Skip to main content

Als online retailer ontkom je er niet meer aan: de vraag naar flexibele bezorgopties. Het ontbreken van bezorgopties in de checkout is namelijk een van de belangrijkste redenen voor verlaten winkelwagens. Steeds meer consumenten willen zelf kunnen kiezen waar en wanneer hun pakket bezorgd wordt. 

Een van de populairste bezorgopties in 2023 is avondbezorging. Ruim 25% van de Nederlandse consumenten geeft voorkeur aan deze bezorgoptie en ontvangt hun pakketje het liefst tussen 18:00 en 20:00. Maar wat is avondbezorging precies en waarom zou je deze bezorgoptie als online retailer aan moeten bieden? 

In deze blog geven we antwoord op deze vragen en zetten we alle vervoerders die avondbezorging aanbieden voor je op een rijtje.

Wat is avondbezorging?

De naam verklapt het al: met avondbezorging krijgt jouw klant het pakketje bezorgd in de avonduren, meestal tussen 17:00 – 22:00. Veel vervoerders werken met twee opties: same day delivery met bezorging in de avonduren, en avondlevering op de volgende dag (of een andere dag naar keuze). 

Waar moet je op letten?

Bij het aanbieden van avondlevering is het belangrijk om rekening te houden met cut-off tijden, oftewel de uiterlijke tijd tot wanneer je klant kan bestellen. In het geval van same en next day delivery moet je als webwinkelier de pakketten namelijk voor een bepaalde tijd inleveren of op laten halen. Dit is meestal uiterlijk 11:00 op de dag van bezorging. Zorg ervoor dat je deze tijden duidelijk op je website communiceert wanneer je avondbezorging aanbiedt om teleurstelling te voorkomen!  

bezorgopties bol.com

Wat zijn de voordelen van avondbezorging?

We bespraken het al in de introductie: klanten hechten steeds meer waarde aan flexibele verzendopties in de checkout. 

Uit ons consumentenonderzoek blijkt dat 70% van de Nederlandse consumenten een specifiek tijdsframe wil kunnen kiezen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van PwC dat klanten meer waarde hechten aan de nauwkeurigheid van bezorging dan de snelheid van het leveren van pakketten. Het is voor die klanten dan ook fijn om een specifiek bezorgmoment te kunnen kiezen zodat ze niet meer de hele dag thuis hoeven te wachten op hun bezorging. En vergeet niet: een prettige bezorgervaring leidt tot hogere klanttevredenheid, en dit leidt weer tot meer herhaalaankopen. Een no-brainer dus!

avondbezorging pakket afleveren

Door avondbezorging toe te voegen in de checkout, speel je niet alleen in op de bezorgwensen van je klanten, maar verlaag je ook nog eens het aantal afleverpogingen. Dit komt doordat een meerderheid van de consumenten overdag werkt en ‘s avonds thuis is. Door ‘s avonds te bezorgen, is er dus een grotere kans dat de klant het pakketje aan kan nemen. Vervoerder Budbee bezorgt alleen in de avond en ziet dat 98% van de eerste afleverpogingen succesvol zijn. Bij Trunkrs is dit zelfs 99%. Leuke bijkomstigheid: minder afleverpogingen is ook nog eens beter voor het milieu!

Last but not least: door avondbezorging aan te bieden, onderscheid je je van je concurrenten. De meeste webshops maken namelijk nog geen gebruik van deze verzendoptie. Een goede manier dus om nieuwe klanten aan te trekken en je huidige klanten te behouden.

Wat zijn de nadelen van avondbezorging?

Naast de vele voordelen kent avondleveringook een aantal nadelen.

Zo kunnen pakketten bij een mislukte bezorgpoging niet naar een afhaalpunt gebracht worden omdat deze dan niet meer open zijn. De eerstvolgende mogelijkheid voor bezorging is dan de volgende avond. Is de levering op vrijdagavond? Dan kan de bezorging vaak pas weer op de eerstvolgende werkdag plaatsvinden.

Daarnaast betaal je als retailer bij de meeste vervoerders een toeslag voor avondlevering, wat de bezorgoptie duurder maakt dan standaard levering. Je kunt ervoor kiezen om deze toeslag door te berekenen aan je klant, maar je loopt hiermee wel het risico dat klanten de verzendkosten dan te hoog vinden. 

Welke vervoerders bieden avondbezorging?

budbee avondbezorging

Budbee avondbezorging

Budbee staat bekend om avondlevering en bezorgt op werkdagen en zaterdag tussen 16.00 en 22.30 uur. Als de klant niet thuis is, kan via de track & trace link of via de app aangegeven worden of de bezorger het pakket op een specifieke plek moet achterlaten, het pakket bij de buren af kan leveren of op een andere dag langs moet komen. Bij een mislukte bezorgpoging krijgt de klant de mogelijkheid om een nieuwe afspraak in te plannen. 

trunkrs avondbezorging

Trunkrs avondbezorging

Ook Trunkrs is een vervoerder die zich gespecialiseerd heeft in avondbezorging. Pakketten worden voor zowel same als next day delivery vóór 10:00 bij jouw webshop opgehaald, om vervolgens op dezelfde of volgende dag tussen 17:00 en 22:00 uur bij de klant bezorgd te worden. Is de klant niet thuis? Geen probleem. De klant kan de bezorger via track & trace laten weten bij welke buur het pakket bezorgd mag worden. Bij een gemiste bezorgpoging wordt het pakket de volgende avond opnieuw aangeboden.

Cycloon avondlevering

Cycloon avondbezorging

Cycloon is de milieuvriendelijkste vervoerder die avondlevering aanbiedt. In 75+ fietssteden bezorgt Cycloon met behulp van fietskoeriers, voor de rest van Nederland maakt Cycloon gebruik van autokoerier-partner DHL. Pakketten worden op maandag tot en met zaterdag tussen 18:00 en 22:00 bij de klant bezorgd. Daarnaast biedt Cycloon ook de mogelijkheid voor same day delivery. Bij een gemiste bezorgpoging wordt het pakket de volgende dag opnieuw aangeboden. Na 3 gemiste bezorgpogingen wordt het pakket gratis naar de afzender geretourneerd.

postnl avondbezorging

PostNL avondbezorging

PostNL biedt een drietal opties voor avondbezorging. Voor alle opties gelden de volgende voorwaarden:

  • Levering tussen 17:30 – 22:00 uur
  • Beschikbaar op maandag tot en met vrijdag voor pakketten binnen Nederland
  • Je betaalt een toeslag bovenop het standaard tarief

PostNL same day delivery

Met de same day delivery optie van PostNL ontvangen je klanten hun bestelling op dezelfde dag in de avond. Om deze optie te garanderen moeten de pakketten vóór 13:00 bij het PostNL sorteercentrum in Zeewolde afgeleverd zijn (ook mogelijk met de haalservice).

PostNL avondbezorging

Met de avondbezorging optie van PostNL kiest je klant in de checkout voor avondbezorging en wordt het pakket doordeweeks in de avond bezorgd. 

PostNL Vandaag

Met deze optie kunnen je klanten tot extra laat in de avond bestellen. Je pakketten moeten de volgende dag tussen 05:00 en 11:00 uur bij het PostNL sorteercentrum in Zeewolde ingeleverd worden (ook mogelijk met de haalservice). De bestelling wordt dan op dag van inlevering in de avond geleverd. 

DHL avondlevering

DHL avondbezorging

DHL kent twee opties voor avondbezorging. Is de klant niet thuis? Dan wordt het pakket bij een buur aangeboden. Zijn de buren ook niet thuis? Dan laat de bezorger een niet-thuiscode achter op de bezorger-gemist-kaart en kan de klant een nieuw bezorgmoment inplannen.

DHL Parcel met avondlevering 

Met DHL Parcel met avondlevering kiest je klant specifiek voor avondlevering. Pakketten worden dan tussen 18:00 en 22:00 geleverd. Let op: dit is alleen mogelijk in Nederland.

DHL For You Vandaag

DHL For You Vandaag is de same day delivery optie van DHL. Pakketten die je vóór 11 uur (CityHub) of vóór 13.30 uur (RegioHub) bij DHL aanlevert, bezorgt DHL dezelfde avond tussen 17:30 en 22:00 uur bij je klant. 

Avondbezorging via Sendcloud

Nu je meer weet over avondlevering en welke vervoerders deze verzendoptie aanbieden, vraag je je natuurlijk ook af hoe je deze optie het beste kunt verwerken in je checkout. 

Met het geautomatiseerde verzendplatform van Sendcloud voeg je in enkele klikken verschillende verzendmethodes zoals avondbezorging, dagspecifieke levering of servicepuntlevering toe aan je checkout. Met behulp van gepersonaliseerde tracking e-mails kun je je klanten vervolgens 24/7 op de hoogte houden van hun bestelling. 

Benieuwd hoe dit voor jou werkt? Plan dan een demo met een van onze verzendexperts of probeer het zelf 14 dagen gratis uit

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo