Skip to main content

E-commerce is booming! Om optimaal van de groei van online retail te profiteren is een goed e-commerce platform onmisbaar. Tegenwoordig zijn er echter zoveel aanbieders op de markt, dat het lastig kan zijn door de bomen het bos te zien. Om jou te helpen kiezen hebben we verschillende e-commerce platformen onder de loep genomen.

Wat is een e-commerce platform?

Een e-commerce platform is dus een softwareapplicatie die helpt bij het bouwen van een eigen online winkel. De software zorgt ervoor dat je als webwinkel eenvoudig online je verkoopactiviteiten kunt beheren. Elk platform heeft zijn eigen voor-en nadelen en de functionaliteiten verschillen per aanbieder.

Door de jaren heen zijn er verschillende termen opgedoken ter aanduiding van e-commerce platformen. Of we het nu hebben over webshop software of een webwinkelsysteem, in feite komt het op hetzelfde neer.

e-commerce software

 

Welke soorten e-commerce platformen zijn er?

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende e-commerce platformen op de markt, dat het lastig kan zijn door de bomen het bos te zien. Laten we daarom beginnen bij het begin. Allereerst is het namelijk goed om te beslissen naar wat voor sóórt platform je op zoek bent.

Grofweg kun je onderscheid maken in drie soorten e-commerce platformen:

  1. Open source e-commerce platformen
  2. Software-as-a-Service (SaaS) e-commerce platform
  3. Headless commerce

Wat voor soort platform bij jou past, hangt geheel af van jouw wensen en eisen. We gaan daarom eerst wat dieper in op de verschillende typen e-commerce platformen.

Open source e-commerce platform

Een open source e-commerce platform is een e-commerce platform waarbij de code openbaar beschikbaar is. Dat wilt zeggen dat je de code geheel naar wens kunt aanpassen.

In de praktijk betekent dat dat je als online retailer verantwoordelijk bent voor de hosting, CRM, CMS, ERP, veiligheidsissues en meer. Magento, Woocommerce en Prestashop zijn bekende voorbeelden van een open source e-commerce platform.

Een open source platform is vooral prettig wanneer je zelf 100% controle wilt hebben over je e-commerce omgeving. Daar tegenover staat wel dat er de nodige technische kennis vereist is.

De afgelopen jaren heeft er dan ook een shift plaatsgevonden naar twee andere soorten e-commerce platformen, namelijk SaaS en headless commerce.

Software-as-a-Service (SaaS) e-commerce platform

Veel beginnende online retailers kiezen voor een SaaS e-commerce platform. Voorbeelden van SaaS-platformen zijn Shopify, Lightspeed en MijnWebwinkel. Het voordeel van een SaaS-platform is dat je de software niet zelf hoeft te beheren.

In plaats van het bouwen en ontwikkelen van een oplossing op maat kun je in principe een compleet pakket afnemen bij een SaaS-aanbieder. Dat betekent dat je hosting, onderhoud en webwinkelbeheer in een pakket zit en je direct aan de slag kunt.

Voordeel van een SaaS e-commerce platform is dat de aanbieder de ontwikkeling van het platform volledig voor eigen rekening neemt. Er is dus een stuk minder technische voorkennis vereist en de meeste SaaS-platformen zijn dan ook erg gebruiksvriendelijk.

Headless commerce

Tot slot kun je ook nog kiezen voor headless commerce, ookwel Commerce-as-a-Service (CaaS) genoemd. Wanneer je hiervoor kiest worden de frontend en backend van je website in feite van elkaar losgetrokken.

Frontend is het gedeelte van de website wat de bezoeker kan zien en backend is het beheergedeelte voor de website.

Kies je voor een SaaS of Open Source oplossing dan zijn de frontend en backend aan elkaar gekoppeld. Bij headless wordt er alleen een API beschikbaar gesteld die gebruikt kan worden om een eigen frontend te ontwikkelen.

Het voordeel van headless commerce is onder andere dat je makkelijk marktplaatsen kunt integreren en dat je flexibel bent voor wat betreft de frontend. Shopify Plus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid te kiezen voor headless commerce via een speciale API.

Belangrijke functionaliteiten e-commerce platform

Om een goede keuze te maken, moet je eerst over een aantal dingen nadenken:

  • Hoe groot is je productcatalogus en hoeveel orders verwacht je te gaan verwerken?
  • Kies je voor de flexibiliteit (en development kosten) van open-source of voor het gemak en de abonnementskosten van een all-in-one SaaS platform?
  • Heb je genoeg aan een simpele webshop met basisfunctionaliteiten of wil je gebruik maken van externe tools en plugins om je webshop te vermarkten?
  • Wat is je budget en ben je bereid om vooraf te investeren in het ontwikkelen van je webshop? Of zoek je een platform met lage maandelijkse kosten die in prijs meegroeit met je shop?
  • Is het belangrijk dat je webshop snel kan opschalen of heb je voldoende aan een simpele website met check-out functionaliteit?
  • Vind je het belangrijk om ook via externe kanalen, zoals marktplaatsen, te kunnen verkopen?
  • Hoe belangrijk is zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor jouw marketingstrategie?
  • Beschikt het e-commerce platform over voldoende analytics?
  • Welke betaal- en verzendmogelijkheden biedt het platform?

Wanneer je grote ambities hebt en de flexibiliteit wilt hebben om je webshop volledig naar je eigen hand te zetten, kan het lonen om vanaf het begin te investeren in een open source webshop platform. Platformen als Magento, WooCommerce, OpenCart en Prestashop zijn dan goede opties.

Ben je echter op zoek naar een simpele manier om online te verkopen of wil je met minimale development kosten een webshop opzetten? Kijk dan vooral naar een gebruiksvriendelijke SaaS-oplossing zoals: Shopify, Lightspeed, CCV shop of MijnWebwinkel.

Voordat je een beslissing maakt raden wij aan eerst een aantal oplossingen uit te proberen. Hoewel de websites van de verschillende platformen een mooi uitgangspunt bieden om een selectie te maken, merk je namelijk pas in de praktijk of een systeem echt goed op jouw wensen aansluit.

Beste e-commerce platform Nederland

We zullen maar met de deur in huis vallen: hét beste e-commerce platform bestaat niet. Welk e-commerce platform het beste bij je past hangt namelijk af van veel verschillende factoren, zoals de grootte van je webwinkel, je ambities, capaciteit en meer.

Om je te helpen kiezen hebben we een aantal van de meest gebruikte platformen in Nederland op een rij gezet en de voor- en nadelen bekeken. Zo heb je een mooi startpunt voor jouw zoektocht naar het perfecte e-commerce platform.

Welke e-commerce platformen zijn er?

  1. WooCommerce
  2. Shopify
  3. Lightspeed
  4. Wix
  5. BigCommerce
  6. Jouwweb
  7. Magento
  8. Ecwid
  9. OpenCart
  10. CCV shop
  11. Prestashop
  12. MijnWebwinkel

E-commerce platform WooCommerce

 

WooCommerce

WooCommerce is het populairste e-commerce platform in Nederland! Maar liefst 30% van de Nederlandse webwinkels maakt gebruik van dit systeem, blijkt uit data van Builtwith.

In feite is WooCommerce een gratis webshop plugin voor websites die zijn gebouwd op WordPress (het meest gebruikte CMS systeem ter wereld). Het is een open source platform, erg gebruiksvriendelijk en biedt veel flexibiliteit en third-party plugins.

Voor het opzetten van een uitgebreide WooCommerce store is wel enige kennis van web development vereist. Een simpele WordPress + WooCommerce store is echter eenvoudig op te zetten, met als grote voordeel dat beide ‘gratis’ zijn.

Je betaald uiteraard wel voor hosting, onderhoud en sommige plugins. WooCommerce is vooral handig wanneer je al een bestaande WordPress website hebt of bekend bent met het CMS systeem.

Voordelen

  • WooCommerce is in de basis gratis!
  • Doordat WooCommerce een open source platform is kun je zelf veel aanpassingen doen.
  • WooCommerce beschikt standaard over verschillende betalingsopties, waardoor je niet per se een contract bij een Payment Service Provider hoeft af te sluiten.
  • Goed schaalbaar.
  • Uitgebreide SEO functionaliteit.

Nadelen

  • Houd er rekening mee dat wat technische kennis vereist is voor het onderhoud van een WooCommerce webwinkel.
  • Hoewel WooCommerce in de basis gratis is moet je wel rekening houden met verborgen kosten voor bijvoorbeeld hosting, plugins en meer.

E-commerce platform Shopify

 

Shopify

Op dit moment waarschijnlijk het snelst groeiende e-commerce platform in Nederland. Shopify is een all-in-one SaaS-oplossing waarbij online verkoop- en point-of-sale-functies zijn samengebracht.

Shopify is ideaal voor retailers die snel naar de markt willen en zich zo min mogelijk willen bezighouden met development. Je hebt dan ook weinig kennis van web development nodig om een Shopify winkel te bouwen, waardoor het systeem ook erg toegankelijk is voor beginnende online retailers.

Prettig aan Shopify is dat je een onbeperkt aantal producten kunt toevoegen, wat handig is wanneer je een groot assortiment hebt. 

Voordelen

  • Je kunt een onbeperkt aantal producten aan je assortiment toevoegen.
  • Shopify biedt zelf verschillende betalingsopties, waaronder iDeal en Apple Pay. Handig, want je hoeft dus niet direct in zee met een Payment Service Provider.
  • Het systeem beschikt over vrijwel alle toeters en bellen, doordat er veel ‘add-ons’ beschikbaar zijn.
  • Met Shopify kun je via meerdere kanalen verkopen, bijvoorbeeld via Facebook en Amazon.
  • Erg uitgebreid en prettig voorraadsysteem.

Nadelen

  • Je kunt niet zo eenvoudig switchen tussen layouts, je moet hier dus vooraf goed over nadenken.
  • Je betaalt een kleine toeslag op transacties via Shopify.

Lightspeed

Lightspeed is een van oorsprong Nederlands e-commerce platform. Het platform stond voorheen bekend als ‘SEOshop’ en werd in 2015 overgenomen door Lightspeed.

Dit platform focust zich op retailers die hun offline winkel willen verbinden met een online verkoopkanaal. Daardoor beschikt het platform onder andere over een slim kassasysteem, gebruiksvriendelijke e-commerce omgeving en gecombineerd voorraadbeheer. Lightspeed is dan ook ideaal voor bedrijven die zowel online als offline zaken willen doen.

Voordelen

  • Uitgebreide theme store met kant-en-klare layouts.
  • Veel verschillende extra plugins en add-ons.
  • Je kan tot wel 100 varianten maken op één product, handig als je verschillende kleuren of maten verkoopt.
  • Dankzij de POS-integratie ideaal wanneer je een fysieke winkel hebt.
  • Erg gebruiksvriendelijk.

Nadelen

  • Beschikt zelf niet over betalingsopties, je moet hiervoor dus in zee met een Payment Service Provider.
  • Hoewel er veel verschillende layouts zijn is het lastig deze naar eigen smaak aan te passen.

E-commerce platform Wix

 

Wix

Wix is een cloudgebaseerd platform voor het bouwen van HTML5-websites voor persoonlijk of commercieel gebruik. Dit platform is in principe ontwikkeld voor het bouwen van websites, maar met behulp van de Wix Stores-app kun je je Wix website omtoveren tot een webwinkel.

Wix Stores biedt namelijk toegang tot verschillende e-commerce functionaliteiten. Deze websitebouwer staat met name bekend om gebruiksgemak en is dan ook vooral populair onder kleine bedrijven en DIY e-tailers.

Voordelen

  • Erg gebruiksvriendelijk dankzij de ‘drag-and-drop editor’, dus ook geschikt wanneer je over weinige technische kennis beschikt.
  • Wix biedt de mogelijkheid animaties toe te voegen aan je website. Zo spring je echt in het oog bij klanten.
  • Je kunt kiezen uit een uitgebreide selectie van gratis layouts.
  • Je kunt eenvoudig een webwinkel bouwen in tot wel 25 verschillende talen.
  • De Wix App Market biedt verschillende extra plugins als je op zoek bent naar extra functionaliteiten.

Nadelen

  • Er is geen gratis trial beschikbaar om de e-commerce functionaliteiten van Wix goed te testen.
  • De laadtijd op mobiele devices is vrij laag, wat nadelig is voor je SEO-positie en user experience.
  • Per premium plan kun je maar één website bouwen.
  • Hoewel het handig is dat je meerdere talen kunt aanbieden op één website, is het voor SEO-doeleinden jammer dat je geen unieke link hebt per taal.

BigCommerce

BigCommerce is een flexibel open SaaS e-commerce platform. Dat betekent dat het platform zowel kenmerken heeft van een open source als SaaS-platform. Net als bij andere SaaS-aanbieders kun je daarom rekenen op hosting, updates en doorontwikkeling van de software.

De backoffice is echter ontworpen volgens het API-first principe. Daardoor kun je makkelijk koppelingen maken met andere systemen of applicaties en heeft het platform ook kenmerken van open source.

Door de vele koppelingen die BigCommerce biedt is het platform bijvoorbeeld erg interessant wanneer je ook via andere kanalen en marktplaatsen wilt verkopen of aan dropshipping doet.

Voordelen

  • Er zijn een hoop ingebouwde features, waardoor het een geschikt platform is om je webwinkel op te schalen.
  • Je kunt net zoveel producten aan je assortiment toevoegen als je zelf wilt.
  • Veel ingebouwde marketingfuncties, waaronder prettige SEO functionaliteit.
  • Met BigCommerce kun je eenvoudig verkopen via externe kanalen zoals Facebook, Instagram en Pinterest.

Nadelen

  • Niet geschikt voor beginners, de interface is namelijk niet super gebruiksvriendelijk.
  • Betalingen via BigCommerce verlopen altijd via een Payment Service Provider.
  • Vrij prijzig.

Jouwweb

Jouwweb is een populaire keuze voor startende online retailers die eenvoudig een website willen bouwen. Het platform beschikt over een gebruiksvriendelijke website editor, waarin je elementen eenvoudig kunt slepen en aanbieden.

Daarnaast beschikt het platform over verschillende e-commerce functionaliteiten voor lage maandelijkse kosten. Het bedrijf is gevestigd in Eindhoven en de klantenservice en support zijn dus volledig Nederlands. Handig! 

Voordelen

  • Veel functionaliteit voor een klein bedrag
  • Geen technische kennis vereist, erg gebruiksvriendelijk.
  • Ideaal wanneer je net begint met een webwinkel.
  • Volledig Nederlandstalige klantenservice met goede support.
  • Je kunt met Jouwweb automatisch verkopen via kanalen zoals Amazon, Facebook en Bol.com
  • Jouwweb biedt zelf verschillende betaalopties, waaronder iDEAL en PayPal.

Nadelen

  • De opties om layouts binnen JouwWeb te customizen zijn beperkt.
  • Hoewel Jouwweb scherp geprijsd is, kun je de e-commerce functionaliteiten niet gratis uitproberen.
  • In het goedkoopste pakket kun je slechts 10 producten op je website aanbieden.

E-commerce platform Magento

 

Magento

De meest gekozen optie onder serieuze e-commerce spelers. Magento is een open-source platform, met veel third-party oplossingen en enorm schaalbaar. Het platform beschikt daardoor over zeer geavanceerde e-commerce features en biedt controle over de volledige klantervaring.

Een groot nadeel aan Magento is dat het erg complex is en vraagt om professionele webdevelopers. Je moet dus iemand in huis hebben die de webshop kan bouwen en onderhouden.

Voordelen

  • Erg geschikt voor grote webwinkels dankzij de uitgebreide functionaliteiten en opties.
  • Schaalbaar systeem.
  • Goede SEO functionaliteit.

Nadelen

  • Ontwikkelen van een webwinkel vraagt om een aardige investering.
  • Magento is een complex systeem, schakel dus hulp van een professional in.

Ecwid

Een e-commerce plugin die je in staat stelt om checkout functies toe te voegen aan je website of bijvoorbeeld Facebook en Instagram store. Ecwid heeft integraties met de meeste populaire CMS systemen en is een optie voor kleine online retailers die checkout functionaliteiten willen toevoegen aan hun bestaande website of social store. Daarnaast biedt Ecwid een gratis “instant site” optie, waarmee je razendsnel kunt starten met online verkopen. 

Voordelen

  • Je kunt Ecwid gebruiken om elke site om te toveren tot webwinkel, het is namelijk een plugin die je met code kunt toevoegen.
  • De basis functionaliteiten zijn ideaal voor startende webwinkels.
  • Je kunt Ecwid gebruiken op meerdere websites tegelijkertijd.

Nadelen

  • Om Ecwid te integreren in je bestaande website moet je beschikken over codeervaardigheden.
  • Ecwid beschikt niet over uitgebreide e-commerce functionaliteiten. De plugin is dus niet geschikt wanneer je wilt opschalen.
  • De gratis versie ondersteunt slechts 10 producten per maand.
  • De instant site is slechts een one pager om producten op te presenteren.

OpenCart

OpenCart is een gratis open source en gebruiksvriendelijk CMS systeem dat gericht is op de startende tot middelgrote online retailer. Met behulp van templates en extensies bouw je eenvoudig je eigen webshop en met de nodige PHP-kennis zijn er voldoende mogelijkheden om uit te breiden. Het nadeel is dat OpenCart voor nieuwe gebruikers soms ingewikkelder is dan andere genoemde platformen.

Voordelen

  • Open Cart is gratis!
  • Verschillende plugins en extra’s beschikbaar.
  • Eenvoudig te installeren en erg geschikt voor beginners.

Nadelen

  • SEO-functionaliteit is matig.
  • Controleer plugins en thema’s goed op functionaliteit en veiligheid.
  • Niet geschikt voor grote webwinkels.

CCV shop

CCV ken je wellicht als leverancier van betaaloplossingen, maar daarnaast biedt het bedrijf dus ook een e-commerce platform genaamd CCVshop. Het is een Nederland all-in-one SaaS platform waarmee je met minimale kennis eenvoudig een webshop start. Dankzij het abonnement van een SaaS platform, kun je voor een laag maandbedrag al een goede webshop starten.

Voordelen

  • Relatief weinig technische kennis nodig.
  • Goede (Nederlandse) support en ondersteuning.

Nadelen

  • Limiet op het aantal producten dat je aan je assortiment kunt toevoegen

E-commerce platform PrestaShop

 

Prestashop

Open source platform met veel mogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface. Met een grote actieve wereldwijde community wint Prestashop ook in Nederland aan populariteit. Met name de flexibiliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid is voor veel webshops een reden om voor Prestashop te kiezen.

Voordelen

  • Prestashop is in principe gratis!
  • Dankzij de gebruiksvriendelijke interface erg geschikt voor beginners.
  • Makkelijk te installeren.

Nadelen

  • Plugins en extra functionaliteiten kunnen geld kosten, houd dus rekening met verborgen kosten.
  • Support is beperkt.

MijnWebwinkel

Met MijnWebwinkel zet je zonder technische kennis eenvoudig je eigen webshop op. Dit Nederlandse all-in-one SaaS platform is super gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden om de uitstraling van jouw webshop volledig naar wens aan te passen.

Voordelen

  • MijnWebwinkel biedt een gratis pakket aan, waarmee je de software kunt uitproberen.
  • Er zit standaard een betaaloplossing bij je webshop inbegrepen, waaronder iDEAL en creditcard.
  • Het Premium pakket beschikt ook over een Kassa App voor offline verkopen. Handig als je een fysieke winkel hebt.
  • Goede (Nederlandse) support en ondersteuning.

Nadelen

  • Vergeleken met spelers als WooCommerce en Shopify is het aantal add-on’s beperkt.
  • De lay-out heeft dezelfde basis, je kunt dus geen compleet eigen design maken.
  • Wanneer je over een groot assortiment beschikt moet je al gauw opschalen naar een duurder pakket.

E-commerce platform vergelijken

 

E-commerce platform vergelijken

Zoals je ziet zijn er enorm veel e-commerce platformen op de markt. We raden daarom aan voor je een keuze maakt goed de verschillende e-commerce platformen te vergelijken.

Om je op weg te helpen hebben we in onderstaande tabel een aantal aanbieders al vergeleken voor wat betreft prijs, catalogus, betaalmethoden en multichannel verkoop.

Gratis trial

Standaard catalogus

Betaalmethoden*

Multichannel verkoop

Prijs

WooCommerce Ja Onbeperkt Via PSP Ja, via plugin Gratis
Shopify 14 dagen Onbeperkt Ja, o.a. iDEAL, CreditCard en PayPal. PSP-integratie ook mogelijk Ja, o.a. via Amazon, Facebook en Instagram $29,00
Lightspeed 14 dagen 250 Via PSP Nee €49,00
Wix Nee Onbeperkt Ja, o.a. iDEAL en CreditCard. PSP-integratie ook mogelijk Ja, o.a. via Facebook en Instagram €17,00
JouwWeb Nee 10 Ja, o.a. iDEAL, PayPal, CreditCard en meer Ja, o.a. via Amazon, Beslist.nl, Bol.com, eBay, Kieskeurig en Marktplaats €8,00
Ecwid Ja 10 Via PSP Ja, via Facebook, Instagram, Etsy, Amazon en eBay €15,00
OpenCart Ja Onbeperkt Via PSP Ja, via plugin Gratis
CCVshop 21 dagen 50 CCV Online Payments is inbegrepen (o.a. iDEAL, PayPal en CreditCard) Nee €24,95
Prestashop Ja Onbeperkt Via PSP Ja, o.a. via Amazon en eBay Gratis
MijnWebwinkel Ja 10 Standaard iDeal en Creditcard, uitbreiding via PSP Nee Gratis

*Bij betaling via PSP voorziet een Payment Service Provider zoals Mollie of Adyen de webwinkel van betaalmogelijkheden.

Wat is jouw favoriete e-commerce platform?

We hopen dat dit overzicht van verschillende e-commerce platformen je helpt om jouw webshop naar het volgende level te tillen!

Staat jouw favoriete e-commerce platform er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter om ons te vertellen wat jouw favoriete platform is. En gebruik je één van deze platformen? Dan zijn we heel benieuwd naar je ervaring.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo