Skip to main content

Verzend je producten die door de brievenbus passen? Dan is het brievenbuspakket voor zowel jou als je klant onmisbaar als verzendoptie. Je klant hoeft tenslotte niet voor het pakket thuis te blijven en ontvangt het product toch de volgende werkdag na het plaatsen van de bestelling in de brievenbus.

Bij Sendcloud willen we het verzendproces van je webshop zo makkelijk mogelijk maken en daar hoort het brievenbuspakket dus ook zeker bij. De mogelijkheden en voorwaarden van het brievenbuspakje lichten we graag voor je uit in dit artikel. Op naar een zo efficiënt mogelijk verzendproces!

Wat is een brievenbuspakket?

Een brievenbuspakket is een track & trace pakket, dat door de brievenbus past. Het belangrijkste kenmerk is dat het pakketten met maximale afmetingen zijn.

Een standaard brievenbus in Nederland is minimaal 26,5 cm lang en 3,2 cm hoog, en een brievenbuspakket is hierop afgestemd. Dit zijn alle voorwaarden wat betreft grootte, lengte en gewicht:

 • Maximale afmetingen brievenbuspakket: 38 cm (lengte) x 26,5 cm (breedte) x 3,2 cm (hoogte)
 • Minimale brievenbuspakket afmetingen: 14 x 19 cm
 • Maximaal gewicht: 2 kg

Hoewel zowel algemene brievenbuspost zoals kaartjes, brieven en zachte enveloppen, als een brievenbuspakket in de brievenbus passen, zijn twee grote verschillen tussen beide: de kosten en de track & trace.

Bedenk goed wat je hierbij belangrijk vindt voor het aanbieden van verzendopties in je webshop.

 

Brievenbuspost

Brievenbuspakket

Afmetingen
Maximaal 38×26,5×3,2

minimaal 14×19 cm
Afmetingen
Maximaal 38×26,5×3,2

minimaal 14×19 cm
Gewicht
Maximaal 2 kilo
Gewicht
Maximaal 2 kilo
Prijs
0-20 gram, € 0,85

20 – 50 gram € 1,66
50 – 100 gram € 2,49
100 – 350 gram € 3,32
350 gr – 2 kg € 4,15
Prijs

Afhankelijk van de leverancier zo’n €3,95

 

 

Bezorging
Bijna altijd binnen 24 uur bezorgd op de dagen van dinsdag tot en met zaterdag
Bezorging
Bijna altijd binnen 24 uur bezorgd op de dagen van maandag tot en met zaterdag
Aanlevering
Zelf afleveren bij de brievenbus 
Aanlevering
Afgeven op een afgiftepunt of via een geplande pickup
Track & Trace
Geen Track & Trace
Track & Trace
Inclusief Track & Trace

Wat kost een brievenbuspakket?

Wat een brievenbuspakket kost verschilt per vervoerder. De prijs van een pakket ligt vast (en dus niet afhankelijk van het gewicht), rond de 4 euro, maar zijn afhankelijk van de leverancier.

Voor DHL geldt bijvoorbeeld een prijs vanaf €4,00 per pakket. Alle brievenbuspakketten hebben een korting van €1,- op de reguliere DHL pakketprijs afhankelijk van je verzendvolume.

De precieze kosten van een brievenbuspakket kun je terugvinden in je Sendcloud verzendomgeving.

Hoe verstuur je een brievenbuspakket?

Het versturen van een brievenbuspakket is niet moeilijk. Belangrijk is om je product goed te verpakken. Je wilt natuurlijk niet dat je klant een beschadigd product ontvangt.

Houd rekening met het formaat en de kwetsbaarheid van het item. Je kunt verpakkingen online bestellen bij de vervoerder, of zelf je eigen pakket ontwerpen of maken. Ga voor een doosje, een envelop met bubbeltjesplastic of bijvoorbeeld een FashionPack.

Een FashionPack is een plastic envelop waarin het makkelijk is om de hoeveelheid lucht in de verpakking terug te brengen tot brievenbusformaat, waardoor het erg geschikt is voor kleding.

Met Sendcloud print je automatisch je verzendlabel. Je kunt je pakket afgeven bij het afgiftepunt van de vervoerder of een pick-up inplannen bij voldoende volume.

PostNL brievenbuspakket

De voordelen van een brievenbuspakket

Indien je geregeld kleine producten (die door de brievenbus passen) verzendt binnen Nederland, dan is het brievenbuspakket een zeer geschikte oplossing om aan te bieden.

Zeker wanneer producten wel door de brievenbus passen, maar net wat meer ‘veiligheid’ nodig hebben dan een standaard briefpost zending. Denk aan een boek dat je liever niet zomaar in een dunne envelop wilt versturen, maar dat wel door de brievenbus past.

Vergeleken met een brievenpostzending is er nóg een voordeel: als je de zending wilt volgen, kun je het beste voor een brievenbuspakket kiezen. Deze zendingen krijgen namelijk een barcode om de (meest essentiële) verzendinformatie te kunnen volgen.

Het brievenbuspakje is een mooie verzendoptie voor bijvoorbeeld t-shirts, boeken, dvd’s of kleine cadeautjes. En een brievenbuspakket kan ook gewoon verstuurd worden naar een postbusadres.

De voordelen van een brievenbuspakket tegenover een regulier pakket

Dan is er nog de optie om je pakketje te versturen als regulier pakket. Er zijn twee grote verschillen tussen een brievenbuspakket, en een regulier pakket.

Eén van de belangrijkste is dat jouw klant er niet voor thuis hoeft te blijven. Het pakket kan namelijk gewoon door de bus, en dat is heel fijn voor jouw klant.

Voor jou als online retailer heeft het brievenbuspakket ook nog een ander groot voordeel: de kosten daarvan zijn lager dan die van een regulier pakket.

Daarnaast is het een duurzamere verzendoptie dan een reguliere pakketzending. Past jouw product in de brievenbus? Dan ga je het beste gewoon voor een brievenbuspakket.

Sendcloud brievenbuspakket (met of zonder Track & Trace)

Bij Sendcloud bieden twee vervoerders een brievenbuspakket aan: PostNL en DHL. De verzendlabels kunnen volledig automatisch aangemaakt worden.

Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om ongefrankeerde labels aan te maken. Deze moeten dan zelf gefrankeerd worden met postzegels, of je betaalt het direct zelf bij een parcelshop.

En, last but nog least, het grote voordeel van een brievenbuspakje via Sendcloud, is dat de (gepersonaliseerde) track & trace notificaties helemaal automatisch worden verstuurd.

We bespreken de twee vervoerders hieronder voor je.

PostNL brievenbuspakket

De eerste mogelijkheid is het PostNL brievenbuspakje. PostNL is één van de grootste speler voor het verzenden van brievenbuspakketten.

PostNL

Voorwaarden PostNL brievenbuspakket

 • Wat betreft het verpakken van de zending gelden de standaard voorwaarden zoals hierboven genoemd.
 • Je kunt de pakketten afgeven bij een PostNL pakketpunt of postkantoor.
 • Prijs vanaf €3,99 per pakket. De exacte prijs vind je in je Sendcloud omgeving. Met een jaarcontract kun je korting krijgen op het verzendtarief.

Track & Trace PostNL brievenbuspakje

Waar reguliere pakketten door de pakketbezorger geleverd worden, wordt het PostNL brievenbuspakje echter geleverd door de postbezorger en die heeft geen mogelijkheid om de zending te scannen bij aflevering. Er zijn bij het PostNL brievenbuspakje met tracking dan ook niet zoveel scanmomenten om de bestelling te kunnen volgen.

Het is daardoor lastig om te achterhalen waar de zending precies is en doordat brievenbuspakketten niet standaard verzekerd zijn, kan er helaas geen onderzoek gestart worden wanneer het pakket kwijt raakt.

Hoe werkt de verzending van een PostNL brievenbuspakje met Sendcloud?

Het brievenbuspakket via PostNL is standaard voor je geactiveerd in je Sendcloud omgeving. Via slimme verzendregels stel je bijvoorbeeld in dat een pakket van 2 kg en binnen de maximale afmetingen van 38×26,5×3,2 cm, automatisch wordt aangemaakt als brievenbuspakket.

Na het printen van je verzendlabel, kun je het pakket afleveren bij een PostNL pakketpunt of postkantoor. Meer over het PostNL brievenbuspakje lees je in ons helpcenter.

DHL brievenbuspakket via Sendcloud

Een alternatief voor het PostNL brievenbuspakje is DHLForYou Letterbox, van DHL. Deze verzendmethode is ook bedoeld voor brievenbuszendingen, maar DHLForYou Letterbox is volledig traceerbaar.

DHL

Voorwaarden DHL brievenbuspakket

 • Wat betreft het verpakken van de zending gelden de standaard voorwaarden zoals hierboven genoemd.
 • Je kunt de pakketten afgeven bij een DHL servicepunt. Vanaf 100 DHL pakketten per maand kun je kiezen voor gratis DHL pick-up.
 • Prijs vanaf €4,00 per pakket. Alle brievenbuspakketten hebben een korting van €1,- op de reguliere DHL pakketprijs. De prijs wordt bepaald op je totaal aantal pakketten via DHL per maand.

Track en Trace DHL brievenbuspakket

Het grote voordeel van een brievenbuspakket verzenden met DHL via Sendcloud is dat je de zending volledig kunt volgen in je Sendcloud overzicht. De brievenbuspakketten van DHL worden namelijk net als de reguliere pakketten verwerkt en worden meerdere malen gescand.

De Track & Trace status wordt automatisch gecommuniceerd naar jouw klanten, zodat ook zij op de hoogte zijn.

Hoe werkt het brievenbuspakket met DHL via Sendcloud?

Wanneer je gebruikmaakt van Sendcloud, is het DHLForYou brievenbuspakket standaard voor je geactiveerd. Via slimme verzendregels stel je bijvoorbeeld in dat een pakket van 2 kg en binnen de maximale afmetingen van 38×26,5×3,2 cm, automatisch wordt aangemaakt als brievenbuspakket met DHL.

Via Sendcloud print je labels in slechts één klik en vervolgens lever je jouw pakketten in bij een DHL servicepunt of laat je zo ophalen. Dat laatste is mogelijk wanneer je gebruikmaakt van de gratis DHL pick-up (vanaf 100 pakketten per maand). Meer over het DHL brievenbuspakket vind je in ons helpcenter. Een DHLForYou brievenbuspakket kun je verzekeren via de Sendcloud Insurance.

Brievenbuspakket

Brievenbuspakje of brief? Briefpost als alternatief

Verzend je producten van een lage waarde en passen ze door de brievenbus? Dan is briefpost het uitgelezen alternatief. Via Sendcloud kun je gebruikmaken van een ongefrankeerd label.

Bovendien heeft PostNL Packets enkele nieuwe opties, waarmee je kleine pakketjes wereldwijd kunt verzenden via het internationale postnetwerk. Er wordt onderscheid gemaakt in pakketjes die door de brievenbus kunnen en pakketjes die dat niet kunnen maar wél kleiner zijn dan het formaat van een schoenendoos.

Voor pakketjes tot 2 kilogram zijn er 3 verschillende mogelijkheden: zonder Track & Trace, met Track & Trace en met Track & Trace, handtekening voor ontvangst en beperkte verzekering.

Wat als ik een iets te groot brievenbuspakket verstuur?

Let goed op dat het pakket niet groter of zwaarder is dan de maximale afmetingen, en door de brievenbus past.

Wanneer je het pakket toch wil verzenden als brievenbuspakket wordt het of op het afgiftepunt ertussenuit gehaald of in het sorteerproces.

Bij het afgiftepunt wordt het pakket gemeten met een liniaal met de afmetingen van een standaard brievenbus. Past het pakket goed door de bus, dan mag het mee. Is het pakket te groot, dan wordt het niet aangenomen bij het afgeven, en kun je je bestelling wellicht niet op tijd verzenden.

Mochten ze bij het afgiftepunt het te grote of te zware pakket per ongeluk toch goedkeuren, dan wordt het pakket er later uitgepikt op de sorteerband, en betaal je een PostNL toeslag. Afhankelijk van het formaat gaat het pakket dan alsnog als brievenbuspakket mee, of met het reguliere pakketnetwerk.

Tot slot: hoe meer bezorgopties, hoe meer conversie

Bij Sendcloud bieden we je graag zoveel mogelijk verzendopties, omdat wij als geen ander weten dat meerdere bezorgopties je conversie stimuleren.

Bied je een bepaalde verzendoptie niet, waar je potentiële klant wel graag voor zou willen kiezen, dan heb je een grote kans dat hij of zij je webshop verlaat en de aankoop doet bij je concurrent.

Vergeet dus niet om het brievenbuspakket in de checkout toe te voegen als bezorgoptie. Heb je hier nog vragen over? Laat dan een reactie achter of neem contact op met onze customer support!

Lees ook eens ons artikel met over e-commerce logistiek, met alle mogelijkheden en voordelen op een rij

Iris Dings

Als Content Marketing Specialist duikt Iris heel graag voor je in het toetsenbord. Met een grote passie voor Marketing en een sterke interesse in E-commerce en Logistiek schrijft ze regelmatig over hoe je het allerbeste uit je webshop kunt halen.

10 Reacties

 • Lotte Beijersbergen van Henegouwen schreef:

  Goedemiddag,

  Graag ontvang ik wat meer informatie en een offerte over het versturen met track en race code via Post NL en DHL. Wij versturen per dag ongeveer 150 A5 enveloppen hierin zit een brief en een sticker, en we willen deze graag met een track en trace code gaan versturen.
  Rond de kerst liep de verzending zelfs op naar 400 enveloppen per dag. Graag ontvang ik van jullie een passende offerte voor beide partijen. Mochten er nog vragen zijn hoor ik het graag.

  • Iris Dings schreef:

   Hi Lotte,

   Bedankt voor je reactie en interesse.

   Mijn collega Zuhoor heeft al contact met je gehad en voorziet je van wat meer informatie.

   Nog een fijne dag!

   Hartelijke groeten,
   Iris

 • Wouter schreef:

  Goeden avond,

  Is het mogelijk dat ik achteraf pas een brievenbuspakket aanvink. Dus dat de klant niet de keuze krijgt, maar ik wel kan kiezen tussen brievenbuspakket of gewoon pakket?

  • Senna Cobben schreef:

   Hi Wouter,

   Bedankt voor je bericht! Dat is zeker mogelijk. Hoe je je verzendmethodes in je checkout instelt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Je kunt vervolgens in Sendcloud één standaard verzendmethode selecteren waarop je orders in Sendcloud binnenkomen. Je hebt dan de mogelijkheid om de verzendmethode van een bepaalde order manueel te wijzigen voordat je het label aanmaakt.

   Daarnaast is het vanaf ons Small Shop abonnement ook mogelijk om dit hele proces te automatiseren. Dit kan namelijk met Smart Shipping Rules. Klik hier voor meer informatie over hoe dit precies werkt. Hopelijk is het hiermee wat duidelijker!

   Hartelijke groeten,

   Senna

 • Samantha schreef:

  Hi,
  Worden de postNL brievensbus paketten ook in België geleverd of zijn die enkel geschikt voor in NL?

  Alvast bedankt voor de moeite.

  • Senna Cobben schreef:

   Hi Samantha,

   Bedankt voor je reactie! Het is helaas niet mogelijk om PostNL brievenbuspakketten te versturen van Nederland naar België via Sendcloud. Je kunt via Sendcloud wel DHL brievenbus pakketten versturen van Nederland naar België. Meer informatie over deze methode vind je in dit artikel.

   Hopelijk kun je hiermee verder! 🙂

   – Senna

 • Henri schreef:

  Hallo,
  ik heb net een SendCloud account aangemaakt. Ik krijg echter geen mogelijkheden om (vanuit Nederland) een PostNL brievenbuspakket te versturen, terwijl dit volgens dit artikel toch standaard mogelijk moet zijn.
  Wat kan ik doen om via PostNL toch brievenbuspakketjes via SendCloud te verzenden?

  • Iris Dings schreef:

   Hi Henri,

   Bedankt voor je reactie. Het zou inderdaad een verzendoptie moeten zijn die standaard beschikbaar is. De naam van de verzendoptie is PostNL Mailbox 0-2kg. Wil je handmatig een label aanmaken of heb je jouw webshop gekoppeld aan Sendcloud? Het kan te maken hebben met het gewicht of de afmetingen van je order. Als deze te zwaar is kun je PostNL brievenbuspakket niet meer kiezen als verzendoptie voor je zending. Het gewicht mag maximaal 2 kg zijn.

   Let er dus op bij de details van de zending dat het gewicht niet hoger is dan 2kg.

   Hopelijk lukt het hiermee. Mocht het nou niet lukken kun je altijd via de supportbutton rechts onderin een chatsessie starten met een van onze medewerkers.

   Succes!


   Iris

   • Henri schreef:

    Dank je voor het anwoord Iris.
    Ik zie de optie voor binnenlandse zendingen (NL > NL).
    Voor zending naar bv Frankrijk, waarbij de optie op PostNL wel mogelijk is, zie ik de mogelijkheid niet.
    Is het mogelijk dat brievenbuspakjes via SendCloud niet voor NL naar buitenland kunnen?
    Groet,
    Henri

    • Iris Dings schreef:

     Hi Henri,

     Graag gedaan! Het klopt inderdaad, excuses dat had ik er niet bij vermeld. PostNL brievenbuspakjes zijn alleen beschikbaar als verzendmethode binnen Nederland. Mocht je naar Frankrijk willen versturen en past het door de brievenbus dan zou PostNL Packets wel nog een optie zijn. Deze is alleen beschikbaar via een eigen contract. Wil je van de Sendcloud kortingstarieven gebruik maken dan is alleen PostNL Abroad een mogelijke verzendoptie via PostNL.

     In dit support artikel vind je meer informatie over de verzendvoorwaarden van PostNL en de verzendopties die mogelijk zijn: https://support.sendcloud.com/hc/nl/articles/360025883671-PostNL-Verzendvoorwaarden.

     Hopelijk lukt het hiermee!