Skip to main content

Als jouw e-commerce bedrijf het zo ver heeft geschopt zonder een van de beste ERP-systemen die er zijn, vertel ons dan alsjeblieft je geheim. Vooral als je meer dan 1000 pakketten per maand verzendt! De kans is natuurlijk groot dat je hier bent omdat je wil investeren in ERP-software. Waarschijnlijk omdat alles handmatig beheren minder leuk is dan vroeger, toch?

Je hebt in de wandelgangen gehoord over ERP-systemen, maar je wilt weten of ze de investering waard zijn. Zoek niet verder! In dit artikel bespreken we de ERP-systemen top 10 in 2023 en leggen we uit welke geschikt is voor jouw groeiende bedrijf.

ERP systemen top 10: Wat is een ERP systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning (dat wist je waarschijnlijk al, maar scheelt je weer opzoeken). Klinkt technisch, toch? Dat is het ook.

Maar het is gewoon een mooie naam voor software die bedrijven gebruiken om bepaalde processen op elkaar af te stemmen en te beheren. Dat kan gaan om boekhouding, inventaris, personeelszaken, inkoop, relatiebeheer en meer.

De vraag naar ERP en de invloed ervan op het bedrijfsleven zijn niet te negeren. Om je een idee te geven van de ERP-opname onder verschillende bedrijfstakken wereldwijd, deed softwaregigant Sage in februari 2023 onderzoek. Zij ontdekten dat meer dan 70% van de grote ondernemingen ERP-software gebruikt, terwijl 32% ERP-systemen gebruikt om voorraden te beheren.

Een ERP-systeem heeft vier belangrijke kenmerken:

  • Modulair ontwerp
  • Flexibiliteit
  • Open en gecentraliseerde database
  • Het automatisch genereren van informatie

Bovendien zijn er drie verschillende soorten ERP-systemen:

1. On-premise ERP-software

Zoals de naam al zegt, is dit ERP-software die op locatie wordt ingezet.

2. ERP-systeem in de cloud

Vaak aangeduid als Software as a Service (SaaS), wordt een cloud-gebaseerd ERP-systeem meestal beheerd door een derde partij.

3. Hybride ERP-oplossingen

Soms omschreven als een two-tier ERP-systeem, kun je met hybride oplossingen cloud-gebaseerde ERP combineren met on-site ERP-software.

Een ERP-systeem werkt door het aantal middelen dat je nodig hebt om je bedrijf efficiënt te runnen te verminderen. Dit gebeurt zonder de winstgevendheid of bedrijfsverbeteringen in gevaar te brengen.

ERP-systemen verschillen van losse applicaties omdat ze andere bedrijfsmodules van je bedrijf vanuit één database laten werken. ERP-oplossingen verzamelen gegevens van andere onderdelen van je bedrijf. Deze gegevens worden op een centrale plaats opgeslagen en toegankelijk gemaakt voor bevoegde medewerkers.

Welke bedrijven hebben een ERP-systeem nodig en waarom?

Elk bedrijf heeft een ERP-systeem nodig. Het maakt niet uit of je een enorme organisatie bent of een klein bedrijf dat groeit, een ERP-systeem biedt veel voordelen.

Ja, zoals de naam al aangeeft, werd enterprise resource planning eerst ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van enterprises. Maar meer KMO’s gaan nu over op ERP-systemen. Volgens Finances Online zijn kleine en middelgrote ondernemingen zelfs goed voor 8% groei in de wereldwijde ERP-markt. Dit toont op zich al aan dat er een plaats is voor ERP-systemen binnen het MKB.

Geen enkel bedrijf is te klein voor een ERP-oplossing. Ook al ben je misschien een klein e-commerce bedrijf, dat betekent niet dat je niet kunt werken als een organisatie op bedrijfsniveau.

Je hebt bijvoorbeeld een ERP-oplossing nodig voor:

  • Het delen van informatie: Een ERP-systeem kan belangrijke informatie automatisch delen over verschillende afdelingen binnen je onderneming. Dit resulteert in een betere samenwerking.
  • Het verbeteren van bedrijfsprestaties: Afdelingen kunnen meer tijd besteden aan de kernactiviteiten. In plaats van tijd te verspillen aan het verzamelen van informatie, is die nu direct beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld je verkoopprognose verbeteren door het beter volgen van bestellingen, het bewaken van de omzet en het genereren van inkooporders.
  • Het maken van goede zakelijke beslissingen: Je hebt toegang tot real-time informatie en kunt gestandaardiseerde rapporten genereren. Dit zorgt ervoor dat iedereen in je organisatie toegang heeft tot de juiste informatie, waardoor je betere zakelijke beslissingen kunt nemen.

Het grootste voordeel van een ERP-systeem zit in het verbinden van alle aspecten van je bedrijf in één beheersysteem.

ERP systemen top 10: de bekendste op een rijtje

De perfecte ERP-software kan afhangen van verschillende factoren, maar er is geen “one-size fits all”. 

Deze lijst zou je wat houvast moeten bieden bij je zoektocht naar het beste ERP-systeem die goed werkt binnen verschillende bedrijfstakken en voldoet aan specifieke behoeften op basis van wat voor jou belangrijk is!

Exact

ERP systeem exact

Exact is een toonaangevende leverancier en een van de bekendste spelers in Nederland. Een logische keuze in de ERP systemen top 10 dus! Exact heeft geïntegreerde oplossingen voor bedrijven in de productie, handel en zakelijke dienstverlening. Ze bieden zowel boekhouding als CRM in de basis. Daarnaast is dit aan te vullen met branchespecifieke standaardpakketten om je te helpen aan de top te blijven. 

Netsuite

ERP systemen top 10 Oracle

Een van de positieve aspecten van Oracle Netsuite is dat het een van de pioniers is van SAAS (Software As A Service) oplossingen. Het zit al ruim 20 jaar in de cloud, ver voordat alle andere leveranciers hieraan begonnen, dus ze hebben een zeer volwassen oplossing. Het is gebouwd voor de cloud.

Netsuite richt zich ook op kleine en middelgrote bedrijven, dus als je een vrij klein of middelgroot bedrijf bent en je op zoek bent naar een upgrade van QuickBooks of je basis boekhoudsysteem, kan NetSuite een logische volgende stap zijn.

SAP ERP

SAP erp systeem

SAP is al lang een koploper voor grote ondernemingen. Hoewel het implementatieproces lang kan duren, is het vaak in detail af te stemmen op elk bedrijf. SAP biedt eigenlijk ERP-oplossing voor elk formaat onderneming. Bijvoorbeeld, SAP Business One is een geweldige optie voor kleine bedrijven, terwijl SAP S/4HANA is ontwikkeld met groeiende middelgrote bedrijven in het achterhoofd.

Alle SAP ERP-platforms bevatten belangrijke functies zoals activabeheer, supply chain management, financieel beheer, verkooptools en meer.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central ery systeem

Voor bedrijven die al Microsoft’s technologie gebruiken, kan het kiezen van Microsoft voor ERP een slim idee zijn. Microsoft biedt producten voor kleine en middelgrote organisaties en is een groeiende kracht, op zoek naar grotere organisaties ook.

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een compleet systeem met producten waaruit organisaties kunnen kiezen om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Enkele van de producten zijn Dynamics 365 Finance, Dynamics 365 Business Central en Dynamics 365 Supply Chain Management.

De optie om één product of alle producten te kiezen maakt Dynamics 365 volledig aanpasbaar en schaalbaar. Van klantrelatiebeheer tot financieel beheer, het is allemaal beschikbaar via de ERP-oplossingen van Microsoft.

Oracle ERP Cloud

Oracle erp systeem

Net als SAP is Oracle al lang toonaangevend op het gebied van ERP en daarom een belangrijke speler in de ERP systemen top 10. Oracle’s Fusion Cloud ERP bevat een volledig scala aan mogelijkheden die het een perfecte oplossing maken voor organisaties in verschillende sectoren. Deze mogelijkheden omvatten financieel beheer, projectbeheer, compliance, inkoop, supply chain management en robuuste analyses.

Oracle Fusion Cloud ERP biedt extra functies voor organisaties die hun tech stack toekomstbestendig willen maken. Deze functies omvatten AI-automatisering en automatische updates.

Plentymarkets

 

plentymarkets erp systemen top 10

Plentymarkets is een ook een cloud-gebaseerde oplossing. Hierbij geldt dus ook dat het makkelijk is om te schalen. Een van de belangrijkste USP’s van dit in Duitsland gevestigde ERP-systeem zijn de vele interfaces. Er zijn een groot aantal verkoopplatforms beschikbaar als integratie, waaronder grote spelers zoals Bol.com Amazon, eBay, enz. Hierdoor kunnen online verkopers eenvoudig en breed multi-channel aanwezig zijn.

Plentymarkets is een populair systeem en blijft groeien, vooral bij middelgrote en grotere klanten.

Het opzetten en onderhouden van dit systeem brengt met zich mee dat het nodig is om enorme hoeveelheden middelen te investeren, wat misschien niet voor alle webshops haalbaar is. Dit geldt vooral voor kleinere shops. Hoewel dit op de lange termijn vaak loont, moeten online retailers zich hiervan bewust zijn.

Oodo

erp systemen top 10 oodo

Als laatste in de lijst staat Odoo, een open-source ERP-systeem. Open-source kan een goede keuze zijn in verband met het prijskaartje voor de softwarelicenties, maar het nadeel is dat als je kosten begint toe te voegen met verschillende modules en mogelijkheden, je totale uitgaven uiteindelijk omhoog gaan.

Een ander nadeel van Odoo is dat het complex kan zijn om te onderhouden, dus als je geen geavanceerde en volwassen IT afdeling hebt die de complexiteit van een open-source systeem kan beheren, dan moet je hier zeker rekening mee houden.

Het is dus belangrijk om dit in overweging te nemen voor grote organisaties die bezig zijn met schalen. Maar voor kleine en middelgrote organisaties kan Odoo heel goed passen, vooral als je op zoek bent naar een systeem met maximale flexibiliteit om verschillende modules binnen de organisatie aan elkaar te kunnen koppelen.

Afas

Afas software erp systeem

Afas is begonnen met dienstverlening in de financiële wereld. Momenteel zijn ze actief in de ERP-markt met AFAS ERP Direct, een cloudoplossing voor bedrijven van elke grootte.

Het meegeleverde softwarepakket omvat onderdelen als financieel beheer, orderbeheer, projectbeheer en personeelsbeheer. Het is niet mogelijk om bestaande software op het Afas Systeem aan te sluiten; via een maandelijks abonnement is het echter eenvoudig om snel over te stappen op de AFAS-tools. Dit is een uitstekende optie voor bedrijven van elke grootte.

Visma

Visma erp systeem

Visma Software biedt ondernemers complete cloudoplossingen voor boekhouding, financiële administratie, groothandels- en projectadministratie en accountancy. Dit systeem is voornamelijk interessant voor middelgrote en grotere ondernemingen. 

Isah

Isah erp systeem

Isah is ERP software speciaal voor de maakindustrie. Een geïntegreerde oplossing waarin ERP software, productie, engineering, service, projectmanagement en financieel samenkomen.

ERP-systemen top 10: hoe selecteer je de perfecte ERP-software?

Er is genoeg om rekening mee te houden bij het kiezen van het beste ERP-systeem voor je bedrijf. De 6 belangrijkste dingen waar je aan moet denken zijn:

1. Functionaliteiten en kenmerken

De meeste ERP-software kan heel veel. Je moet er echter voor zorgen dat de ERP-software die je kiest de functies en mogelijkheden heeft die je nodig hebt. Bijvoorbeeld, als voorraad- en supply chain management een topprioriteit is, dan heb je ERP software nodig die robuuste functies heeft om deze processen te beheren.

Modules voor boekhouding zijn leuk om te hebben, maar alleen als je ERP-systeem eerst voldoet aan je belangrijkste behoeften van je bedrijf.

2. Integraties

Je bedrijf zal ook andere softwareoplossingen gebruiken. Je ERP-systeem moet daarom kunnen integreren met specifieke software die in andere afdelingen worden gebruikt om het delen van belangrijke informatie mogelijk te maken. Laat je hier dus goed over informeren.

3. Kennis en reputatie van de leverancier

Het is altijd de moeite waard om de reputatie van ERP-leveranciers te onderzoeken. Bekijk online reviews en leer wat andere klanten te zeggen hebben over hun ervaring. Bovendien zijn er genoeg aanbieders van sectorspecifieke ERP-systemen die misschien beter aansluiten bij de behoeften van je bedrijf.

4. Kosten

De kosten zullen ongetwijfeld een grote factor zijn bij het kiezen van een ERP-systeem. Bedenk dat je uitgaven de totale kosten van het systeem, de implementatie en eventuele andere aanvullende middelen moeten omvatten.

Weeg de kosten af tegen de waarde van de software. Als je een ERP-systeem hebt met veel functies die je niet gebruikt, zal de waarde ervan voor je bedrijf laag zijn. Zorg ervoor dat je de meeste voordelen en functionaliteit krijgt voor je investering.

5. Implementatie

Sommige ERP-systemen zijn lastiger en tijdrovender dan andere. Dat komt vaak omdat medewerkers een uitgebreide training nodig hebben. Bij het kiezen van een oplossing zul je moeten beslissen welk systeem voor jouw bedrijf gemakkelijker onder de knie te krijgen is. Het is de moeite waard om uit te zoeken of je leverancier ondersteuning biedt bij de implementatie. Sommige bieden training voor een vlottere implementatie.

6. Schaalbaarheid

Als je bedrijf groeit, heb je een ERP-systeem nodig dat met je mee kan groeien. Bovendien heeft je bedrijf misschien doorlopende ondersteuning nodig. Denk daarom na over praktische aspecten zoals software-upgrades.

Stel bij het kiezen van een ERP-oplossing vragen over software-upgrades, voortdurende ondersteuning en schaalbaarheid om er zeker van te zijn dat je het beste uit het systeem haalt voor de komende jaren.

ERP systemen top 10 kantoor

ERP vs WMS 

ERP-systemen zijn ontworpen om de hele onderneming te beheren en bieden een gecoördineerd overzicht van alle processen in het hele bedrijf. WMS-systemen daarentegen richten zich op het beheer van magazijnactiviteiten, waaronder inventarisatie, orderverwerking en verzending. Hoewel ERP-systemen enig inzicht kunnen geven in de magazijnactiviteiten, zijn ze niet ontworpen om dezelfde mate van detail of controle te bieden als een specifiek WMS. 

Daarom kiezen veel grote bedrijven ervoor om zowel ERP- als WMS-systemen te implementeren om het beste van beide werelden te krijgen. Door het uitgebreide overzicht van een ERP-systeem te combineren met de gedetailleerde controle van een WMS kunnen bedrijven hun activiteiten optimaliseren en beter voldoen aan de behoeften van hun klanten.  

Tot slot

Er zijn veel ERP-systemen op de markt en het kiezen van de beste voor jouw bedrijf is niet eenvoudig. We hopen dat de gelegenheid om enkele van de beste ERP-systemen te verkennen je stof tot nadenken heeft gegeven. Zoals we al vaak in dit artikel hebben gezegd, is het belangrijk om jezelf altijd de juiste vragen te stellen en ervoor te zorgen dat de ERP-software past bij de behoeften van je bedrijf.

Integreer je ERP-systeem met Sendcloud

Als je eenmaal het perfecte ERP-systeem voor je bedrijf hebt gevonden, is het belangrijk op te merken dat het helaas je verzendproces niet volledig kan automatiseren, wat als online retailer de sleutel is voor je bedrijf.

Gelukkig integreert Sendcloud met enkele van de beste ERP-systemen die er zijn, waaronder Oracle Netsuite, SAP Business One en Microsoft Dynamics 365. Onze directe integraties maken je hele verzendproces efficiënter.

Wil je jouw ERP-systeem integreren met Sendcloud? Neem dan vandaag nog contact op met onze verzendexperts om erachter te komen hoe we je kunnen helpen je bedrijf te laten groeien.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo