Skip to main content

Vergroot je bereik met verzenden naar Spanje en geniet van de zonnige kant van internationaal verzenden! In dit artikel vertellen we je niet alleen waarom verzenden naar Spanje de moeite waard is, maar ook hoeveel een pakket versturen naar Spanje kost en met welke levertijden je rekening moet houden. Daarnaast gaan we in op de invloed van de coronapandemie en geven we je handige verpakkingstips. Zo helpt Sendcloud je om van verzenden naar Spanje een succes te maken. 

Viva España!

Pakket versturen naar Spanje

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Pakketten versturen naar Spanje zonder gedoe! Probeer Sendcloud nu gratis 🚀

E-commerce in Spanje: wat maakt verzenden naar Spanje zo aantrekkelijk?

Het Koninkrijk Spanje heeft ruim 47 miljoen inwoners (2020) en is lid van de Europese Unie. Dat maakt het land zeer interessant voor online retailers. Bij verzenden naar Spanje hoef je hierdoor namelijk geen rekening te houden met invoerbeperkingen, tenzij je een pakket verstuurt naar een van de Spaanse uitzonderingsgebieden van de EU. Bovendien toont één blik op de cijfers dat e-commerce ook in Spanje enorm gegroeid is de afgelopen jaren:

E-commerce in Spanje

Bron: Statista

De Spaanse e-commerce markt bevindt zich momenteel in een ware opmars. Het aantal mensen dat in Spanje online aankopen doet stijgt elk jaar en bedraagt volgens Statista in 2021 circa 29,1 miljoen. Volgens de Spaanse Mededingingsautoriteit (CNMC) bedroeg de online handel in Spanje in het eerste kwartaal van 2020 meer dan 12,2 miljard euro. Dit is 11,6% meer dan het jaar ervoor. Voor online retailers biedt Spanje dan ook ontzettend veel groeimogelijkheden!

Kwaliteitskeurmerk ‘Made in Holland’

Als online retailer uit Nederland start je in Spanje meteen met een goede reputatie. ‘Made in Holland’ staat ook hier namelijk voor kwaliteit. Bovendien wonen er veel Nederlanders in Spanje: volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) woonden er begin 2020 maar liefst 46.735 Nederlanders in het land. Hierdoor wordt verzenden naar Spanje nóg aantrekkelijker.

E-commerce groeit dankzij corona

De Spaanse winkelstraten worden als gevolg van de coronacrisis steeds leger, de online winkelmandjes daarentegen steeds voller. Benut de kansen die de huidige situatie biedt en maak gebruik van deze stijging in e-commerce door je verzendmogelijkheden uit te breiden naar Spanje.   

Welke vervoerders verzenden naar Spanje?

Een pakket versturen binnen de EU is voor online retailers kinderspel. Van DHL, DHL Express en UPS tot PostNL of DPD, Sendcloud werkt samen met de beste Europese vervoerders. Welke vervoerder je ook kiest, jouw pakket wordt veilig, voordelig en snel naar Spanje verzonden.

Hoe wordt de bezorging in Spanje geregeld?

Je pakket wordt, in de meeste gevallen, in Spanje overgedragen aan de Spaanse bezorgdienst Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, oftewel Correos. Zij bezorgen over het algemeen van maandag tot en met vrijdag en in sommige gebieden van maandag tot en met zaterdag. De bezorger levert het pakket af bij de ontvanger. Mocht deze niet thuis zijn, dan kan de ontvanger het pakket afhalen bij een van de Correos-filialen.

DHL pakket versturen naar Spanje

DHL pakket versturen naar Spanje

Je hebt 2 opties om je pakketten naar Spanje te sturen met DHL. Verstuur je naar particuliere adressen? Dan kun je met DHL Parcel Connect je pakket aan huis of bij een servicepunt laten leveren. Verstuur je naar zakelijke adressen? Dan kun je je pakket versturen met DHL Europlus! Zorg er altijd voor dat je de voorwaarden van de vervoerder goed doorneemt voordat je de keuze maakt voor een bepaalde verzendmethode.

Houd je aan de volgende voorwaarden bij een DHL zending naar Spanje:

 • Minimale afmetingen: 15 x 11 x 3,5 cm (L X B X H)
 • Maximale afmetingen: 120 x 60 x 50 cm (L X B X H)
 • Minimaal gewicht: 0,5 kg
 • Maximaal gewicht: 23 kg

Pakket versturen naar Spanje DHL Express

DHL Express pakket versturen naar Spanje

Het fijne aan de vervoerder DHL Express is dat zij een eigen internationaal netwerk hebben. Dit wil zeggen dat je pakketten over de hele wereld door DHL Express zelf geleverd worden en dat je zendingen niet overgedragen worden aan een andere vervoerder in het buitenland!

Voor zendingen met DHL Express naar Spanje geldt dat je pakketten gegarandeerd binnen 24 uur geleverd worden.

Houd je aan de volgende voorwaarden bij een DHL Express naar Spanje:

 • Maximale afmetingen: 120 cm x 80 cm x 80 cm (L X B X H)
 • Maximaal gewicht: 70 KG

Let op: DHL Express werkt met volumegewicht. Is het volumegewicht van je zending groter dan het daadwerkelijke gewicht? Zorg er dan voor dat je het volumegewicht invult op het label als gewicht en selecteer de juiste staffelverzendmethode. 

PostNL pakket versturen naar Spanje

PostNL Pakket versturen naar Spanje

Binnen Nederland wordt PostNL al gezien als de meest populaire en betrouwbare vervoerder. Waarom zou je dan niet ook voor internationale zendingen een beroep doen op deze vervoerder? PostNL werkt voor hun internationale zendingen met partners in het buitenland. Dat wil zeggen dat het pakketje bij de grens in Spanje wordt overgedragen aan een lokale vervoerder. Je pakket wordt dus door een van de partners van PostNL geleverd bij je klanten in Spanje.

Houd je aan de volgende voorwaarden bij een PostNL zending naar Spanje:

 • Maximale afmetingen: 100 x 70 x 58 cm (L X B X H)
 • Maximaal gewicht: 23 kg

Pakket versturen naar Spanje UPS

Pakket versturen naar Spanje ups

Naast DHL Express werkt ook UPS met een eigen internationaal netwerk. Je pakket wordt dan dus in Spanje geleverd door UPS zelf in. UPS biedt naast de standaard pakketverzending naar Spanje ook de optie om voor een expresszending te kiezen. Ook hierbij moet je rekening houden met de eisen voor de afmetingen en het gewicht van je pakket, om problemen tijdens verzending te voorkomen.

Houd je aan de volgende voorwaarden bij een UPS zending naar Spanje:

 • Maximale afmetingen: 100 x 76 cm (L x B)
 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximaal volume gewicht: 70 KG ( LxBxH : 5000)
 • Maximaal gewicht: 32 kg

Voor expresszendingen met UPS gelden dezelfde voorwaarden voor de dimensies van je pakket.

Let op: UPS werkt met volumegewicht. Is het volumegewicht van je zending groter dan het daadwerkelijke gewicht? Zorg er dan voor dat je het volumegewicht invult op het label als gewicht en selecteer de juiste staffelverzendmethode.

Pakket versturen naar Spanje DPD

Pakket versturen naar Spanje dpd

Voor internationale verzending geldt hetzelfde als voor nationale verzending: als je klantvriendelijke verzending wilt aanbieden, kun je in de checkout het beste meerdere verzendopties aanbieden zodat je klanten voor hun favoriete vervoerder kunnen kiezen. Daarom zou je ook DPD moeten overwegen in je verzendingsmix.

De standaard verzendservice van DPD (DPD Home) kun je gebruiken voor levering aan huis bij je klanten in Frankrijk.

Houd je aan de volgende voorwaarden bij een DPD zending naar Spanje:

 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximale lengte: 130 cm
 • Maximaal gewicht: 20 kg
 • Let op: als je pakket langer is dan 130 cm tot maximaal 175 cm of als het gewicht van het pakket groter is dan 20 kg tot maximaal 31,5 kg, ontvang je een toeslag van € 4,00 voor een niet-standaard pakket.

Lever je je pakketten in bij een servicepunt voor verzending? Check dan altijd even bij dat servicepunt tot welk gewicht je pakketten kunt inleveren. Dit verschilt namelijk per servicepunt.

Hoe adresseer ik pakketten voor verzending naar Spanje?

Bij het versturen van pakketten naar Spanje zijn er een aantal simpele dingen waar je op moet letten bij de adressering. Het belangrijkste is dat het land van bestemming in hoofdletters in het Nederlands en Engels op het pakket moet staan (SPANJE / SPAIN). Hieronder vind je een voorbeeld van een Spaans adres.

Schrijf het adres voor zendingen naar Spanje op de volgende manier:

Sofia Martinez Voornaam en achternaam
Calle Lirio 29, 3º Straat en huisnummer, verdieping
28300 ARANJUEZ (MADRID) Postcode en plaatsnaam 
SPANJE / SPAIN Land van bestemming

Nog twee tips voor de adressering van zendingen naar Spanje

 1. Zet naast het adres ook het telefoonnummer of e-mailadres van de ontvanger op het pakket, zodat de bezorgdienst indien nodig contact kan opnemen met de ontvanger.
 2. Op de Canarische Eilanden wordt niet altijd een naam aangegeven bij de deur. Wanneer je een pakket naar een adres op de Canarische Eilanden verstuurt waar meerdere mensen woonachtig zijn, is het daarom belangrijk om het adres zo precies mogelijk te beschrijven. Voeg bij verzending naar de Canarische Eilanden een ‘i’ voor de linkerwoning (Spaans: izquierda) of een ‘d’ voor de rechterwoning (Spaans: derecha) toe aan het adres op het pakket.

Pakket versturen naar Spanje douane

Pakket versturen naar Spanje: welke douaneformulieren heb ik nodig? 

Spanje behoort tot de Europese Unie, waardoor pakketten versturen aan Spaanse klanten voor jou als online retailer heel eenvoudig is. Over het algemeen heb je geen douaneformulieren nodig voor het verzenden van pakketten naar Spanje. Maar zoals meestal bevestigen uitzonderingen de regel. Spanje beschikt namelijk ook over uitzonderingsgebieden. Deze gebieden horen officieel bij Spanje, maar vormen geen deel van het douanegebied van de EU. Voor verzending naar deze gebieden zijn douaneformulieren voor internationaal verzenden en de volledige overdracht van elektronische gegevens altijd vereist!

De volgende steden en eilanden behoren tot de Spaanse uitzonderingsgebieden van de EU:

 • Ceuta
 • De Canarische Eilanden
 • Melilla

Pakket versturen naar de Spaanse uitzonderingsgebieden: douanebepalingen

Exportdocumenten

CN22-formulier Een CN22- of CN23-formulier is een verplicht douaneformulier dat moet worden toegevoegd aan zendingen buiten de EU, die vervoerd worden met een postbedrijf.

Wil je een pakket tot 2 kg met een waarde tot €425 euro versturen naar een land buiten de EU? Vul dan het CN22-formulier in.

CN23-formulier Een CN22- of CN23-formulier is een verplicht douaneformulier dat moet worden toegevoegd aan zendingen buiten de EU, die vervoerd worden met een postbedrijf.

Wil je een pakket tot 20 kg met een waarde vanaf €425 euro versturen naar een land buiten de EU? Vul dan het CN23-formulier in.

Commercial invoice De commercial invoice is een exportdocument dat je toevoegt aan alle commerciële zendingen buiten de EU. Aan de hand van de commercial invoice bepaalt de douane welke belastingen en invoerrechten van toepassing zijn op je pakket.
CP71-formulier Het CP71-formulier is een verplicht begeleidend document voor het CN23-formulier en dient als adreskaart. Plak dit document zichtbaar in een transparante envelop op het pakket.

Accijns en invoerrechten

Over zendingen naar de Spaanse uitzonderingsgebieden wordt geen btw geheven, maar de zogenaamde ‘Impuesto General Indirecto Canario’ (IGIC). Daarnaast hoeft de ontvanger bij zendingen naar Spanje over het algemeen geen douanekosten te betalen, zoals in landen buiten Europa (bijvoorbeeld Rusland, China en Amerika). Er kunnen echter wel invoerrechten of accijns geheven worden. Bevestig daarom bij zendingen naar de Spaanse uitzonderingsgebieden het douaneformulier CN22 of CN23 aan de buitenkant van je pakket. Zo weet de Spaanse douane wat er in het pakket zit.

Vergeet bij de CN23-verklaring het CP71-formulier niet. Dit formulier fungeert als adreskaart voor zendingen naar uitzonderingsgebieden.

Tip: zorg voor transparantie en klanttevredenheid door je klanten van tevoren te informeren over de invoerrechten die mogelijk betaald moeten worden voor zendingen naar Spaanse uitzonderingsgebieden!

Welke goederen mogen niet naar Spanje worden verzonden?

Als online retailer ben jij verantwoordelijk voor de pakketten die je naar Spanje verstuurt. Let daarom altijd goed op welke goederen in Spanje onder invoerbeperkingen vallen. Hieronder vind je een lijst met goederen die niet naar Spanje mogen worden verzonden. In geval van twijfel (met name ook bij vragen over de strenge exportregels rondom alcohol) raden wij je aan contact op te nemen met de door jou gekozen vervoerder of de Nederlandse douane.

De volgende producten mogen niet naar Spanje worden verstuurd:

 • Huiden en vachten van wilde dieren
 • Goederen van bijzondere waarde (zoals antiquiteiten, kunstvoorwerpen, edelstenen, goud en zilver)
 • Gevaarlijke goederen zoals vuurwerk en asbest
 • Vuurwapens en munitie
 • Ivoor en ivoren producten 
 • Dieren en planten
 • Contant geld 
 • Verdovende middelen
 • Bederfelijke producten
 • Pornografisch materiaal
 • Zaden
 • Tabak en tabakswaren

Pakket naar Spanje volgen

Pakket versturen naar Spanje met Track & Trace

Geef je klanten inzicht in de locatie van hun bestelling en gebruik voor verzenden naar Spanje eenvoudig de comfortabele track & trace service van Sendcloud.

Track & Trace van Sendcloud – de voordelen op een rij:

 • Je beschikt over een eigen tracking-pagina waarop je klanten terecht kunnen
 • Je klanten hoeven daardoor geen gebruik te maken van de website van de vervoerder
 • Je scoort met transparantie en houdt je klanten goed op de hoogte
 • Je persoonlijke tracking-service zorgt voor vertrouwen bij je klanten
 • Je blijft in contact met je klanten dankzij je persoonlijke tracking-pagina en de automatische e-mails met statusupdates over de zending
 • Deze e-mails kun je aanpassen aan je eigen wensen en de huisstijl van je webshop
 • Je maakt extra reclame: op je tracking-pagina kun je je eigen advertenties plaatsen en bijvoorbeeld linken naar je Instagram
 • Met je persoonlijke tracking-service verhoog je de klanttevredenheid en je conversieratio

Pakket versturen naar Spanje kosten

De kosten voor verzenden naar Spanje zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • De gekozen vervoerder
 • Aanvullende diensten zoals track & trace
 • De gewenste levertijd
 • Het gewicht van het pakket
 • De afmetingen van het pakket 

Welke vervoerder het meest voordelig is hangt dus volledig af van wat je verzendt. We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je zelf de prijzen kunt vergelijken op basis van de verzendroute en het verpakkingstype:

Hoelang duurt verzenden naar Spanje?

De levertijd naar Spanje kan variëren en is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De vervoerder 
 • De verzendoptie 
 • De plaats van bestemming 
 • Eventuele verwerkingstijd van de douane 
 • De huidige coronasituatie 

Goed om te weten: op veel Spaanse eilanden wordt vanaf 14.00 uur siësta gehouden. Is het pakket voor die tijd niet bezorgd? Dan wordt het de volgende dag geleverd.   

In het volgende overzicht vind je de gemiddelde levertijden voor zendingen naar Spanje (m.u.v. express zendingen):

Gemiddelde levertijd (vasteland) 3-5 werkdagen
Gemiddelde levertijd in de uitzonderingsgebieden 4-7 werkdagen

Mogelijke vertragingen door feestdagen in Spanje

Spaanse feestdagen 2021

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 6 januari: Driekoningen 
 • 1 april: Witte Donderdag
 • 2 april: Goede Vrijdag
 • 4 en 5 april: Pasen
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 15 augustus: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
 • 12 oktober: Nationale Feestdag
 • 1 november: Allerheiligen
 • 6 december: Dag van de Grondwet
 • 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis 
 • 25 december: Kerstmis

Pakket versturen naar Spanje: beperkingen door corona 

Ook in deze coronacrisis kun jij je pakketten versturen naar Spanje. Samen met onze partners DHL, UPS, DPD, GLS en PostNL staan wij voor je klaar. Vanwege de huidige situatie kunnen er echter wel vertragingen ontstaan.

De pakketbezorging kan door de volgende factoren worden beïnvloed:

 • Veranderingen in het transportproces
  Zo kunnen tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld nieuwe grenscontroles worden ingevoerd. 
 • Uitval van transportroutes
  Gebruikelijke transportroutes, zoals vliegverkeer, kunnen door de coronamaatregelen worden beperkt of stopgezet.
 • Veranderingen in de bezorging
  Aangescherpte veiligheidsregels en quarantaineregels kunnen de pakketbezorging in Spanje vertragen.

Verpakkingstips verzenden naar Spanje

BONUS: de 10 beste verpakkingstips voor verzenden naar Spanje! 

Hoewel je pakket naar Spanje binnen Europa blijft, moet het toch een hele reis afleggen. Jij wilt net als de klant natuurlijk dat de goederen veilig en onbeschadigd op de juiste bestemming aankomen. Daarnaast is het voor jou als online retailer ook belangrijk dat het pakket zo voordelig mogelijk wordt verpakt. De afmetingen en het gewicht van het pakket bepalen immers de verzendkosten!

1. Kies de kleinste maat verpakking

Hierbij geldt: gebruik zo weinig mogelijk, maar zo veel als nodig! De goederen moeten niet te veel speelruimte hebben, maar er moet wel voldoende ruimte zijn voor vulmateriaal.

2. Zorg voor een goede gewichtsverdeling

Verpak je producten zo dat de zware producten onderop liggen, breekbare spullen in het midden en lichte dingen bovenop. Probeer het gewicht daarbij zo veel mogelijk gelijkmatig over de bodem van het pakket te verdelen.

3. Vermijd lege ruimtes

Zorg dat de producten strak verpakt zijn, maar niet geplet worden. Vermijd lege ruimtes, omdat hierdoor tijdens de verzending deuken in het pakket kunnen ontstaan.

4. Vermijd direct contact

Zorg ervoor dat de goederen, met name als het om kwetsbare of breekbare spullen gaat, geen direct contact met het karton of de andere goederen hebben. Gebruik het juiste vulmateriaal langs de randen voor een optimale bescherming! 

5. Zorg voor de juiste opvulling

Voor verzenden naar Spanje geldt een simpele regel voor de opvulling van je pakket: gebruik zacht vulmateriaal zoals bubbeltjesplastic voor lichte spullen en stevig vulmateriaal zoals gekreukeld kraftpapier voor zware spullen.

6. Verpak artikelen rechtop

Bepaalde goederen, zoals flessen, kunnen beter rechtop vervoerd worden. Zo zijn ze beter bestand tegen druk en stoten.

7. Bescherm tegen lekken

Verzegel alles wat zou kunnen lekken, zoals drogisterijproducten.

8. Bescherm de hoeken en randen

Bij zendingen naar Spanje is het belangrijk de hoeken en randen van je pakket extra te beschermen, bijvoorbeeld met gekreukeld kraftpapier.

9. Plak het pakket goed dicht

 • Tot 12 kg: plak het pakket met minstens één laag verpakkingstape dicht langs de openingen aan de onder- en bovenkant. 
 • Tot 25 kg: plak hier nog een laag verpakkingstape overheen of plak het pakket dicht volgens de H-methode.
 • Vanaf 25 kg: plak ook de zijkanten van het pakket dicht met verpakkingstape. 

10. Let goed op de douanebepalingen

Controleer altijd goed welke goederen niet naar Spanje mogen worden verzonden en welke douaneregels voor zendingen naar uitzonderingsgebieden van de EU gelden.

Pakket versturen binnen Europa met Sendcloud: altijd veilig, ook in crisistijd!

Met name in de huidige coronatijd is het als online retailer belangrijk om een betrouwbare partner aan je zijde te hebben die je ondersteunt bij internationale zendingen. Bij Sendcloud bieden we je een breed scala aan verzendopties en zorgen we er samen met onze vervoerders DHL, UPS, DPD, GLS en PostNL voor dat jouw pakketten veilig in Spanje aankomen. Of je nu goederen wilt versturen naar Spanje, Italië, België of Frankrijk: met jouw Sendcloud-account verzend je je pakketten flexibel en effectief door heel Europa en daarbuiten!

Heb je nog vragen over het versturen van pakketten naar Spanje? Neem gerust contact met ons op. Sendcloud staat altijd voor je klaar!

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo