Skip to main content

Elke online retailer weet dat magazijnbeheer een belangrijk onderdeel is van een succesvolle business. Heb jij je magazijnflow niet op orde, dan kun je jouw bestellingen en voorraden niet goed beheren. WMS-software helpt je in dit complete proces. In dit artikel leggen we je uit wat WMS-software precies is en wat het voor je webshop doet. Ook leggen we je uit  waar je op moet letten bij het selecteren van jouw leverancier. Tot slot zetten we een aantal bekende WMS-leveranciers voor je op een rijtje.

WMS-software – wat is het?

WMS, een WMS-systeem of WMS-software, staat voor Warehouse Management System (magazijnbeheer). Het magazijnbeheer is de dagelijkse operationele gang van zaken in je magazijn. Een WMS beheert dit complete proces. Van voorraadregistratie tot het verwerken van de bestellingen.

Wat doet een WMS?

Alle warehouseprocessen van het registreren van inkoop, opslag, transport en voorraad worden overzichtelijk samengebracht en beheerd met WMS-software. 

Een WMS wordt ingezet om de drie-eenheid van de goederenstroom – inslag, opslag en uitslag – te beheren.

Inslag

Inslag is het hele proces van alle goederen die binnenkomen. Het lossen van de vracht, het controleren en registreren van de ontvangen goederen en ze een plek geven.

Opslag

De opslag van jouw goederen gaat over alles wat er met je producten gebeurt, terwijl ze zijn opgeslagen. Worden ze verplaatst? Dan wordt dit bijgehouden in je WMS. Zijn ze verlopen of beschadigd en mogen ze niet meer worden verkocht? Dan worden ze geblokkeerd.

Uitslag

De uitslag is alles wat te maken heeft met de verkoop en transport naar de klant. Krijg jij een bestelling binnen via jouw webshop, dan zie je via het WMS waar het product ligt en wordt er een picklijst aangemaakt. 

Ook helpt WMS je met je voorraadbeheer. Je voorraad wordt automatisch bijgewerkt en als het nodig is krijg je een melding dat het product opnieuw ingekocht moet worden. Een WMS verwerkt ook je retouren.

Koppel je WMS software aan PostNL, DHL, DPD, UPS en meer & verzend automatisch.

Probeer het gratis, meer dan 23.000 anderen gingen je voor.

Wanneer is het tijd om gebruik te maken van WMS-software?

Een uitgebreide software inzetten voor jouw magazijnflow lijkt misschien een grote stap. Maar net als dat het belangrijk is om een goed e-commerce platform te gebruiken voor je webshop, is het ook noodzakelijk je magazijnactiviteiten strak georganiseerd te hebben.

Maar WMS-software richt zich niet enkel op grote retailers. Kleine magazijnen met complexe logistieke processen kunnen namelijk wel baat hebben bij WMS-software. 

Als jouw onderneming meerdere fulfillment centra heeft, of meer dan 50 bestellingen per dag verwerkt, is jouw webshop groot genoeg om een WMS in te zetten. 

Heb je een klein magazijn en verwerk je minder dan 50 bestellingen per dag, dan weegt de investering vaak niet op tegen de baten. 

WMS-software: de kosten

Grofweg zijn er twee soorten WMS-software: een WMS-software in de cloud, of een compleet gepersonaliseerde WMS.

Gebruik je een software in de cloud, dan beginnen de prijzen al vanaf een paar tientjes per maand. Er zijn bij deze WMS geen kosten voor updates, upgrades, installatiekosten, of implementatie. Je betaalt alleen een vast servicebedrag per maand. 

De lagere kosten zijn dan ook meteen het grootste voordeel van een WMS in de cloud. Vooral voor kleine of beginnende online retailers kan dit een doorslaggevende factor zijn om toch wat werk uit handen te geven.

Een compleet gepersonaliseerde WMS-software voor grotere bedrijven kan honderdduizenden euro’s kosten. Hierbij krijg je een WMS op maat, wordt er een interface gebouwd en betaal je voor overige software, hardware, onderhoud en updates.

De gepersonaliseerde WMS kan ook meer werk aan.

Voordelen van een WMS in de cloud:

 • Een WMS in de cloud draait in een internetbrowser. Je schakelt het systeem in waar je maar wilt.
 • Het datacenter van cloudcomputing is vaak beter beveiligd dan een eigen serverruimte.
 • Updates worden met regelmaat uitgevoerd waardoor je WMS nooit veroudert.

Nadelen van WMS in de cloud:

 • Je bent afhankelijk van het internet. Heb je geen internet, dan heb je ook geen werkende WMS.
 • Je bent afhankelijk van de features die jouw WMS-provider aanbiedt. Je kunt zelf geen aanvullende toepassingen installeren. Het WMS-pakket is niet op maat gemaakt.
 • Je bent afhankelijk van de aanbieder. Hoewel de data die ze verwerken aan hoge veiligheidsnormen voldoen, is het niet altijd duidelijk waar je informatie terechtkomt. Staan de servers in het buitenland, dan gelden er vaak weer andere privacyregels.

WMS software - Warehouse management system

Hoelang duurt het implementeren van een WMS-software?

De tijdsduur voor het implementeren verschilt per warehouse. De periode is afhankelijk van hoe groot en complex jouw magazijn is. Gebruik je een kant-en-klaar-pakket, dan kun je binnen een paar uur aan de slag. 

Ga je voor WMS-software op maat, dan duurt de implementatie langer. Het hele proces kan 3 dagen duren, maar ook 3 maanden of langer. 

In dit geval begint een implementatie altijd met een inventarisatie van de processen. Vaak komt er een consultant langs bij je bedrijf om je hierbij te helpen. Op basis hiervan wordt een projectplan geschreven. 

Vervolgens wordt de hoofdgebruiker getraind in het werken met de software. Daarna traint deze de collega’s. De masterdata moet worden verwerkt en het WMS wordt gepersonaliseerd en ingevuld door de hoofdgebruiker. Koppelingen met andere systemen worden geïmplementeerd en geactiveerd.

Let op dat de precieze werkwijze per aanbieder kan verschillen. 

Hoe kan WMS-software jouw e-commerceproces verbeteren?

De supply chain wordt steeds ingewikkelder en de doorlooptijd steeds korter. Daarom zoeken online retailers steeds sneller naar oplossingen. 

Een magazijn was vroeger een kostenpost. Vandaag de dag wordt het vooral gezien als een plek waar veel winst te behalen valt.

Met WMS-software:

 • Bespaar je tijd en geld
 • Sla je je goederen efficiënt op
 • Zorg je voor een optimale inzet van je team en middelen
 • Werkt je team optimaal samen
 • Zorg je voor een goede magazijn- en workflow
 • Verminder je fouten
 • Verstuur je je bestellingen vaker op tijd
 • Werk je met een kleinere voorraad, want je voorraadbeheer wordt slim aangepakt

Warehouse Management Systemen: de bekendste op een rijtje

Welke WMS-software het beste bij jouw onderneming past is afhankelijk van verschillende factoren zoals je branche, specifieke wensen, pijnpunten en budget. Er is geen one size fits all.

Maar om je toch een beetje te oriënteren, hebben we een aantal van de bekendste WMS-leveranciers voor je op een rijtje gezet. Gebruik deze lijst als startpunt in je zoektocht naar de perfecte software.

Welke Warehouse Management Systemen zijn er?

Er zijn ontelbaar veel WMS-software op de markt. Hieronder een greep uit de bekendste WMS-software in Nederland.

Picqer

picqer wms

Het relatief jonge Picqer wist binnen korte tijd een groot marktaandeel te veroveren in Nederland. Picqer verwerkt op dit moment 5% van alle online bestellingen in Nederland. Picqer is cloud-based en richt zich speciaal op webwinkels. 

Picqer gelooft in makkelijk te gebruiken software. Het gebruikersinterface en alles eromheen is dan ook heel intuïtief. 

GoedGepickt

Goedgepickt wms

GoedGepickt is net als Picqer een jonge, cloud-based software. GoedGepickt richt zich op kleine tot middelgrote webshops. Met GoedGepickt kun je de software 14 dagen lang gratis proberen.

Pulpo WMS

Pulpo wms

Pulpo WMS is een van oorsprong Duits Warehouse Management System dat zich inmiddels heeft uitgebreid naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. Deze aanbieder heeft een snelle implementatie en gepersonaliseerde prijzen, afhankelijk van je wensen. Pulpo biedt alle features die je van een WMS-systeem kunt verwachten. Je kunt deze WMS 14 dagen gratis proberen.

Peoplevox 

peoplevox wms

Het Britse bedrijf Peoplevox is een bekende WMS-softewareaanbieder. Peoplevox levert software op maat en richt zich daarom op grotere retailers met meer complexe warehouses. Peoplevox richt zich op omnichannel retail en biedt gepersonaliseerde oplossingen voor verschillende systemen.

DailyPack

dailypack

DailyPack is een software pakket welke is ontwikkeld op de bedrijfsvloer. Gefocust op snelheid en efficiëntie en gelijk getest in de praktijk. Het real-time beheren van voorraden en bestellingen is de basis van het DailyPack pakket. De bestellingen worden in een batch verwerkt en gelijk voorzien van een verzendlabel. De software geeft ook inzicht in magazijn indeling, voorraadadvies, inkoop en ontvangsten, klanten en leveranciers.

Vanboxtel

Van boxtel wms

Het Nederlandse Vanboxtel is al 30 jaar een bekende speler op de markt. Het WMS van Vanboxtel biedt een totaaloplossing, en is snel te implementeren.

De kernactiviteit van Vanboxtel is het ontwikkelen en implementeren van de nieuwste technieken op de werkvloer. Dit beperkt zich niet tot WMS, maar ook software, hardware of mechanisatie. 

WICS en WELPP

Wics wms

WICS is een van de grotere spelers in Nederland en heeft tientallen jaren ervaring. WICS richt zich op grotere retailers. Voor de kleinere webshops heeft WICS een ander systeem, WELPP. 

WICS is flexibel en biedt naar eigen zeggen meer dan een WMS-software. Met hun diensten bieden ze zich ook aan als partner in het verbeteren van al je logistieke stromen.

Exact

Exact wms

Exact is eigenlijk geen magazijnsoftware, maar een boekhoudsoftware. Maar het pakket van Exact is zo uitgebreid dat veel kleine webshops kiezen om hun magazijnbeheer met Exact te organiseren.

Als onderdeel van het ERP van Exact is Exact Easy Access gespecialiseerd in magazijnmanagement, en het scannen en verwerken van barcodes. Het Warehouse Management System Easy Logistics is interessant voor de enterprise- en mid-market. 

De barcode oplossing Pick-IT is een betere optie voor kleine- en middelgrote bedrijven. 

Ceyenne van Diract

Diract wms

De WMS-oplossing Ceyenne van Diract is vooral geschikt voor de grotere webshops, die meerdere verzendopties aanbieden, of met meerdere transporteurs werken. De oplossingen van Ceyenne zijn compleet op maat.

Ceyenne is flexibel en schaalbaar, en inzetbaar voor verschillende branches.

SAP 

SAP wms

SAP is een bekende internationale speler met veel ervaring op het gebied van Supply Chain Management. De WMS-oplossing van SAP is een uitgebreide ERP-software met speciale warehouse features. De oplossing is dynamisch en flexibel, en werkt met enkel essentiële dashboards en ingebouwde KPI’s.

Brincr

Brincr

Brincr is een flexibele- en gebruiksvriendelijke oplossing voor het beheren van voorraad en het managen van orders. De software biedt je inzicht en overzicht in het hele orderproces en de dagelijkse taken. Je hebt realtime inzicht in omzet, voorraden, goederen en debiteuren.

Brincr werkt met verschillende pakketten en prijzen en is makkelijk in gebruik.

Corax van Davanti

Corax by davanti

Corax is de WMS-oplossing van het Nederlandse Davanti. Het eigen Warehouse Management Systeem biedt oplossingen op maat. De verschillende pakketten richten zich op kleine, middelgrote en grote magazijnen. 

Corax is flexibel, gebruiksvriendelijk, en kan veel logistieke processen aansturen voor vrijwel elke sector. 

WebStock

webstock

WebStock heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het automatiseren van magazijnen. Het WMS van WebStock is makkelijk in gebruik. WebStock heeft verschillende modules voor allerlei soorten ondernemingen.

WebStock helpt je met het bijhouden van je voorraadlocaties en voorraadtelling, orderplacement en orderpicking. 

De kosten zijn verdeeld onder een eenmalige aanschaf, en de jaarlijks terugkerende licentiekosten. Bij de licentieovereenkomst zit support, updates en bug-fixes inbegrepen.

WMS Manhattan

manhattan wms

Manhattan is vooral bekend vanwege hun supply-chain- en omnichannel-commerceoplossingen. Ze brengen informatie van de hele organisatie samen. Hun WMS is op maat gemaakt, en wordt onder andere gebruikt door grote spelers als Wehkamp.

Locus van Centric

Centic wms

Het WMS van Centric is ideaal voor middelgrote tot grote ondernemingen met warehouses in retail, groothandel, e-commerce, 3PL en productie. Centric richt zich ook op andere IT-oplossingen zoals Cyber security, HR, Risk management, implementaties en migraties.

Astro van Consafe Logistics

Astro wms

Astro van Consafe is het brein van jouw warehouse. Astro zet kunstmatige intelligentie in om hun WMS-software telkens slimmer te maken. Astro is schaalbaar en flexibel, wát je business ook is.

Boltrics

Boltrics

Boltrics is een andere grote en bekende naam. Met jarenlange ervaring biedt deze leverancier verschillende oplossingen op maat. Boltrics heeft totaaloplossing voor het bijhouden van voorraad, inslag en uitslag, en douane- productie-, scanning en transportfeatures. 

Tips bij het selecteren van jouw WMS-software

De lijst is lang, en bovengenoemde leveranciers zijn slechts een klein deel van het aanbod. Hoe kies je dan jouw perfecte leverancier uit al die honderden leveranciers?

Als jij verantwoordelijk bent voor het selecteren van jouw WMS-software, dan weet je dat dit een lastig proces is. De bedrijfsprocessen die je nodig hebt voor je software zijn niet altijd makkelijk te identificeren en de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Let bij het kiezen van je aanbieder op deze punten:

 • Zoek zo breed mogelijk: Kijk niet alleen naar de bekende namen en grote spelers. Sommige kleinere leveranciers bieden soms heel specifieke oplossingen voor een bepaalde branche.
 • Word zelf een expert: Zorg ervoor dat je zelf genoeg weet over de selectie en de implementatie van WMS-software. Maak alleen beslissingen en keuzes die je zelf begrijpt. 
 • Meten is weten: Zorg voor een businesscase om de kwaliteit van een WMS vast te stellen en de investering te meten. 
 • Doelen: Bepaal de verbeterpunten voor je magazijn.
 • Vraag door: Vraag de leveranciers om garanties en referenties. Zorg ervoor dat alle problemen opgelost kunnen worden. Je wilt niet dat beperkingen van het systeem pas aan het licht komen als het contract is getekend. Dit geldt vooral voor WMS-systemen op maat.
 • Duidelijkheid: Maak met alle betrokkenen duidelijke afspraken en leg deze altijd vast.
 • Contact: Hoe loopt het contact met de leverancier? Als het in het begin al stroef loopt dan is er een grote kans dat dit ook geldt voor de implementatiefase – en dat is geen goed begin.
 • Ga uit van extra kosten: Houd bij het plannen van het budget altijd rekening met meerwerk, en ga niet uit van minder kosten.
 • Kom je er niet uit? Schakel dan een externe consultant in die kennis heeft van jouw branche. Dit scheelt je uiteindelijk een hoop frustratie en miskopen. Ook dit geldt weer vooral voor het implementeren van WMS-systemen op maat.

WMS-systeem of een alternatief voor jouw e-commerce?

Ben je net iets te klein voor een WMS? Of ben je op zoek naar een andere oplossing? Er zijn andere systemen in te zetten die jouw onderneming vooruit helpen. 

ERP-systeem in plaats van WMS-software

Een ERP (Enterprise Resource Planning) software systeem is een beheersysteem waarbij alles samenkomt: boekhouding, orderverwerking en CRM. 

Slimme ERP-systemen hebben een overlap met WMS-software. Je kunt artikelen volgen, zien waar ze zijn opgeslagen en wat de bestelstatus is. Met een WMS heb je wel meer opties om de goederenopslag en flow te verbeteren. 

Een ERP-systeem is in te zetten voor kleinere magazijnen met één grijplocatie. Met een ERP-systeem kun je artikelbestanden aanmaken, voorraadlocaties doorvoeren en pickbonnen genereren.  

Een ERP-systeem is niet altijd goedkoper dan een WMS.

Slimme verzendsoftware

Slimme verzendoplossingen zoals die van Sendcloud, helpen je ook met het sneller verwerken van je bestellingen. Je kunt veel tijdwinst behalen en je foutenmarge flink naar beneden halen, zonder meteen de grote stap naar een WMS-software te maken.

Wanneer je magazijn groeit of als de processen complexer worden, kan het zijn dat dit soort systemen niet meer genoeg zijn.

Jouw WMS-software integreren met Sendcloud

Kies je voor een WMS? Dan hebben wij via Sendcloud een directe integratie met verschillende Warehouse Management Systemen. Op dit moment werken wij samen met Picqer, WICS, Exact Online, Pulpo, GoedGepickt en Peoplevox.

Hoe het koppelen precies in z’n werk gaat, en met welke systemen wij een directe integratie hebben, vind je over het algemeen in ons Sendcloud Helpcenter. Staat jouw WMS systeem hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie!

Wij hopen dat dit artikel waardevol voor je was. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat vooral een comment achter. We helpen je graag!

Senna Cobben

Senna Cobben

Senna is werkzaam als e-commerce specialist bij Sendcloud. Na jarenlange ervaring als Customer Service medewerkster weet zij maar al te goed met welke uitdagingen online retailers dagelijks te maken krijgen. Door haar kennis te delen via relevante content helpt zij online retailers graag hun e-commerce verzendproces te optimaliseren!

Leave a Reply