Skip to main content

Richt je pijlen op onze dichtbevolkte, stedelijke en koopkrachtige buren en maak gebruik van nieuwe omzetmogelijkheden voor jouw online shop! In dit artikel hebben we alle informatie die je nodig hebt om succesvol te verzenden naar België voor je samengevat. Bekijk de belangrijkste feiten en cijfers op het gebied van e-commerce in België, ontdek de kansen die er voor jou liggen, leer hoe je je pakketten juist adresseert en hoe snel internationale zendingen bij jouw klanten aankomen.

Bovendien vertellen we je waarop je als online retailer moet letten als het gaat om de juiste verpakkingen, verboden goederen en Belgische feestdagen. Uiteraard gaan we ook in op de invloed die de huidige coronamaatregelen hebben op verzenden naar België. Je ziet het: Sendcloud zorgt ervoor dat jij perfect voorbereid bent op jouw nieuwe internationale avontuur. Om in de drie officiële talen van België te spreken:

“Bonjour la Belgique! Hallo België! Hallo Belgien!”

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

pakket versturen naar belgië

E-Commerce in België: waarom verzenden naar België interessant is voor online retailers 

Ten eerste behoort België tot de EU. Dat betekent voor jou als online retailer dat verzenden naar België net zo eenvoudig is als pakketten versturen naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk of Italië. 

Eenvoudig pakketten verzenden naar België? Probeer Sendcloud nu gratis! 

Enkele feiten over België op een rij:

 • 11,5 miljoen inwoners
 • Circa 376 inwoners per km²
 • 98% verstedelijking (hoogste percentage in Europa!)

Het Koninkrijk België behoort tot een van de meest dichtbevolkte landen en is met hoofdstad Brussel, kloppend hart van de Europese Unie, zeer aantrekkelijk voor online retailers. Doordat België bestaat uit verschillende regio’s, het Nederlandstalige Vlaanderen in het noorden, het Franstalige Wallonië in het zuiden en de Duitstalige gemeenschap in het oosten, is het land met recht multicultureel te noemen.

Met name onderstaande feiten zullen online retailers als muziek in de oren klinken:

 • 89,7% van de huishoudens in België beschikt over een internetverbinding.
 • 66% van de inwoners van België heeft in 2019 online aankopen gedaan.
 • Volgens het IMF staat België op de 25e plaats van rijkste landen ter wereld (Qatar staat op nummer 1, op de voet gevolgd door Macau).
 • In België stegen de online uitgaven aan producten in de eerste helft van 2020 met 33%. 
 • In de eerste helft van 2020 werden er in België 59,1 miljoen online aankopen gedaan. 
 • In totaal was de Belgische e-commerce markt in de eerste jaarhelft goed voor 5,1 miljard euro.

Kortom: de cijfers spreken voor zich. Verzenden naar België is het investeren meer dan waard!

Pakket verzenden van nederland naar belgie

Scoor bij verzenden naar België met ‘Made in Holland’

Het maakt niet uit wat je verkoopt: Nederlandse producten staan wereldwijd garant voor kwaliteit. Als Nederlandse webwinkelier profiteer je van deze goede reputatie bij internationaal verzenden. Naast het franstalige Wallonië en de Duitstalige gemeenschap, telt het Nederlandstalige Vlaanderen maar liefst 6,6 miljoen inwoners. Onze tip: stel je goede reputatie centraal op je website en overtuig onze buren met onweerstaanbare kwaliteit.

Kansen in crisistijd: online verkoop stijgt door corona

Ook in slechte tijden geldt: het gaat erom wat je er zelf van maakt! Maak gebruik van de pandemie door uit te breiden met verzendopties naar België. Steeds meer mensen trekken zich terug uit de winkelstraten en shoppen liever veilig online. Met pakketten verzenden naar België maak je slim gebruik van deze trend.

Welke vervoerders bezorgen in België?

Voor verzenden naar België werkt Sendcloud samen met verschillende vervoerders in Europa: PostNL, DHL, DHL Express, UPS, Trunkrs en DPD. Voor jou betekent dat: betrouwbaar, voordelig, veilig en snel pakketten versturen. En daar maak je je klanten blij mee! 

Met PostNL verzenden naar België

PostNL verzenden naar belgie

Binnen Nederland wordt PostNL al gezien als de meest populaire en betrouwbare vervoerder. Waarom zou u dan niet ook voor internationale zendingen een beroep doen op deze vervoerder?Wanneer je je pakketten met PostNL naar België stuurt, worden ze in België overgedragen aan Bpost. Je pakket wordt dus door Bpost geleverd bij je klanten in België.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een Postnl zending naar België:

 • Maximale afmetingen: 100 x 70 x 58 cm (L X B X H)
 • Maximaal gewicht: 23 kg

Met DHL verzenden naar België

dhl verzenden naar belgie

Veel online retailers versturen hun pakketten met DHL naar België, DHL staat namelijk in de top 3 van de populairste en meest betrouwbare vervoerders in België. Dat is dus zeker een goede optie om toe te voegen aan je verzendingsmix.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een DHL zending naar België:

 • Maximale afmetingen: 80 x 60 x 50 cm (L X B X H)
 • Volume inhoud: max. 150 liter
 • Maximaal gewicht: 23 kg

Met DHL Express verzenden naar België

dhl express pakket naar belgië

Het fijne aan de vervoerder DHL Express is dat zij een eigen internationaal netwerk hebben. Dit wil zeggen dat je pakketten over de hele wereld door DHL Express zelf geleverd worden en dat je zendingen niet overgedragen worden aan een andere vervoerder in het buitenland!

Voor zendingen met DHL Express naar België geldt dat je pakketten gegarandeerd binnen 24 uur geleverd worden.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een DHL Express zending naar België:

 • Maximale afmetingen: 120 cm x 80 cm x 80 cm (L X B X H)
 • Maximaal gewicht: 70 KG

Let op: DHL Express werkt met volumegewicht. Is het volumegewicht van je zending groter dan het daadwerkelijke gewicht? Zorg er dan voor dat je het volumegewicht invult op het label als gewicht en selecteer de juiste staffelverzendmethode. 

Met UPS verzenden naar België

verzenden met ups naar belgië

UPS biedt naast de standaard pakketverzending naar België ook de optie om voor een expresszending te kiezen. Ook hierbij moet je rekening houden met de eisen voor de afmetingen en het gewicht van je pakket, om problemen tijdens verzending te voorkomen.

In principe is UPS ook ideaal voor het verzenden van grotere en zwaardere goederen naar België.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een UPS zending naar België:

 • Maximale afmetingen: 100 x 76 cm (L x B)
 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximaal volume gewicht: 70 KG ( LxBxH : 5000)
 • Maximaal gewicht: 32 kg

Voor expresszendingen met UPS gelden dezelfde voorwaarden voor de dimensies van je pakket.

Let op: UPS werkt met volumegewicht. Is het volumegewicht van je zending groter dan het daadwerkelijke gewicht? Zorg er dan voor dat je het volumegewicht invult op het label als gewicht en selecteer de juiste staffelverzendmethode. 

Met DPD verzenden naar België

dpd verzenden naar belgië

Voor internationale verzending geldt hetzelfde als voor nationale verzending: als je klantvriendelijke verzending wilt aanbieden, kun je in de checkout het beste meerdere verzendopties aanbieden zodat je klanten voor hun favoriete vervoerder kunnen kiezen. Daarom zou je ook DPD moeten overwegen in je verzendingsmix.

Voor levering aan huis naar België kun je kiezen voor de standaard verzendservice van DPD (DPD Home).

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een DPD zending naar België:

 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximale lengte: 130 cm
 • Maximaal gewicht: 20 kg
 • Let op: als je pakket langer is dan 130 cm tot maximaal 175 cm of als het gewicht van het pakket groter is dan 20 kg tot maximaal 31,5 kg, ontvang je een toeslag van € 4,00 voor een niet-standaard pakket.

Lever je je pakketten in bij een servicepunt voor verzending? Check dan altijd even bij dat servicepunt tot welk gewicht je pakketten kunt inleveren. Dit verschilt namelijk per servicepunt.

Met Trunkrs verzenden naar België

trunkrs belgie

Trunkrs heeft sinds kort hun diensten uitgebreid met Same Day Delivery naar België. Wil je je Belgische klanten extra service leveren door Same Day Delivery aan te bieden? Dan kan dit nu dus met Trunkrs!

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een Trunkrs zending naar België:

 • Maximale afmetingen: 60 x 40 x 40 (L X B X H)
 • Maximaal gewicht: 10 KG

Door ‘Same day delivery’ aan te bieden als verzendoptie voor je klanten kan je jouw conversiepercentage verhogen en sluit je je aan bij het groeiende aantal webwinkels dat deze optie aan hun klanten aanbiedt.

Pakket versturen naar België: hoe adresseer je pakketten voor verzending naar België?

Pakketten adresseren voor België is kinderspel. Het is namelijk hetzelfde als in Nederland: eerst vermeld je de naam, dan de straat en het huisnummer en daarna de postcode en plaats. Tot slot volgt het land van bestemming, dat je simpelweg in het Nederlands en het Engels in hoofdletters op het pakket schrijft. Wanneer je ervoor kiest om labels via Sendcloud aan te maken, wordt het label automatisch aangemaakt volgens de richtlijnen van de vervoerder.

Een voorbeeld van een Belgisch adres:

Liam Peeters
Rue Petit 22
24582 Brugge
BELGIË / BELGIUM

Belangrijk voor verzenden naar België:

In het Nederlands hebben sommige plaatsen die in het Franstalige deel van België liggen een andere naam. De plaats Goé heet in Nederland bijvoorbeeld Gulke. Zorg ervoor dat de Nederlandse plaatsnaam altijd op het pakket staat. 

Nog een tip: Zet waar mogelijk ook het telefoonnummer of e-mailadres van de ontvanger op het pakket. Dan kan de vervoerder contact opnemen met de ontvanger als dit nodig is. 

Douaneformulieren zending naar belgië

Pakket versturen naar België: welke douaneformulieren heb je nodig?

België behoort tot de Europese Unie en de eurozone. Dat is perfect voor jou als online retailer omdat het verzenden naar België ontzettend eenvoudig maakt. Je hoeft namelijk geen douaneformulieren zoals een douaneverklaring of commercial invoice in te vullen. Douanecontrole is ook binnen de EU mogelijk, maar meestal gebeurt dit niet als het om handel tussen twee lidstaten gaat. Voor meer informatie over welke douaneregels voor jou gelden, kun je altijd op de website van de Nederlandse douane terecht. Zorg ervoor dat je bij textiel met een waarde van 250 euro of meer een Certificaat van Oorsprong meestuurt. Controleer het adres van de ontvanger altijd goed en voeg voor de zekerheid een kopie van het adres toe aan het pakket.

Welke goederen mogen niet naar België worden verstuurd?

Jij draagt als online retailer de verantwoordelijkheid bij de invoer van goederen naar België. Daarom is het belangrijk om je hierover zo goed mogelijk te informeren. In het algemeen geldt dat alcohol door de douane wordt gecontroleerd en kan worden belast, ongeacht het land van oorsprong. De meest recente informatie over goederen die niet naar België mogen worden verzonden vind je op de website van de Nederlandse Douane

Om je een beeld te geven hebben we een lijst met goederen samengesteld die in de regel niet internationaal verzonden mogen worden:

 •       Antiquiteiten 
 •       Sigaretten
 •       Asbest
 •       Katoenzaad
 •       Vuurwapens of onderdelen daarvan 
 •       Ivoor
 •       Bont
 •       Pornografie
 •       Edelmetaal en edelstenen
 •       Namaakartikelen en vervalste producten 
 •       Bedreigde dieren en planten
 •       Bederfelijke levensmiddelen 

Gevaarlijke goederen zoals springstof zijn uiteraard altijd verboden. Daarnaast is het bijvoegen van mededelingen die niet voor de ontvanger bestemd zijn, niet toegestaan.

Pakket versturen naar België met Track and Trace: hoe kunnen jouw klanten de zendingen volgen?

Sendcloud en haar partners PostNL, DHL, DHL Express, UPS, Trunkrs en DPD zorgen ervoor dat jouw klanten altijd het overzicht behouden over zendingen die onderweg zijn naar België. De comfortabele track & trace service van Sendcloud biedt alles wat je nodig hebt om zendingen naar België te volgen.

Track & trace met Sendcloud – alle voordelen op een rijtje

 • Je klanten kunnen terecht op jouw eigen tracking pagina.
 • Zo volgen klanten de zending bij jou i.p.v. via een omweg bij de vervoerder.
 • Je presenteert jezelf als moderne, transparante online retailer die klanten optimaal informeert.
 • Door je persoonlijke tracking pagina en de automatisch gegenereerde tracking e-mails blijf je in contact met je klanten en vergroot je je herkenningswaarde. 
 • De e-mails kun je uiteraard aanpassen aan je eigen huisstijl.
 • Wil je online adverteren? Ook daarvoor is je persoonlijke tracking pagina ideaal. Link hierop bijvoorbeeld naar je Instagram.

Resultaat: met de track & trace ervaring van Sendcloud verhoog je de klanttevredenheid en het aantal terugkerende klanten! 

Wat kost een pakket versturen naar België?

Als online retailer wil je natuurlijk precies weten hoeveel het kost om pakketten naar België te versturen.

De kosten voor verzenden naar België zijn afhankelijk van onderstaande factoren:

 1.     De gekozen vervoerder
 2.     Aanvullende diensten – zoals een premium verzendoptie
 3.     De gewenste levertijd 
 4.     Het gewicht van het pakket
 5.     De afmetingen van het pakket

Welke vervoerder het meest voordelig is hangt dus volledig af van wat je verzendt. We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je zelf de prijzen van verschillende vervoerders kunt vergelijken:

Pakket versturen naar België

Hoe snel wordt mijn pakket bezorgd in België?

Bij verzenden naar België kan de levertijd van je pakketten en pakjes variëren. Hoe snel je pakket aankomt is afhankelijk van de vervoerder en de verzendoptie die je kiest en eventuele vertragingen door douanecontroles, de huidige coronasituatie of wettelijke feestdagen. Onderstaand overzicht geeft je een idee van de gemiddelde levertijden waarmee je rekening moet houden bij het versturen van pakketten en pakjes naar België. 

Gemiddelde levertijd naar België:

Verzendoptie Levertijd
Standaard verzendoptie 1 tot 2 werkdagen
Express verzendoptie 1 werkdag

Kunnen er bij verzenden naar België vertragingen ontstaan?

Sendcloud en onze gerenommeerde vervoerders Deutsche Post, DHL, UPS, DPD en GLS staan ook in de coronacrisis voor je klaar. Op dit moment is verzenden naar België gewoon mogelijk. Mochten de huidige coronamaatregelen aangescherpt worden, dan kunnen er beperkingen voor internationaal verzenden ontstaan. In dat geval zou België ook te maken krijgen met langere levertijden.

De levertijd kan door de volgende factoren worden beïnvloed:

 1. Het transportproces verandert
  Door het coronavirus kunnen bijvoorbeeld nieuwe grenscontroles bij verzending naar België worden ingevoerd.
 2. Transportroutes vallen weg
  Om de pandemie verder in te dammen kunnen gebruikelijke transportroutes (zoals vliegverkeer) worden beperkt of zelfs stopgezet.
 3. De bezorging wordt anders geregeld
  De pakketbezorging in België kan door nieuwe, strengere coronamaatregelen veranderen.

Mogelijke vertragingen door feestdagen in België – 2021

Wettelijke feestdagen in België in 2021

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 5 april: Paasmaandag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 13 mei: Onze-Lieve-Heer Hemelvaart
 • 24 mei: Pinkstermaandag
 • 21 juli: Nationale feestdag
 • 15 augustus: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
 • 1 november: Allerheiligen
 • 11 november: Wapenstilstand
 • 25 december: Kerstmis

Pakket versturen naar België: waar moet ik op letten tijdens de feestdagen?

In de weken voor kerst worden circa drie keer zoveel pakketten bezorgd als normaal, waardoor bezorging een stuk langer kan duren. Het aantal zendingen in het piekseizoen (dat begint in oktober) neemt elk jaar sterk toe. Uit onze eigen cijfers blijkt dat het bestelvolume in deze periode met gemiddeld +85% stijgt en het weekend na Black Friday en op Cyber Monday zelfs met +173%. 

verpakkingstips pakket naar belgië

Top 10 verpakkingstips voor verzenden naar België  

Als online retailer wil je je pakketten voor Belgische klanten niet alleen veilig maar ook zo voordelig mogelijk verpakken. Gebruik daarom altijd genoeg verpakkingsmateriaal om je pakket te beschermen, maar nooit meer dan nodig. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

1. Kies de kleinste maat verpakking

Let er bij het kiezen van een verpakking op dat de artikelen niet te veel beweegruimte hebben en je toch nog genoeg ruimte hebt voor vulmateriaal.

2. Zorg voor een goede gewichtsverdeling

Voor het versturen van pakketten geldt een simpel principe als het om gewichtsverdeling gaat: het zware onder, het lichte boven en het breekbare in het midden.

3. Vermijd lege ruimtes

Zorg ervoor dat er geen lege ruimtes in het pakket zitten en verpak de producten zo strak mogelijk zonder ze te pletten.

4. Vermijd direct contact

Alles draait om de kreukelzone. Let er met name bij breekbare artikelen op dat ze tijdens het verzenden geen direct contact hebben met het karton.

5. Zorg voor een goede opvulling

Vul pakketten met lichte goederen op met zacht vulmateriaal (zoals bubbeltjesplastic) en pakketten met zware producten met stevig vulmateriaal (zoals gekreukeld kraftpapier).

6. Verpak artikelen rechtop

Sommige producten, zoals flessen, moeten rechtop vervoerd worden. Zo zijn ze beter bestand tegen druk en stoten.

7. Bescherm tegen lekken

Verzorgingsproducten, oliën, wassen en soortgelijke producten kunnen tijdens de reis gaan lekken. Voorkom dit door deze producten te verzegelen!

8. Verstevig de hoeken en randen

Neem het zekere voor het onzekere en verstevig de hoeken van het pakket bijvoorbeeld met gekreukeld kraftpapier.

9. Hoeveelheid verpakkingstape op basis van gewicht 

 • Plak pakketten tot 12 kg met minstens één laag verpakkingstape dicht langs de openingen aan de onder- en bovenkant.
 • Plak hier bij pakketten tot 25 kg nog een laag verpakkingstape overheen. 
 • Bescherm pakketten van meer dan 25 kg door ze daarnaast ook langs de zijkanten met verpakkingstape dicht te plakken.

10. Douaneregelingen

Tot slot nog een van de belangrijkste verpakkingstips die we je willen meegeven: controleer vóór verzending van je pakket altijd welke goederen niet naar België mogen worden verzonden en houd je daaraan.

Pakket versturen naar België met Sendcloud – altijd veilig, ook in tijden van corona

Naar België verzenden met Sendcloud

Wat je als online retailer nodig hebt, zeker in deze coronatijd en tijdens de feestdagen, is een betrouwbare partner die verstand heeft van internationaal verzenden. Sendcloud is die partner. Wij staan altijd voor je klaar, maken verzenden naar België gemakkelijker met ons brede aanbod aan verzendopties en zorgen er samen met onze ervaren vervoerders PostNL, DHL, DHL Express, UPS, Trunkrs en DPD voor dat jouw pakketten veilig in België aankomen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Onze specialisten staan klaar om al jouw vragen over verzenden naar België te beantwoorden!

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.