Skip to main content

Van de 67,3 miljoen inwoners in het VK doet 86% online inkopen. Daarmee is het de grootste e-commercemarkt van Europa! De online verkopen in het Verenigd Koninkrijk waren in december 2022 zelfs zo hoog als 2.8 miljard euro per week.

De buitenlandse detailhandel maakt een aanzienlijk deel uit van deze online aankopen, want meer dan een derde van de Britten doet regelmatig aankopen over de grens. Sterker nog: 15% van de Britse consumenten, en dan met name mannen, koopt minimaal één keer per week bij een webshop in het buitenland.

Met dit soort cijfers is het niet verrassend dat het voor webshops in de hele wereld lucratief is om producten te verkopen aan klanten in Engeland. Maar de grote vraag is: hoe kunnen Nederlandse webshops er op een efficiënte manier voor zorgen dat hun pakket veilig aankomt bij Britse klanten?

En welke veranderingen kunnen webshops en consumenten de komende jaren verwachten met het oog op de Brexit? In deze praktische gids over een pakket verzenden naar Engeland delen we alle ins en outs!

Wat betekent de Brexit voor verzenden naar Engeland?

Voordat we je uitleggen hoe verzenden naar Engeland werkt, is het goed om even stil te staan bij de Brexit.

In 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk namelijk in een referendum (bekend als ‘Brexit’) besloten om de Europese Unie te verlaten.

Dat betekent dat het VK vanaf 2020 geen lid meer is van de EU.

Op dit moment wordt het VK niet langer als EU-land behandeld en worden de internationale handelsregels van de World Trade Organization van kracht.

Het WTO heeft hierin afspraken gemaakt over importtarieven, belastingen en douaneprocedures. Dat betekent:

 • Invoerheffingen voor verzendingen uit EU-landen naar het VK
 • Nieuwe/strengere douanevereisten voor zendingen uit EU-landen;
 • Mogelijk langere transittijden en hogere verzendkosten

Nu het VK niet meer bij de Europese Unie hoort, adviseren wij webshops om goed op de hoogte te blijven van de nieuwe regels en het laatste nieuws. Op die manier kun je tijdig inspelen op veranderingen!

Lees daarom zeker ook onze artikelen over de Incoterms, HS-code, Commercial Invoice en CN22/CN23, zodat je ook weet hoe dit in elkaar steekt.

Pakket verzenden naar Engeland

Pakket verzenden naar Engeland: de basis

We beginnen met de belangrijkste zaken die je moet weten over een pakket verzenden naar Engeland.

Aangezien Engeland vanaf 2021 niet langer wordt behandeld als EU-land, ziet verzenden naar Engeland er iets anders uit dan je gewend bent. Je moet daarom rekening houden met de volgende zaken:

EORI-nummer voor verzenden naar Engeland

Vanaf 2021 heb je een EORI-nummer nodig om goederen tussen het VK en andere landen te verplaatsen. Als je er nog geen hebt, kun je die eenvoudig aanvragen via de overheid.

EORI-nummer is een identificatienummer dat je nodig hebt om zaken te doen over de grens. Vermeld dit nummer duidelijk op commercial invoices om een soepele douaneafhandeling te verzekeren. 

Aangepaste douaneformulieren

Op dit moment wordt de EU niet meer behandeld als EU-land en is er geen sprake meer van vrij verkeer van goederen.

Afhankelijk van de zending zul je een commercial invoice, CN22 of CN23 en een certificaat van oorsprong moeten toevoegen. Deze formulieren worden onder andere gebruikt om de hoogte van eventuele invoerrechten vast te stellen. In een notendop betekent dit het volgende:

Brexit douaneformulierenCommercial invoice voor verzenden naar Engeland

Een commercial invoice is een douanedocument dat informatie bevat over de inhoud van een pakket en alle overeengekomen voorwaarden. De commercial invoice is essentieel voor het inklaren van goederen in het VK. 

Deze handelsfactuur is een verplicht douanedocument dat informatie bevat over de inhoud van het pakket en alle overeengekomen voorwaarden, zoals wie de douanekosten betaalt. Bevestig altijd twee kopieën aan de buitenkant van je zending en voeg in het pakket een derde kopie toe voor de ontvanger.

Meer weten over dit document? Lees dan ons uitgebreide artikel over de commercial invoice

Douaneaangifte (CN22/CN23) voor Engeland

Voor zendingen buiten de EU heb je in sommige gevallen ook een douaneverklaring nodig. Wanneer je goederen tot 2kg van maximaal €425 verstuurt moet je een CN22 invullen. Een CN23 is nodig wanneer je pakket zwaarder is dan 2kg of meer dan €425 waard is. Een CN22/23 is alleen nodig wanneer je verzend met een postale vervoerder als PostNL.

Meer weten over deze 2 documenten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de CN22 en CN23

Belastingregels in Engeland

Ook op het gebied van belasting gaat er het een en ander veranderen zodra Engeland de EU officieel verlaat. Aan het eind van de transitieperiode introduceert de Britse overheid namelijk een nieuw btw-model.

Voor orders van minder dan £135 wordt het moment waarop BTW wordt geïnd verplaatst van het moment van import naar het aankoopmoment. Dat betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor belastingaangifte bij de Britse belastingdienst (HMRC). Je moet om deze reden vanaf 1 januari 2021 beschikken over een Brits BTW-nummer.

Bestellingen boven de £135 zijn uitgesloten van het nieuwe btw-model. Dat wilt zeggen dat koper en verkoper zelf mogen beslissen wie verantwoordelijk is voor de BTW-aangifte. 

Verpakkingsvoorschriften Engeland

Voor een zending naar Engeland gelden de volgende voorschriften:

 • Op dit moment gelden in Engeland de EU-voorschriften voor invoerverpakkingen. Omdat Nederland een EU-land is, kun je een standaardverpakking gebruiken die in Nederland is goedgekeurd.
 • Zorg dat het adres van de ontvanger goed leesbaar en controleer is, maar vooral ook of de postcode volledig is (5 tot 7 tekens). In Engeland zijn postcodes erg belangrijk, omdat deze voor bezorgers betrouwbaarder zijn dan het adres. Soms kan een Brits adres uitsluitend bestaan uit een straatnaam of traditionele naam van een huis en een postcode, bijvoorbeeld: Rose Cottage, A1 2BC.
 • Zorg dat alle verzend- en invoerdocumenten (zoals luchtvrachtbrieven of pro-forma facturen) volledig en in het Engels zijn ingevuld.
 • Verwijder eventuele oude adreslabels, barcodes of andere irrelevante schriftelijke informatie van de verpakking om verwarring te voorkomen.
 • Gebruik altijd een stevige verpakking (zoals een harde buitendoos, een scheurbestendige verzendmap of luchtkussenenvelop) en gebruik een geschikte opvulling, zoals bubbeltjesplastic of polystyreen schuim.
 • Verzegel je pakket stevig met verpakkingstape. Plak voor extra bescherming ook tape op de hoeken bij dozen.
 • Zorg dat je pakket bestendig is tegen een val van maximaal 1,5 meter.

Verboden producten Engeland

Voor de invoer van sommige producten geldt een wettelijk verbod of beperking. Bovendien kunnen vervoerders zelf de verzending van bepaalde producten verbieden, dus controleer altijd of je producten worden toegestaan.

De invoer van de volgende producten in Engeland is verboden of beperkt:

 • Explosieven (waaronder antipersoneelsmijnen), met uitzondering van vuurwerk, dat met enige beperkingen mag worden ingevoerd
 • Illegale drugs
 • Vuurwapens mogen uitsluitend worden ingevoerd met een speciale invoervergunning van het Britse Department of Business Innovation and Skills
 • Wapens, waaronder stiletto’s, folterwerktuigen, zelfverdedigingssprays en wapens die eruitzien als dagelijkse producten
 • Onzedelijke of obscene materialen

Raadpleeg voor een volledig overzicht de Trade Tariff-website van de Britse Revenue & Customs-autoriteit

Verzendkosten naar Engeland

Er zijn talloze manieren om je webshop producten naar Engeland te verzenden. De kosten hangen af van de grootte en het gewicht van je pakket en van de leveringstermijn.

Enkele andere factoren die van invloed zijn op de prijzen, zijn een verzendverzekering, traceeropties (zoals een verzending waarbij getekend moet worden voor ontvangst of Track- & Trace nummers voor brieven en pakketten) of milieuvriendelijke verzending.

Download ons overzicht met kortingstarieven voor meer informatie over verzendkosten naar Engeland.

Verzending naar Engeland

Transittijden voor verzending naar Engeland

Als webwinkelier kun je klanten het beste van dienst zijn als je nauwkeurig kunt aangeven hoe lang de verzending duurt.

De transittijden naar Engeland zijn afhankelijk van de vervoerder en van de verzendmethode (over land, zee of door de lucht).

Grote internationale vervoerders, zoals PostNL, UPS, DHL en DPD kunnen pakketten vanuit Nederland vaak al binnen een paar werkdagen leveren.

Afhankelijk van de dienst die je kiest, zijn er mogelijk snellere verzendopties.

Pakket verzenden naar Engeland: vervoerders & verzendopties

Omdat je met meerdere vervoerders naar Engeland kunt verzenden en er meerdere verzendopties beschikbaar zijn, zetten we ze graag voor je op een rij.

Pakket verzenden naar Engeland met PostNL Abroad

PostNL Abroad is geschikt voor zowel thuislevering naar consumenten als levering aan bedrijven. Onder deze verzendoptie valt bijvoorbeeld een handtekening voor ontvangst en verzendverzekering tot €500.

Pakket verzenden naar Engeland met DHL Parcel Connect

DHL Parcel Connect biedt verzending binnen de EU al aan in één dag. De optie is snel, betrouwbaar en biedt meerdere voordelen voor zowel jou als webshop als voor consumenten.

Pakket verzenden naar Engeland met DHL Europlus

DHL Europlus is dé verzendoptie voor de zakelijke markt. Er wordt geleverd tussen 08:00 en 17:00 uur, waarbij twee afleverpogingen worden gehanteerd. Is je klant er niet, dan wordt het pakket geleverd bij de dichtstbijzijnde DHL terminal.

Pakket verzenden naar Engeland met DHL Express

DHL Express levert zendingen over de hele wereld binnen 1 tot 3 werkdagen. Deze verzendoptie bevat standaard ‘On Demand Delivery’. Hiermee krijgt je klant de mogelijkheid om flexibele afleveringsmogelijkheden te kiezen, zodra jij het pakket hebt verzonden

Pakket verzenden naar Engeland met DPD Home

DPD levert naar Engeland binnen één tot drie dagen. Met DPD Home verstuur je pakketten naar je klant thuis. Je kunt de pakketten versturen via een DPD Parcelshop of een gratis pick-up inplannen. Voor beide van deze opties gelden andere voorwaarden.

Pakket verzenden naar Engeland met DPD Pick-up Point

Het is ook mogelijk om met DPD in Engeland te leveren bij een Pick-up Point, zodat je klant het pakket kan ophalen zodra het uitkomt. Hierbij hoort een verzendverzekering tot €520 en zaterdaglevering zonder extra kosten.

Pakket verzenden naar Engeland met UPS Standard

UPS is de grootste vervoerder ter wereld en levert vanuit Nederland naar Engeland binnen één à twee dagen. Door de dag specifieke schatting van de leverdatum worden je pakketten snel bij je klant geleverd.

Pakket verzenden naar Engeland met UPS To Access Points

Verzenden naar UPS access points (parcelshops) is tevens een populaire optie binnen Europa. Je kunt hiermee tot laat pakketten afleveren en zaterdag levering is hierbij mogelijk.

Pakket verzenden naar Engeland met UPS Express Saver

Moet een pakket snel en betrouwbaar worden geleverd? Dan is UPS Express Saver een goede verzendoptie. Voor zendingen buiten Europa geldt meestal een levering van gemiddeld 2 dagen.

Meer weten over verzendopties naar Engeland? In het artikel over pakket versturen naar het buitenland vind je alle beschikbare verzendopties en voorwaarden per vervoerder.

Verzendkosten naar Engeland

Hoe kan Sendcloud jou helpen bij een pakket verzenden naar Engeland?

Ben je klaar om producten te verzenden naar klanten in Engeland? Laat Sendcloud je helpen!

Als klant van Sendcloud kun je een pakket naar Engeland (en andere Europese landen) verzenden via verschillende vervoerders.

Lees ook: 10 tips voor probleemloos internationaal verzenden in 2023

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.