De Brexit zal niemand ontgaan zijn. Nu zelfs de overheid gestart is met een campagne, wordt het hoog tijd voor de voorbereiding van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar waar moet je als webshop allemaal rekening mee houden, wanneer je klanten binnen Engeland bedient of wanneer je inkoopt vanuit Engeland? Er is tenslotte nog veel onduidelijk en het is maar de vraag of het een ‘harde Brexit’ (no deal) of een ‘zachte Brexit’ (deal) wordt. In deze blog bereiden we je voor op beide scenario’s en vertellen we hoe je jouw bedrijf goed voorbereidt op de Brexit!

Het laatste nieuws over de Brexit

Volgens het laatste nieuws is de Brexit deadline nu op 31 oktober 2019. Het Verenigd Koninkrijk (VK) kan de Europese Unie (EU) echter eerder verlaten als het Lagerhuis de bestaande deal goedkeurt. Hierdoor verandert de handelsrelatie tussen Nederland en het VK en gelden er nieuwe regels voor het importeren en exporteren van goederen. Verkoop je producten aan consumenten of bedrijven in het VK? Of importeer je producten vanuit het VK? Dan heeft de Brexit gevolgen voor je webshop.

Het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland, afgekort het Verenigd Koninkrijk (VK), bestaat uit vier delen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Met ongeveer 63,7 miljoen inwoners is het de 5e grootste economie ter wereld.

Brexit gevolgen e-commerce

Om je zo goed mogelijk te helpen met je webshop, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar het onderwerp. Onze partner DHL maakte onlangs een handige pagina over de Brexit en de mogelijke gevolgen ervan. Zo schetsten zij twee mogelijke scenario’s die we nog eens voor je uittekenen. Bekijk voor meer informatie ook de pagina over de Brexit van DHL. 

We hopen je vragen zoveel mogelijk weg te nemen in dit artikel. Mocht je toch twijfelen, heb je zelf nog informatie die je met ons wil delen of heb je vragen, laat dan gerust een comment achter!

Twee scenario’s: harde Brexit of zachte Brexit

Bij een harde Brexit wordt er geen deal gesloten en treedt het VK uit de EU zonder nadere handelsafspraken. In dat geval gelden voor het VK dezelfde douaneregels rondom verzenden als voor ieder ander land dat buiten de Europese douane-unie valt.

Bij een zachte Brexit zal er een overgangsperiode tot 1 januari 2021 gelden, waarin beide partijen verder onderhandelen over handelsafspraken. Dit kan leiden tot douaneakkoorden of zelfs een douane-unie, wat kan inhouden dat het relatief eenvoudig blijft om te verkopen in het VK.

Veranderingen voor webshops

Welk scenario het ook wordt: zodra het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt worden zendingen douaneplichtig en is douaneaangifte bij in- en uitvoer verplicht. Het moment waarop douaneaangiften vereist worden, hangt echter af van het feit of het een harde of zachte Brexit wordt. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten:

  • Douanerechten en BTW bij invoer van goederen in VK en EU
  • Douanefacturen zijn vereist bij handelsverkeer tussen VK en EU
  • Transittijden kunnen wijzigen
  • Tarieven en additionele toeslagen kunnen veranderen als gevolg van de douaneafhandeling
  • Eventuele extra inspecties op bepaalde goederen zoals dierlijke en plantaardige producten
Brexit, wat gaat er gebeuren? Doe de Brexit Impact Scan for je Belgische onderneming

Bereid je voor op de Bexit

“Bereid je voor op de Brexit” is het uitgangspunt van de landelijke campagne die de overheid afgelopen maand is gestart. Met de uitgebreide reclamecampagne moeten MKB’ers worden aangespoord om zich voor te bereiden op de Brexit. En dit is nodig, want uit een enquête van de KvK bleek dat slechts 24 procent van de ondervraagde ondernemers zich goed heeft voorbereid op het uittreden van het VK uit de Europese Unie. Bijna een derde van de ondernemers is dus nog helemaal niet voorbereid!

Waar begin je? Brexit Impact Scan

Op de website van de Nederlandse overheid, Brexitloket.nl, vind je alle belangrijke informatie en het laatste nieuws over de Brexit. Om je verder voor te bereiden biedt de Brexit Impact Scan uitkomst. Aan de hand van een paar vragen rolt hier een gepersonaliseerd rapport uit met onderwerpen om rekening mee te houden.

Brexit stappenplan voor webshops

Met behulp van de Brexit Impact Scan hebben we alvast de belangrijkste veranderingen opgesomd waar je als webshophouder rekening mee moet houden. Ben je bekend met het exporteren van goederen naar het buitenland? Dan zullen veel dingen je bekend voorkomen.

1. Douane Verenigd Koninkrijk

Het VK wordt een land buiten de EU en dus krijg je te maken met Nederlandse én Britse douaneformaliteiten. Denk hierbij aan het opstellen van exportdocumenten, zoals een commercial invoice, het CN22 en het CN23 formulier. Daarnaast kun je te maken krijgen met langere wachttijden bij de grens. Houd hier rekening mee voor de verzendtijd en de belofte aan je klant.

Meer weten over goederen exporteren naar een land buiten de EU? Check dan de website van de KvK.

2. Aangifte van export Nederlandse douane

Wanneer je goederen exporteert naar een land buiten de EU, moet je dat aan de Nederlandse douane laten weten. Dit doe je met een aangifte ten uitvoer. Hiervoor heb je een EORI-nummer (douanenummer) nodig. Heb je weinig ervaring met exporteren? Dan kun je dit eventueel uitbesteden aan een expediteur of vervoerder.

3. Btw aangifte

De aangifte van btw verandert. Je kunt na de Brexit de btw niet meer verleggen naar de afnemer in het VK. Voor bestellingen die je verstuurt naar het VK kun je waarschijnlijk gebruik gaan maken van het 0%-btwtarief. Hierbij maakt het niet uit of je aan bedrijven of consumenten levert. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat verkochte goederen de EU hebben verlaten. Bewaar daarom bijvoorbeeld een kopie van de vrachtbrief, de factuur van de vervoerder en het invoerbewijs van het land van bestemming.

Lees ook: 10 tips voor probleemloos internationaal verzenden in 2019

4. Britse markt

Verkoop je veel producten aan consumenten of bedrijven in het VK en is dit een belangrijk onderdeel van jouw omzet en winst? Overweeg dan om tevens te gaan verkopen in andere landen. De Brexit kan namelijk een negatief effect hebben op de e-commerce handel tussen Nederland en het VK.

Exporteer je veel naar het VK? Overweeg dan om je te registreren bij de Nederlandse douane als Authorised Economic Operator.

5. Exportdocumenten

Via de Nederlandse KvK kun je verschillende exportdocumenten aanvragen:

  • ATA-carnet;
  • Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin);
  • 1 / EUR-MED;
  • Legalisatie / Certificering

Zodra de Brexit onderhandeling klaar is en er afspraken zijn gemaakt, wordt er meer duidelijk over welke exportdocumenten er nodig zijn. De benodigde documenten zijn dan te vinden op de Market Access Database (MADB).

6. Vervoersafspraken

Maak en communiceer duidelijk de vervoersafspraken aan de hand van de Incoterms. Dit zijn gestandaardiseerde internationale afspraken over het transport van goederen. Door de Incoterms te vermelden op de douaneformulieren wordt duidelijk wie het vervoer regelt, wie het vervoer betaalt, wie verantwoordelijk is voor schade of de afdracht van eventuele invoerheffingen en wie welke verzekering sluit. Meer over Incoterms vind je ook in onze blog & whitepaper over 10 tips om probleemloos internationaal te verzenden. 

7. Partners & contracten

Verwacht je niet veel last te krijgen van de Brexit? Of ben je misschien al helemaal voorbereid? Het is verstandig om dan toch nog even te kijken naar de bedrijven met wie je samenwerkt. Het kan namelijk zijn dat bedrijven, waarvan jij afhankelijk bent, wel geraakt worden door de Brexit. Door deze partijen proactief te benaderen en in gesprek te gaan over bestaande afspraken en contracten, voorkom je problemen. Om sterk te staan in mogelijke toekomstige geschillen is het verstandig om van dit contact een paper-trail bij te houden. Hiermee toon je aan dat je jezelf actief hebt ingezet om tot nieuwe afspraken te komen.

Voordeel van de Brexit?

Het bovenstaande klinkt als veel gedoe en doet lijken alsof de Brexit enkel nadelen met zich mee brengt. Voor sommige webshops kan een Brexit echter ook een voordeel opleveren. Het VK heeft namelijk een grote en ver ontwikkelde e-commerce markt en steeds meer Nederlandse consumenten vinden hun weg naar buitenlandse webshops. Door de Brexit wordt het lastiger voor webshops uit het VK om te verkopen in Europa. Minder concurrenten zorgt doorgaans voor meer verkopen!

De Brexit & Sendcloud

Mocht het VK uit de EU gaan en dus géén lid blijven van de Europese douane unie, dan gelden de algemene voorwaarden voor het verzenden van pakketten naar landen buiten de EU. Je moet dan gebruikmaken van de verplichte douaneformulieren. Maak je gebruik van Sendcloud en verzend je via PostNL Globalpack? Dan worden de juiste douaneformulieren automatisch aangemaakt in je verzendomgeving!

Houd rekening met wijzigingen!

Let op: op het moment van schrijven van dit artikel is er nog veel onduidelijk rondom het besluit over de Brexit. Er kan dus nog van alles veranderen. Raadpleeg daarom Brexitloket.nl voor de meest recente informatie en gebruik de Brexit Impact Scan voor een advies dat toegespitst is op jouw organisatie.

Beoordeel dit artikel en laat ons weten wat je ervan vindt

5/5 2 ratings

Leave a Reply