Skip to main content

E-commercebedrijven hebben de detailhandel getransformeerd door het gemak van online winkelen. Maar met de continue groei, neemt ook het aantal retourzendingen toe. Naar schatting wordt ongeveer 30% van de online aankopen geretourneerd, vergeleken met slechts 8,89% in fysieke winkels. Daarom is een efficiënt en robuust proces voor retourlogistiek (ook wel reverse logistics of omgekeerde logistiek) essentieel voor het succes van je e-commerce.

Retourlogistiek beheert de goederenstroom van de klant terug naar de fabrikant of verkoper. Het gaat om het behandelen van geretourneerde, beschadigde of overtollige producten en materialen en hun toekomstige (her)bruikbaarheid. Het doel is om de waarde van de geretourneerde producten of materialen te maximaliseren en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren en de kosten te verlagen.

In dit artikel gaan we in op het belang van retourlogistiek voor e-commerce bedrijven, de belangrijkste elementen van een goed ontworpen proces en de uitdagingen bij de implementatie. We laten je ook voorbeelden zien van succesvolle, grote bedrijven om concrete inspiratie te bieden.

retourlogistiek

Waarom retourlogistiek belangrijk is in e-commerce

Retourlogistiek heeft invloed op verschillende belangrijke elementen van je bedrijf, dus je moet investeren in het ontwikkelen van sterke, naadloze operaties. Een effectief proces kan:

 1. Retourkosten verlagen en je winst verhogen: Productretouren en terugbetalingen kunnen duur zijn, maar efficiënte omgekeerde logistiek kan de klap verzachten. Door bijvoorbeeld geretourneerde producten op te knappen en te repareren, kun je het aantal producten dat als verlies wordt afgeschreven verminderen. Met het doorverkopen van opgeknapte artikelen kun je ook een deel van de retourkosten terugverdienen.
 2. Je klanttevredenheid verbeteren: Retourzendingen zijn een natuurlijk onderdeel van de e-commerce winkelervaring en klanten verwachten een probleemloos proces. Een eenvoudig en gebruiksvriendelijk retourproces helpt de loyaliteit van klanten te versterken en moedigt herhaalaankopen aan. Omgekeerd kan een moeilijk of omslachtig proces kopers frustreren en resulteren in slechte beoordelingen van consumenten.
 3. Je merkreputatie beschermen: Negatieve feedback over een retourproces kan schadelijk zijn voor je merkreputatie. Met eenvoudige en efficiënte retourlogistiek kun je de situatie echter in je voordeel ombuigen en je naam versterken. Bovendien laat het op een verantwoorde manier weggooien van producten zien dat je je inzet voor een duurzaam milieu, wat veel klanten waarderen en zoeken in een bedrijf.

Elementen van een succesvol proces voor retourlogistiek

De basis van een soepel en efficiënt proces van retourlogistiek begint met een aantal belangrijke onderdelen, waaronder:

 • Beheer van productretouren: Het beheren van geretourneerde producten houdt in dat de toestand van geretourneerde producten wordt beoordeeld en dat wordt bepaald of ze kunnen worden doorverkocht, gerepareerd, opgeknapt of gerecycled.
 • Opknappen en repareren: Geretourneerde producten die opnieuw verkocht kunnen worden, worden vaak opgeknapt of gerepareerd tot ze verkoopbaar zijn. Hieronder valt schoonmaken, opnieuw verpakken en het repareren van kapotte onderdelen.
 • Recycling en verwijdering: Producten die niet doorverkocht of opgeknapt kunnen worden, worden meestal gerecycled of op een verantwoorde manier afgevoerd. Dit kan inhouden dat producten worden gedemonteerd om materialen te recyclen of dat gevaarlijke materialen op een veilige manier worden afgevoerd.
 • Voorraadbeheer: Voorraadbeheer zorgt ervoor dat geretourneerde producten niet te lang in het systeem blijven. Hiervoor moet je geretourneerde producten traceren en snel toezicht houden op hun verplaatsing.
 • Klantenservice en communicatie: Klantenservice en communicatie houden klanten op de hoogte van de voortgang van hun retourzendingen en zorgen ervoor dat er snel en efficiënt aan hun behoeften wordt voldaan. Een klantvriendelijk en efficiënt retourproces draagt bij aan een grotere klanttevredenheid en loyaliteit.

Je kunt deze onderdelen intern afhandelen met je eigen personeel of door samen te werken met een derde partij. Met Fulfillment by Amazon (FBA) bijvoorbeeld, kunnen verkopers erop vertrouwen dat Amazon hun retourproces overziet. Je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met een andere externe dienstverlener, zoals MyFBAprep of gebruik de Sendcloud retouroplossing.

Uitdagingen bij het implementeren van retourlogistiek

Hoewel het van cruciaal belang is, kan het introduceren van een goed en efficiënt logistiek proces voor retouren in je e-commerce bedrijf moeilijk zijn vanwege veel voorkomende obstakels zoals:

 • Complexiteit en kosten: Retourlogistiek heeft de neiging ingewikkeld en duur te zijn. Je hebt de producten al geleverd, maar nu moet je de retourzending afhandelen, wat tijdrovend en duur kan zijn.
 • Gegevensbeheer en -analyse: Effectieve omgekeerde logistiek vereist nauwkeurig en tijdig gegevensbeheer en -analyse. Dit kan een uitdaging zijn voor bedrijven met beperkte middelen of die niet over de nodige technologie en systemen beschikken.
 • Training en opleiding van personeel: Succesvolle retourlogistiek vereist opgeleid personeel dat het proces begrijpt en er efficiënt toezicht op kan houden. Het opleiden van personeel kost echter tijd en geld.
 • Technologie en automatisering: Je kunt je retourlogistiek stroomlijnen met technologie en automatisering. Het kan echter duur zijn om nieuwe systemen en software in te bouwen en het kan nodig zijn om bestaande systemen en processen ingrijpend te veranderen.

retouren optimaliseren

Voorbeelden van succesvolle retourlogistieke processen in e-commerce

Verschillende e-commerce bedrijven hebben succesvolle processen voor omgekeerde logistiek opgezet die hen beloond hebben met lagere kosten, verbeterde klanttevredenheid en bescherming van hun merkreputatie. We hebben hieronder enkele van de meest opvallende voorbeelden opgesomd om je begrip te vergroten.

Amazon: Intuïtief en klantgericht

Amazon heeft een van de meest klantvriendelijke retourbeleid in de e-commerce branche. Het bedrijf stelt kopers in staat om producten gemakkelijk terug te sturen en biedt snelle terugbetalingen. Amazon heeft ook een uitgebreid netwerk van fulfilment centra en magazijnen waardoor ze retouren efficiënt kunnen beheren.

Zappos: Gemakkelijk en probleemloos

De online schoenen- en kledingverkoper Zappos heeft een reputatie opgebouwd voor uitstekende klantenservice, en hun retourbeleid geeft inzicht in waarom: Zappos biedt gratis retourzendingen binnen een periode van 365 dagen, zodat klanten ruim de tijd hebben om producten terug te sturen als ze niet tevreden zijn.

Apple: Renovatie van topklasse

Apple heeft een uitgebreid renovatie- en reparatieprogramma waarmee klanten hun oude apparaten kunnen inruilen voor nieuwe of een tegoedbon kunnen krijgen. De techgigant knapt oude apparaten op tot ze verkoopbaar zijn en verkoopt ze met korting, waardoor er minder afval is en Apple haar winst kan maximaliseren.

Conclusie

Een effectief proces voor retourlogistiek kan je e-commerce bedrijf helpen om kosten te besparen, de klanttevredenheid te verhogen en een sterke merkreputatie te behouden. Het implementeren van omgekeerde logistiek kan echter een uitdaging zijn en bedrijven moeten voorbereid zijn op de complexiteit en de kosten van een sterk proces, inclusief gegevensbeheer en -analyse, opleiding van personeel en nieuwe technologie en automatisering. Door te leren van de succesvolle voorbeelden van bedrijven als Amazon, Zappos en Apple, kun je een robuust proces voor retourlogistiek opzetten die je klanten tevreden stelt en tegelijkertijd de kosten laag houdt en de winst maximaliseert.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Neem vandaag nog contact op met onze vrienden van MyFBAPrep voor meer informatie over hoe zij jouw processen voor retourlogistiek kunnen ondersteunen en je kunnen helpen je bedrijfsvoering te optimaliseren.

Auteur: Tom Wicky

Co-Founder / CEO: MyFBAPrep

Tom Wicky

Tom is ondernemer, startup adviseur en management consultant met meer dan 20 jaar ervaring in senior management. Hij is medeoprichter en CEO van MyFBAPrep, het grootste wereldwijde 3PL e-commerce magazijnnetwerk. Hij beheerde de digitale activa van lokale mediabedrijven in heel Europa als onderdeel van een private equity investering van $ 2 miljard onder leiding van Macquarie Bank.

Aan het begin van de Amazon FBA Marketplace bouwde Tom een data automation platform dat werd gebruikt voor het programmatisch genereren, beheren en optimaliseren van meer dan 1 miljoen product listings op Amazon. Hij is een sportfanaat uit Boston en is een groot fan van hot sauce. Tom spreekt naast Engels ook Spaans en Duits en woont in Florida met zijn vrouw en drie kinderen.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.