Skip to main content

Ben je op zoek naar manieren om je e-commerce bedrijf te stroomlijnen? Dan kun je overwegen te investeren in een ERP systeem. Enterprise Resource Planning (ERP) systemen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun activiteiten te stroomlijnen en te optimaliseren. Een ERP systeem kan taken zoals voorraadbeheer, orderverwerking, boekhouding en personeelszaken automatiseren en beheren. Maar hoe bepaal je nou welk ERP systeem het beste bij jouw bedrijf past? In deze blogpost bespreken we de ERP systemen top 10 voor e-commerce bedrijven en helpen we je een handje op weg.

ERP systemen top 10: Wat is een ERP systeem?

De afkorting ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Een ERP-systeem is software die bedrijven helpt hun gegevens en middelen efficiënter te beheren en zo bedrijfsprocessen ondersteunt. Een ERP-systeem kan gebruikt worden om voorraden bij te houden, klantgegevens te beheren, en verschillende bedrijfsprocessen te automatiseren. Oftewel, alles komt samen in één systeem.

Waarom een ERP systeem kiezen?

Als het om bedrijven gaat, kan het kiezen van de juiste softwareoplossing moeilijk zijn. Er zijn zoveel verschillende opties beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om te weten welke de juiste is voor jouw bedrijf. Maar net als dat het belangrijk is om een goed e-commerce platform te gebruiken voor je webshop, is het ook noodzakelijk je bedrijfsprocessen strak georganiseerd te hebben. Een type software dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is het ERP-systeem.

Maar wanneer is het nou verstandig om het aanschaffen van een ERP systeem te overwegen? Je kunt je kosten, verkoop, salarisadministratie en inventaris natuurlijk bijhouden via spreadsheets of andere financiële software, maar als je bedrijf steeds verder groeit kan dit op een gegeven moment niet meer voldoende zijn. 

Hoe meer mensen je in dienst krijgt, hoe belangrijker het wordt om je bedrijfsprocessen te automatiseren. Met een ERP systeem geef je je personeel toegang tot hetzelfde systeem en kun je al je processen met elkaar verbinden. Dit scheelt je natuurlijk tijd, maar daarnaast neem je ook een groot deel foutgevoeligheid weg aangezien alles op één plek terug te vinden is. 

Hoe kan een ERP-systeem helpen om je e-commerce bedrijf te laten groeien? 

Er zijn vele manieren waarop een ERP-systeem kan helpen om je e-commerce bedrijf te laten groeien. Eén manier is door je te helpen je voorraadniveaus bij te houden. Als je precies weet hoeveel voorraad je te allen tijde bij de hand hebt, kun je voorraaduitval voorkomen en omzetverlies vermijden. Daarnaast kan een ERP-systeem je helpen om klantgegevens effectiever te beheren. Met nauwkeurige en actuele klantinformatie kun je betere klantenservice verlenen en je marketinginspanningen effectiever richten. Ten slotte kan het automatiseren van verschillende bedrijfsprocessen met een ERP-systeem je veel tijd en geld besparen.

Koppel je ERP software aan PostNL, DHL, DPD, UPS en meer & verzend automatisch.

Probeer het gratis, meer dan 23.000 anderen gingen je voor.

ERP systemen top 10: de bekendste op een rijtje

De perfecte ERP software kan afhangen van verschillende factoren, maar er is geen “one-size fits all”. 

Deze lijst zou je wat houvast moeten bieden bij je zoektocht naar het beste ERP-systeem die goed werkt binnen verschillende bedrijfstakken en voldoet aan specifieke behoeften op basis van wat voor jou belangrijk is!

Welke ERP systemen zijn er? 

Exact

ERP systeem exact

Exact is een toonaangevende leverancier en een van de bekendste spelers in Nederland. Exact heeft geïntegreerde oplossingen voor bedrijven in de productie, handel en zakelijke dienstverlening. Ze bieden zowel boekhouding als CRM in de basis. Daarnaast is dit aan te vullen met branchespecifieke standaardpakketten om je te helpen aan de top te blijven.

Netsuite

Netsuite erp systeem

Een van de positieve aspecten van Oracle Netsuite is dat het een van de pioniers is van SAAS (Software As A Service) oplossingen. Het zit al ruim 20 jaar in de cloud, ver voordat alle andere leveranciers hieraan begonnen, dus ze hebben een zeer volwassen oplossing. Het is gebouwd voor de cloud.

Netsuite richt zich ook op kleine en middelgrote bedrijven, dus als je een vrij klein of middelgroot bedrijf bent en je op zoek bent naar een upgrade van QuickBooks of je basis boekhoudsysteem, kan NetSuite een logische volgende stap zijn.

SAP (Business ByDesign)

SAP erp systeem

SAP is al lang een koploper voor grote ondernemingen. Hoewel het implementatieproces lang kan duren, is het vaak in detail af te stemmen op elk bedrijf. SAP biedt eigenlijk ERP-oplossing voor elk formaat onderneming. Bijvoorbeeld, SAP Business One is een geweldige optie voor kleine bedrijven, terwijl SAP Business ByDesign is ontwikkeld met groeiende middelgrote bedrijven in het achterhoofd.

Alle SAP ERP-platforms bevatten belangrijke functies zoals activabeheer, supply chain management, financieel beheer, verkooptools en meer.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central ery systeem

Voor bedrijven die al Microsoft’s technologie gebruiken, kan het kiezen van Microsoft voor ERP een slim idee zijn. Microsoft biedt producten voor kleine en middelgrote organisaties en is een groeiende kracht, op zoek naar grotere organisaties ook.

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een compleet systeem met producten waaruit organisaties kunnen kiezen om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Enkele van de producten zijn Dynamics 365 Finance, Dynamics 365 Business Central en Dynamics 365 Supply Chain Management.

De optie om één product of alle producten te kiezen maakt Dynamics 365 volledig aanpasbaar en schaalbaar. Van klantrelatiebeheer tot financieel beheer, het is allemaal beschikbaar via de ERP-oplossingen van Microsoft.

Oracle ERP Cloud

Oracle erp systeem

Net als SAP is Oracle al lang toonaangevend op het gebied van ERP. Oracle’s Fusion Cloud ERP bevat een volledig scala aan mogelijkheden die het een perfecte oplossing maken voor organisaties in verschillende sectoren. Deze mogelijkheden omvatten financieel beheer, projectbeheer, compliance, inkoop, supply chain management en robuuste analyses.

Oracle Fusion Cloud ERP biedt extra functies voor organisaties die hun tech stack toekomstbestendig willen maken. Deze functies omvatten AI-automatisering en automatische updates.

Afas

Afas software erp systeem

Afas is begonnen met dienstverlening in de financiële wereld. Momenteel zijn ze actief in de ERP-markt met AFAS ERP Direct, een cloudoplossing voor kleine bedrijven tot 25 medewerkers.

Het meegeleverde softwarepakket omvat onderdelen als financieel beheer, orderbeheer, projectbeheer en personeelsbeheer. Het is niet mogelijk om bestaande software op het Afas Systeem aan te sluiten; via een maandelijks abonnement is het echter eenvoudig om snel over te stappen op de AFAS-tools. Dit is een uitstekende optie voor kleine verkoop- en marketingbedrijven.

Visma

Visma erp systeem

Visma Software biedt ondernemers complete cloudoplossingen voor boekhouding, financiële administratie, groothandels- en projectadministratie en accountancy. Dit systeem is voornamelijk interessant voor middelgrote en grotere ondernemingen. 

Isah

Isah erp systeem

Isah is ERP software speciaal voor de maakindustrie. Een geïntegreerde oplossing waarin ERP software, productie, engineering, service, projectmanagement en financieel samenkomen.

Plentymarkets

 

plentymarkets erp systemen top 10

Plentymarkets is een ook een cloud-gebaseerde oplossing. Hierbij geldt dus ook dat het makkelijk is om te schalen. Een van de belangrijkste USP’s van dit in Duitsland gevestigde ERP-systeem zijn de vele interfaces. In feite zijn er 40 + verkoop platforms beschikbaar als integratie, waaronder grote spelers zoals Amazon, eBay, Rakuten, enz. Hierdoor kunnen online verkopers eenvoudig en breed multi-channel aanwezig zijn.

Plentymarkets is een populair systeem en blijft groeien, vooral bij middelgrote en grotere klanten.

Het opzetten en onderhouden van dit systeem brengt met zich mee dat het nodig is om enorme hoeveelheden middelen te investeren, wat misschien niet voor alle webshops haalbaar is. Dit geldt vooral voor kleinere shops. Hoewel dit op de lange termijn vaak loont, moeten online retailers zich hiervan bewust zijn.

Oodo

erp systemen top 10 oodo

Als laatste in de lijst staat Odoo, een open-source ERP-systeem. Open-source kan een goede keuze zijn in verband met het prijskaartje voor de softwarelicenties, maar het nadeel is dat als je kosten begint toe te voegen met verschillende modules en mogelijkheden, je totale uitgaven uiteindelijk omhoog gaan.

Een ander nadeel van Odoo is dat het complex kan zijn om te onderhouden, dus als je geen geavanceerde en volwassen IT afdeling hebt die de complexiteit van een open-source systeem kan beheren, dan moet je hier zeker rekening mee houden.

Het is dus belangrijk om dit in overweging te nemen voor grote organisaties die bezig zijn met schalen. Maar voor kleine en middelgrote organisaties kan Odoo heel goed passen, vooral als je op zoek bent naar een systeem met maximale flexibiliteit om verschillende modules binnen de organisatie aan elkaar te kunnen koppelen.

ERP systemen top 10: tips bij het selecteren van het perfecte ERP-systeem

Hoe kies je uit al die honderden leveranciers je perfecte leverancier? De lijst is lang en de hierboven genoemde leveranciers zijn slechts een klein deel van wat er bestaat. 

Als jij verantwoordelijk bent voor het kiezen van het juiste systeem, dan weet je hoe overweldigend dit proces kan zijn. De juiste software kan je leven een stuk makkelijker maken, maar het is moeilijk om alle functies die je nodig zou kunnen hebben te identificeren. Wij helpen je graag op weg.

Let bij je selectieproces op de volgende punten: 

 • Zoek zo breed mogelijk: Kijk niet alleen naar de bekende namen en grote spelers. Sommige kleinere leveranciers bieden soms heel specifieke oplossingen voor een bepaalde branche.
 • Word zelf een expert: Zorg ervoor dat je zelf genoeg weet over de selectie en de implementatie van ERP-software. Maak alleen beslissingen en keuzes die je zelf begrijpt. 
 • Meten is weten: Zorg voor een businesscase om de kwaliteit van een WMS vast te stellen en de investering te meten. 
 • Doelen: Bepaal de verbeterpunten binnen je bedrijfsprocessen.
 • Vraag door: Vraag de leveranciers om garanties en referenties. Zorg ervoor dat alle problemen opgelost kunnen worden. Je wilt niet dat beperkingen van het systeem pas aan het licht komen als het contract is getekend. Dit geldt vooral voor ERP-systemen op maat.
 • Duidelijkheid: Maak met alle betrokkenen duidelijke afspraken en leg deze altijd vast.
 • Contact: Hoe loopt het contact met de leverancier? Als het in het begin al stroef loopt dan is er een grote kans dat dit ook geldt voor de implementatiefase – en dat is geen goed begin.
 • Ga uit van extra kosten: Houd bij het plannen van het budget altijd rekening met meerwerk, en ga niet uit van minder kosten.
 • Kom je er niet uit? Schakel dan een externe consultant in die kennis heeft van jouw branche. Dit scheelt je uiteindelijk een hoop frustratie en miskopen. Ook dit geldt weer vooral voor het implementeren van ERP-systemen op maat.

Wat kost een ERP systeem

Als je een ERP-systeem voor je bedrijf overweegt, is een van de eerste vragen die je waarschijnlijk zult hebben: wat zijn de kosten? Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat er geen pasklaar antwoord op deze vraag bestaat. De kosten van een ERP-systeem zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten. 

In het algemeen kost een ERP-systeem een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s per gebruiker. Dit omvat zowel de initiële aankoopprijs als de lopende kosten voor onderhoud en ondersteuning. Natuurlijk hangen de uiteindelijke kosten ook af van de specifieke functies die je nodig hebt. 

De beste manier om een nauwkeurige schatting te krijgen van wat een ERP-systeem voor jouw bedrijf gaat kosten is door te spreken met een gerenommeerde leverancier. Zij kunnen jouw specifieke behoeften beoordelen en je een offerte op maat geven.

ERP systemen top 10

Valkuilen implementatie ERP systeem

Het implementeren van een ERP-systeem kan een uitdaging zijn en er is veel om rekening mee te houden tijdens dit proces. Gelukkig zijn een hoop mensen je al voorgegaan. Hieronder vind je 4 valkuilen die je moet vermijden bij het implementeren van een ERP-systeem:

 • Het niet definiëren van doelen en doelstellingen: Een van de eerste stappen in elke succesvolle implementatie is het definiëren van duidelijke doelen en doelstellingen. Wat hoopt je bedrijf te bereiken met de implementatie van een ERP-systeem? Zonder een duidelijk begrip van je doelen is het moeilijk om succes te meten
 • Niet de tijd nemen om werknemers op te leiden: Een nieuw ERP-systeem kan storend zijn voor werknemers die gewend zijn aan de oude manier van werken. Het is belangrijk om de tijd te nemen om werknemers te trainen in het gebruik van het nieuwe systeem en eventuele vragen te beantwoorden 
 • Niet voorbereiden op verandering: Het implementeren van een ERP-systeem vereist verandering – niet alleen in technologie, maar ook in processen, mensen en kosten. Verandering kan moeilijk zijn, dus het is belangrijk om je erop voor te bereiden en goed te communiceren met werknemers 
 • Geen plan voor datamigratie: Het migreren van gegevens van het oude naar het nieuwe systeem is een van de meest kritieke stappen in een ERP-implementatie. Zonder een zorgvuldig plan kunnen gegevens verloren gaan of beschadigd raken. Zorg dat je een solide plan hebt voor gegevensmigratie voordat je aan het implementatieproces begint.

ERP vs WMS 

ERP-systemen zijn ontworpen om de hele onderneming te beheren en bieden een gecoördineerd overzicht van alle processen in het hele bedrijf. WMS-systemen daarentegen richten zich op het beheer van magazijnactiviteiten, waaronder inventarisatie, orderverwerking en verzending. Hoewel ERP-systemen enig inzicht kunnen geven in de magazijnactiviteiten, zijn ze niet ontworpen om dezelfde mate van detail of controle te bieden als een specifiek WMS. 

Daarom kiezen veel grote bedrijven ervoor om zowel ERP- als WMS-systemen te implementeren om het beste van beide werelden te krijgen. Door het uitgebreide overzicht van een ERP-systeem te combineren met de gedetailleerde controle van een WMS kunnen bedrijven hun activiteiten optimaliseren en beter voldoen aan de behoeften van hun klanten.

Integreer jouw ERP systeem met Sendcloud

Ben je naast een software voor het optimaliseren van je bedrijfprocessen ook op zoek naar software om je gehele verzendproces efficiënter te maken? Zo ja, dan hebben we directe integraties met verschillende aanbieders. 

We werken momenteel samen met Netsuite, Exact en Microsoft Dynamics 365 Business Central, zodat we een naadloze ervaring kunnen bieden op alle platforms. 

Wij hopen dat dit artikel waardevol voor je was. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat vooral een comment achter. We helpen je graag!

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Laat een reactie achter