Skip to main content

Als ervaren e-commerce bedrijfseigenaar ben je je er waarschijnlijk van bewust dat last mile delivery de laatste – en meest kritieke – fase is in het traject van je pakket.

Nu steeds meer shoppers online kopen, staat de last mile delivery onder druk om aan de stijgende verwachtingen te voldoen en te zorgen voor een snelle, efficiënte en accurate levering.

En laten we eerlijk zijn, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt, angstvallig de trackingpagina verversen of uit het raam gluren om een glimp op te vangen van het bezorgbusje.

Als er zoveel op het spel staat, is het geen wonder dat last mile delivery het meest besproken onderwerp is geworden in de e-commerce logistiek.

In deze blog gaan we dieper in op de uitdagingen van deze cruciale fase en delen we tips over hoe je deze kunt optimaliseren voor een onvergetelijke bezorgervaring.

We bespreken:

 • Wat is last mile delivery?
 • Met welke uitdagingen worden bedrijven geconfronteerd bij hun last mile delivery?
 • 5 strategieën voor het optimaliseren van je last mile logistiek
 • Profiteren van een multi-carrier strategie

Wat is last mile delivery of last mile logistiek?

Zoals de naam al zegt, is last mile delivery het laatste deel van het bezorgproces, waarbij je kostbare goederen worden vervoerd van de lokale hub rechtstreeks naar de voordeur van de consument. Dit is vaak het duurste en meest tijdrovende deel van de reis en daarom het meest uitdagende deel van de logistieke keten.

Vooral nu klanten bliksemsnelle en uiterst handige bezorgopties eisen, staan retailers onder druk om hun last mile game te verbeteren. Per slot van rekening is een naadloze en positieve klantervaring de sleutel tot het behouden van loyale klanten.

Last mile delivery strategie

Uitdagingen op het gebied van last mile delivery

Ondanks de ogenschijnlijk eenvoudige definitie kan last mile delivery een van de grootste uitdagingen zijn voor elk online bedrijf, groot of klein. Het is als de laatste eindstrijd van de fulfilmentreis.

Laten we eens wat dieper ingaan op een aantal veelvoorkomende uitdagingen:

1: Hoge kosten

Als je dacht dat de kosten van het runnen van een e-commerce winkel al torenhoog waren, schrik dan niet – last mile delivery kan maar liefst 30% van je logistieke budget opslokken!

Daarom is het cruciaal om efficiënte logistieke oplossingen te implementeren om je kosten onder controle te houden en je concurrentie voor te blijven in de wereld van e-commerce.

Maar let op: als je je niet houdt aan de verzendvoorwaarden voor je vervoerder en aflevermethode, kun je flink in de problemen komen. Denk aan brandstoftoeslagen, extra kosten en andere vervelende toeslagen die een flinke deuk in je winst kunnen slaan.

En dan hebben we het nog niet eens over de onvoorspelbare transportroutes die je bezorgplannen in de war kunnen sturen en je kilometers duurder kunnen maken.

2: Duurzaamheid en de Europese Green Deal

In de wereld van vandaag, waar de zorg voor het milieu bovenaan staat, kun je het je gewoonweg niet veroorloven om de impact te negeren die last mile delivery kan hebben op de wereld.

Europa loopt voorop met zijn ambitieuze milieudoelstellingen, waaronder 55% minder kooldioxide-uitstoot in 2030 en de totale neutralisatie van de CO2-uitstoot in 2050. Het is duidelijk dat de toekomst groen is. Duurzame leveringen zijn niet langer een nice-to-have, maar een must-have in het e-commerce landschap.

Maar niet alleen de regelgeving verandert – consumenten eisen ook milieuvriendelijke bezorgopties van online winkels. Volgens het laatste E-commerce Delivery Compass van Sendcloud verwacht maar liefst 54% van de online shoppers dat e-commerce bedrijven CO2-vrije bezorgmethoden aanbieden.

Let wel op: bedrijven die zich niet aanpassen aan deze verwachtingen lopen het risico aan de kant te worden gezet.

Door groene bezorgpraktijken te omarmen, kunnen e-commercewinkels niet alleen voldoen aan de verwachtingen van hun klanten, maar ook hun CO2-voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een groenere toekomst. Dus laten we onze mouwen opstropen en ons klaarmaken om die laatste kilometer groener te maken!

3: Verwachtingen van klanten en mislukte leveringen

Als er één gouden regel is in de wereld van e-commerce (en in elke andere bedrijfstak trouwens), dan is het wel dat je je beloften moet waarmaken. Als je webwinkel zich niet kan houden aan strikte levertermijnen, maak die belofte dan niet. Klanten waarderen flexibiliteit, maar ze hechten nog meer waarde aan professionaliteit.

In de snelle wereld van vandaag verwachten klanten bliksemsnelle levertijden, vooral tijdens speciale gelegenheden zoals Black Friday en Kerst. Volgens ons consumentenonderzoek wil maar liefst 41% van de respondenten express leveringen voor alle online bestellingen.

Door gebruik te maken van de gemakken die last mile bezorging biedt, kun je de opties en bezorgtijden voor je klanten verbeteren. Maar voordat je de sprong waagt, moet je zowel je eigen mogelijkheden als die van het transportbedrijf analyseren om te voorkomen dat je onrealistische verwachtingen wekt bij je klanten.

5 strategieën om de last mile van je levering te optimaliseren

Genoeg over de theorie, het is tijd om actie te ondernemen. Je klanten wachten niet graag op hun bestellingen.

Er zijn geen magische formules om deze laatste schakel in het distributieproces altijd tot een succes te maken, maar hier zijn vijf strategieën die je kunt toepassen om je proces te optimaliseren.

1: Maak gebruik van technologie om je logistiek te stroomlijnen

Door het implementeren van technologie zoals pakketoptimalisatie of het real-time volgen van pakketten, kun je de tijd en kosten verminderen die gemoeid zijn met de laatste kilometers. Oplossingen voor pakketbeheer voor meerdere vervoerders bieden verschillende tools en functies die het laatste deel van de bezorging optimaliseren. Hoewel de vervoerders de leiding hebben, kun jij ook een deel stroomlijnen.

Zowel verzendsoftware als vervoerders blijven hun diensten ontwikkelen. Dus als je eenmaal de juiste oplossing hebt gevonden die past bij je bedrijfsdoelen, kun je de verzendexpertise overlaten aan de technologie en je richten op de groei van je bedrijf.

Hier volgt een overzicht van een aantal van de nieuwste technologieën om de laatste kilometers te optimaliseren:

 • Software voor routeoptimalisatie maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en machine-learningtechnieken om zich te richten op het optimaliseren van bezorgroutes. De software houdt hierbij rekening met verkeersomstandigheden, tijdvensters voor bezorging en de capaciteit van de vervoerders.
 • Verzendplatforms bieden volledige zichtbaarheid en controle over het hele verzendproces. Zendingen in realtime volgen helpt om bestellingen efficiënt te verzenden, automatisch bewijs van levering te leveren en consumenten automatisch te waarschuwen over de status van hun bestellingen. Hierdoor kun je WISMO-vragen aanzienlijk verminderen.
 • GPS trackers worden steeds vaker gebruikt om zendingen te monitoren en te volgen.
 • Voorspellende analyses analyseren historische gegevens en andere relevante factoren om algoritmes op te stellen voor het voorspellen en optimaliseren van middelen. Door potentiële vertragingen of knelpunten te voorspellen kun je op tijd anticiperen en waar nodig van leveringsmethode of vervoerder wisselen.

Last mile delivery technologie

2: Samenwerken met lokale vervoerders

Samenwerken met lokale vervoerders kan je helpen om producten efficiënter en effectiever bij klanten af te leveren. Lokale vervoerders zijn vaak beter toegerust om de uitdagingen binnen een specifieke regio van last mile bezorging aan te kunnen. Je kunt hierbij denken aan het navigeren door drukke stedelijke gebieden of het leveren op afgelegen locaties.

Daarnaast kan het werken met lokale vervoerders je helpen om sterkere relaties op te bouwen met je klanten door meer persoonlijke en snelle bezorgdiensten te bieden.

Bovendien zegt 40% van de consumenten dat ze een sterke voorkeur hebben voor een bepaalde vervoerder en meestal wordt de voorkeur gegeven aan de lokale vervoerder. Integreren met elke nieuwe vervoerder is tijdrovend en erg kostbaar. Daarom is het cruciaal om de juiste vervoerdersmix op te zetten.

Een praktische manier om lokale vervoerdrs te implementeren als je internationaal opereert, is door gebruik te maken van een 3PL-partner.

Laten we eens kijken naar Smartphonehoesjes.nl als best practice. De webwinkel koppelt zijn WMS aan Sendcloud en samen met 3PL-partner We Grow Webshops biedt het merk 9 verschillende vervoerders voor binnenlandse en internationale verzending en verwerkt het miljoenen pakketten per jaar.

Last mile delivery lokale vervoerders

3: Bied meerdere en flexibele verzendmethoden

Deze strategie is zeker niet nieuw, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Je kunt inspelen op de specifieke behoeften en voorkeuren van je klanten door keuzes aan te bieden bij het afrekenen. Waarom meerdere betaalmethoden aanbieden en maar één bezorgoptie?

Online shoppers hebben verschillende voorkeuren als het gaat om bezorgmethoden. Wist je dat Franse consumenten een sterke voorkeur hebben voor servicepuntlevering, terwijl Spaanse consumenten de voorkeur geven aan levering onder rembours? Bekijk de nieuwste e-commerce statistieken en implementeer ze voor je bedrijf.

Snelle bezorgmethoden zoals same day delivery, next day delivery of dagspecifieke bezorgopties worden steeds meer overgenomen in verschillende landen en er ontstaan steeds meer vervoerders. Ooit gedacht aan het feit dat bezorging bij servicepunten duurzamer is?

Verzendplatforms zoals Sendcloud stellen je eenvoudig in staat om meerdere bezorgmethoden aan je checkout toe te voegen en tegelijkertijd het proces aan de achterkant te optimaliseren. Of je nu alleen lokaal verkoopt of over de hele wereld, met verschillende (inter)nationale vervoerders kun je flexibele levering aanbieden.

Last but not least kunnen meerdere bezorgopties je helpen om ervoor te zorgen dat je klanten hun bestellingen op tijd en gemakkelijk ontvangen. Ga voor die 5-sterren beoordelingen!

Flexibiliteit is alles als het gaat om verzending in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Proberen om alle klanten via één vervoerder te bereiken is niet concurrerend of financieel haalbaar. Met het extra aanbod van vervoerders dat Sendcloud biedt, profiteren onze klanten van de meest kostenconcurrerende opties op de markt.

– Enda Bresline | GM voor Europa – ShipBob

4: Houd je klanten op de hoogte

Het gebrek aan informatie zorgt voor veel onzekerheid bij je klanten. Bespaar ze onnodige onrust en gebruik alle kanalen die je tot je beschikking hebt om direct en transparant te communiceren. Automatische updates over de verzendstatus verbeteren de winkelervaring op dit gevoelige punt in het proces.

Het volgen van de verzending heeft nog andere voordelen voor je e-commerce, niet alleen het verbeteren van de winkelervaring. Met de juiste en gepersonaliseerde opvolging kun je:

 • Het aantal retourzendingen verminderen door een succesvolle levering te garanderen.
 • De last van de klantenservice verminderen.
 • Cross-selling en retentie verhogen.

Sendcloud-klant Custo Barcelona verhoogde haar retentiegraad met 36% dankzij een branded follow-up, de integratie van sociale netwerken daarin en zelfs met banners met speciale aanbiedingen. Op deze manier blijft de klant verbonden en in communicatie met het merk.

Tracking

5: Implementeer een strategie voor retourenbeheer

Retourzendingen zijn een onvermijdelijk onderdeel van e-commerce, maar ze kunnen een grote uitdaging vormen voor last-mile delivery. Door een strategie voor retourbeheer te implementeren, kun je de kosten en complexiteit van retourzendingen minimaliseren en tegelijkertijd een betere klantervaring bieden.

Denk hierbij aan het aanbieden van gratis of betaalde retouren, retourlabels in de doos of verschillende manieren voor internationale retourzendingen. Op deze manier maak je het jezelf makkelijker om snel en efficiënt retouren te verwerken.

Wist je dat je met de retouroplossing van Sendcloud retourregels kunt instellen? Jij bepaalt wanneer retourzendingen worden geaccepteerd en onder welke voorwaarden. Zo kun je het optimaliseren voor je eigen bedrijf, maar je klanten wel een vriendelijk en probleemloos beleid bieden. Zo stroomlijn je de last mile delivery voor alle betrokken partijen.

Sleutel tot last mile delivery succes: een multi-carrier strategie

De opkomst van lokale en last-mile vervoerders is nog een voorbeeld van de transformatie die e-commerce ondergaat op het gebied van distributie. Nu online aankopen steeds meer geïntegreerd raken in onze routines, moeten zowel vervoerders als online retailers steeds creatiever en efficiënter worden in hun leveringsprocessen.

Online retailers moeten inspelen op de huidige en toekomstige uitdagingen van snelle en flexibele levering als essentieel onderdeel van groei. Heb je er al eens bij stilgestaan of je aan al deze eisen voldoet?

Sendcloud helpt je door last-mile delivery strategieën te integreren in je logistiek, zodat ook jij kunt profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Door meerdere en lokale vervoerders te implementeren met één enkele integratie, kun je je klanten alles bieden wat ze nodig hebben en tegelijkertijd bestellingen zo efficiënt mogelijk afhandelen.

Nieuwsgierig naar meer? Maak een gratis account aan of vraag vandaag nog een persoonlijke demo aan.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.