Skip to main content

Het verzenden van pakketten is een cruciaal onderdeel van je webshop: het kan je als online retailer maken of breken. Wanneer je net begint, is het de vraag met welke vervoerder je jouw pakketten gaat verzenden.

Ben je al langer bezig en verzend je honderden of duizenden pakketten per dag, dan is het slim om een contract af te sluiten met een custom made oplossing voor jouw producten en productieproces.

PostNL zakelijk is ontwikkeld voor de zakelijke klant en heeft ook voor webshops verschillende mogelijkheden. Bij Sendcloud combineer je gemakkelijk meerdere vervoerders, waaronder PostNL.

Maar wanneer kies je dan voor PostNL, welke verzendopties zijn er mogelijk en hoe bespaar je ook nog eens tijd en moeite op dit hele proces?

In dit artikel delen we alles dat je moet weten over het inzetten van PostNL zakelijk voor jouw webshop!

Wat kan PostNL zakelijk voor jouw webshop betekenen? 

Ruim 200 jaar geleden begon PostNL als eerste en enige postbedrijf in Nederland. Daardoor heeft het bedrijf een groot netwerk in zowel post als pakketten. Dagelijks verwerkt PostNL gemiddeld 900.000 pakketten en bijna 7 miljoen brieven.

Voor je klant staat een snelle en veilige bezorging voorop. De consument wil zijn bestelling zo snel mogelijk ontvangen en een gemiste afleverpoging is frustrerend. Daarom zijn er verschillende verzendopties beschikbaar via PostNL zakelijk voor jouw webshop.

Om het vinden van de juiste verzendoptie(s) voor je webshop zo makkelijk mogelijk te maken, sommen we de mogelijkheden graag voor je op!

8 verzendopties met PostNL zakelijk via Sendcloud

Met Sendcloud combineer je eenvoudig meerdere vervoerders, zoals dus PostNL, waardoor je automatisch je orders kunt verwerken. Dankzij onze samenwerking met PostNL kun je maar liefst 8 verschillende verzendopties in je check-out integreren om je conversie te verhogen!

1. Brievenbuspakket binnen Nederland

Wanneer je producten verzendt die door de brievenbus passen, dan is het brievenbuspakket de ideale verzendoptie. Je klant hoeft er niet voor thuis te zijn en er is maar één afleverpoging nodig. Daarnaast is de Track & Trace code inbegrepen, waardoor je klant het pakket altijd kan volgen.

Via Sendcloud print je jouw label in één klik, waarbij automatisch op verschillende momenten tracking notificaties worden verstuurd (wanneer het pakket je magazijn verlaat, wordt ingescand en onderweg is). Het PostNL brievenbuspakje wordt tweemaal gescand: zodra het pakje onderweg is en zodra het pakje is afgeleverd.

Voorwaarden PostNL brievenbuspakje

 • Maximale afmeting: L38 x B26,5 x H3,2 cm
 • Maximaal gewicht: 2 kg
 • Levering maandag t/m zaterdag

Je kunt je pakketten afleveren bij een PostNL pakketpunt of postkantoor. Het brievenbuspakket is onmisbaar als je relatief kleine producten of fashion items verkoopt!

2. Standaard 24-uurs thuislevering binnen Nederland

De standaard verzendoptie van PostNL is thuislevering. Je brengt hierbij je pakketten naar een PostNL pakketpunt of maakt gebruik van een pick-up bij voldoende volume en het pakket wordt de volgende dag bij je klant thuis geleverd.

Indien nodig kan er bij de buren worden geleverd. Kan het pakket daar niet afgeleverd worden, dan wordt het pakket bezorgd bij een PostNL afhaalpunt, waar je klant het zelf op kan halen.

Voorwaarden PostNL thuislevering

 • Maximale afmeting: 100 x 70 x 58 cm
 • Maximaal gewicht: 23 kg
 • Maximale afmeting extra grote/zware pakketten: 175 x 78 x 58 cm en een gewicht tot 31,5 kg
 • Gratis zaterdaglevering tot 13:00 uur
 • Mogelijkheid om levering bij de buren uit te sluiten

PostNL zakelijk brievenbuspakket

3. Handtekening voor ontvangst binnen Nederland

Handtekening voor ontvangst werkt hetzelfde als standaard levering, maar met handtekening weet je wie de zending in ontvangst heeft genomen. Dit is een extra zekerheid voor jezelf.

Je kunt hierbij kiezen voor met of zonder levering bij de buren. Wil je voorkomen dat het pakket bij de buren wordt geleverd, kies dan de optie ‘handtekening voor ontvangst + alleen huisadres’.

Wil je hiervan gebruikmaken via Sendcloud, dan kun je dit aanvragen en wanneer je jouw eigen contract gebruikt, kun je dit contract inladen bij Sendcloud. Je kunt je pakketten vervolgens afleveren bij een PostNL pakketpunt of gebruikmaken van een pick-up via je eigen contract.

Voorwaarden handtekening voor ontvangst via PostNL

 • Maximale afmeting: 100 x 70 x 58 cm
 • Maximaal gewicht: 23 kg
 • Maximale afmeting extra grote/zware pakketten: 175 x 78 x 58 cm en een gewicht tot 31,5 kg
 • Gratis zaterdaglevering tot 13:00 uur
 • Kies voor ‘handtekening voor ontvangst + alleen huisadres’ om burenlevering uit te sluiten
 • Voor deze verzendoptie betaal je een vaste toeslag op je standaard tarief

4. Levering naar afhaalpunten in Nederland

In Nederland zijn afhaalpunten een populaire bezorgoptie. Je klant kiest tenslotte zelf waar het pakket wordt afgeleverd en haalt het pakket op wanneer het hem uitkomt. Door flexibiliteit in je checkout aan te bieden verhoog je de conversie en klanttevredenheid.

Het voordeel van een PostNL afhaalpunt is dat de afmetingen en het gewicht gelijk zijn aan een standaard thuislevering.

Voorwaarden verzenden naar PostNL afhaalpunten 

 • Maximale afmeting: 100 x 70 x 58 cm
 • Maximaal gewicht: 23 kg
 • Extra grote/zware pakketten versturen is niet mogelijk hierbij, deze worden geweigerd.
 • Je klant kan het pakket op ieder gewenst moment ophalen bij een PostNL pakketpunt of postkantoor

Combineer je vervoerders via Sendcloud? Dan kun je verschillende afhaalpunten in je checkout integreren, zodat je klant altijd het dichtstbijzijnde afhaalpunt kan selecteren.

Avondlevering PostNL zakelijk

5. Avondlevering binnen Nederland

Avondlevering is een andere manier om aan de hoge eisen van de consument van tegenwoordig te voldoen. Je biedt op deze manier meer service, waardoor je conversie verhoogt en dit geeft je ook een concurrentievoordeel. De voorwaarden zijn hetzelfde en het pakket wordt de volgende dag in de avond bezorgd!

Voorwaarden avondlevering

 • Maximale afmeting: 100 x 70 x 58 cm
 • Maximaal gewicht: 23 kg
 • Maximale afmeting extra grote/zware pakketten: 175 x 78 x 58 cm en een gewicht tot 31,5 kg
 • Voor deze verzendoptie betaal je een vaste toeslag op je standaard tarief

6. Verzenden binnen Europa met PostNL

Via PostNL is het ook mogelijk om binnen Europa te verzenden. PostNL werkt dan samen met internationale logistieke partners om je pakket af te leveren.

Het is afhankelijk van het land waar je naartoe verzendt, met welke partner PostNL samenwerkt en hoelang het pakket onderweg is.

Voorwaarden PostNL binnen Europa

 • Maximale afmeting: 176 x 78 x 58 cm
 • Maximaal gewicht: 23 kg
 • Inclusief handtekening voor ontvangst
 • Standaard verzekerd tot €500,-

7. Wereldwijd verzenden via PostNL GlobalPack

PostNL GlobalPack is een interessante verzendoptie voor wereldwijde zendingen. Het grootste voordeel van deze verzendoptie is dat je wereldwijd kunt verzenden en daarbij je pakketten standaard verzekerd zijn tot €200,-.

Verzekerd internationaal verzenden is prettig omdat pakketten naar het buitenland aan veel eisen moeten voldoen en een grote reis maken naar hun eindbestemming. Verzend je met een onverzekerde verzendoptie, dan ben je in alle gevallen je geld en het product kwijt, mocht er iets misgaan.

Voorwaarden PostNL Global Pack

 • Maximale afmeting: 100 × 50 × 50 cm
 • Maximale gordelomvang: 300 cm (2x de hoogte + 2x de breedte + 1x de langste zijde van het pakket
 • Maximaal gewicht: 20 kg
 • Standaard inclusief handtekening voor ontvangst
 • Standaard inclusief verzekering tot €200,-

Maak je gebruik van PostNL GlobalPack via Sendcloud? Dan print je automatisch je verzendlabel samen met vooraf ingevulde internationale douaneformulieren.

PostNL zakelijk thuislevering

8. Kleine pakketjes wereldwijd verzenden met PostNL Packets

PostNL Packets is een nieuwe verzenddienst om kleine pakketjes van maximaal 2 kg en met een maximale waarde van €425 wereldwijd te verzenden via het internationale postnetwerk.

Je kunt hiervan gebruikmaken bij kleine pakketjes die door de brievenbus passen, of die niet groter zijn dan het formaat van een schoenendoos.

Binnen PostNL Packets heb je de keuze uit een Priority letterbox, Priority Packet, Priority Packet Tracked, Priority Packet Extra en Registered Letter.

Voorwaarden PostNL Packets

 • Brievenbus: minimaal 14 cm × 9 cm & maximaal 38 x 26,5 x 3,2 cm
 • Pakketje: lengte, breedte en hoogte maximaal 90 cm, langste zijde maximaal 60 cm
 • Keuze uit zonder Track & Trace, met Track & Trace, en met Track & Trace en handtekening

Een douaneformulier CN22 is verplicht voor postnetwerkzendingen. Dit is bij PostNL Packets automatisch in het verzendlabel geïntegreerd, samen met het ontvangstadres.

Tip voor fashion retailers: PostNL fashionpack

Als bonus voor dit artikel nog een laatste tip! Niet echt een verzendoptie, maar een verpakkingsmogelijkheid voor online retailers die kleding verzenden.

PostNL fashionpack is een brievenbuspakket-verpakking voor kleding, zodat je dit niet in een doos hoeft te verzenden. Stuakke makkelijker, voordeliger, duurzamer én fijner voor je klant.

Wereldwijd verzenden met PostNL zakelijk

Zwaardere pakketten verzenden met PostNL Zakelijk?

Wil je zwaardere pakketten verzenden met PostNL? Dus pakketten die meer wegen dan 23 kilogram? Houd dan rekening met een toeslag van €3,05. Wanneer een zending niet aan de criteria voldoet van de algemene voorwaarden, dan wordt er een toeslag in rekening gebracht.

Wanneer je niet voorbereid bent op deze toeslagen, dan kan het voor een flinke rekening zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat je je aan de voorwaarden houdt van de gekozen verzendoptie. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met je accountmanager voor extra zekerheid.

Verzenden met PostNL via Sendcloud

Het moge duidelijk zijn dat je heel wat verzendopties hebt via PostNL!

Wanneer je voldoende verzendvolume hebt, kun je zelf een contract afsluiten bij PostNL. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van de afhaalservice als je meer dan twee pakketten per week verstuurt.

Wil je daarnaast tot wel 3 keer efficiënter verzenden en meerdere verzendopties en vervoerders combineren? Dan kun je je contract koppelen aan Sendcloud, om je volledige verzendproces te automatiseren.

Je hoeft echter geen contract met PostNL te hebben om gebruik te kunnen maken van Sendcloud. Je kunt namelijk ook direct via Sendcloud gebruikmaken van PostNL en maakt dan gebruik van onze kortingstarieven.

Combineer je eigen PostNL contract met Sendcloud

 • Gebruik je eigen contract: direct inladen met eigen tarieven/voorwaarden
 • Direct contact met PostNL: snellere afhandeling van vragen
 • Volledige check-out: combineer meerdere vervoerders via Sendcloud
 • Meest geschikte verzendoptie: automatisch voor ieder product
 • Orders verwerken: met barcodescanners inclusief picklijsten en pakbonnen
 • Automatisch orders verwerken: in één klik verzendlabels printen
 • Automatische tracking notificaties: voor iedere status van je zending
 • Automatisch retourportaal: foutloos en zonder moeite retouren afhandelen

Maak gebruik van de Sendcloud kortingstarieven bij PostNL

 • Flexibel en contractloos: verzenden met de Sendcloud tarieven
 • Volledige check-out: PostNL met andere vervoerders combineren
 • Automatisch orders verwerken: in één klik verzendlabels printen
 • Automatische tracking notificaties: voor iedere status van je zending
 • Direct support: makkelijk vanuit je eigen Sendcloud omgeving
 • Automatisch retourportaal: foutloos en zonder moeite retouren afhandelen

Door de koppelingen met meer dan 25 shopsystemen en een API kun je moeiteloos een connectie maken tussen je webshop en Sendcloud, en direct aan de slag gaan!

Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter. En wil je ook andere vervoerders en verzendopties bekijken? Lees dan: Welke vervoerder zoals PostNL, DHL, DPD, UPS en meer past bij jouw shop?

Iris Dings

Als Content Marketing Specialist duikt Iris heel graag voor je in het toetsenbord. Met een grote passie voor Marketing en een sterke interesse in E-commerce en Logistiek schrijft ze regelmatig over hoe je het allerbeste uit je webshop kunt halen.

3 Reacties

 • Tuan schreef:

  Beste, op internet lees ik dat postnl een standaard formaat hanteren van 148 x 105mm omtrent hun verzendlabels.

  Ik heb een label printer op het oog van Brother QL-810W die heeft een sticker formaat van max 100 x 62mm.
  Als met dit formaat verzendlabels print en laat versturen via postnl, accepteren zij deze ook of moet het echt 148 x 105mm zijn?

  Alvast bedankt en groetjes Tuan

  • Senna Cobben schreef:

   Goedemorgen Tuan,

   Bedankt voor je reactie! Eigenlijk dien je altijd rekening te houden met het feit dat verzendlabels (en dan voornamelijk de barcode) op A6 formaat geschaald moeten worden. Ga je kleinere verzendlabels gebruiken? Dan kun je deze nooit juist schalen en zijn je labels niet scanbaar. Labels moeten dus altijd op A6 (148 x 105 millimeter) formaat geschaald en geprint worden.

   We raden je aan eens te kijken naar de volgende labelprinters: DYMO 4XL of de Zebra GK420d. Hiermee is het mogelijk om labels van 148 x 105 millimeter te printen zodat je er zeker van bent dat je labels gescand kunnen worden :).

   Mocht je verder nog vragen hebben of ergens niet uitkomen, laat het dan gerust even weten!

   Hartelijke groeten,

   Senna

   • Tuan schreef:

    Hi Senna,

    Helder verhaal, en dank voor je snelle reactie.
    Deze opties die je voorstelt had ik inderdaad ook gezien tidjens mijn onderzoek, maar ze zijn aan de prijzige kans.

    Ik ga verder kijken naar een wat goedkopere opties, aangezien ik startende ben 🙂

    FIjne dag nog!