Skip to main content

Verzend je je goederen naar internationale klanten of wil je dat binnenkort gaan doen? Dan kun je niet om de regels van de douane heen. Elke webshop eigenaar die goederen vanuit of naar een land buiten de Europese Unie (EU) verzendt, krijgt te maken met douane documenten. Je hebt dan ook vast wel eens gehoord van een HS code of goederencode. Voor een succesvolle en snelle verzending is het invullen van de juiste code op je douane documenten essentieel. Wat is de HS code precies, waarom is ie nodig en hoe kom je eraan? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een HS code?

HS staat voor Harmonized System. Daarmee wordt bedoeld dat het een uniform systeem is, waarbij douanes wereldwijd dezelfde codes hanteren.

De Nederlandse vertaling kom je wellicht ook regelmatig tegen: GS code (Geharmoniseerd Systeem). De HS code is ooit ingesteld door de Wereld Douane Organisatie. De code telt acht of tien cijfers en maakt duidelijk welk soort goederen er in een zending zitten. 

Elk type goederen heeft een eigen HS code. Variërend van dieren, planten, textiel, machines, wapens, stenen en metalen tot meubels, speelgoed, kunst, drank en chemische producten.

HS code: wanneer heb je hem nodig?

Wanneer een zending over de grenzen van de Europese Unie heen reist, komt hij langs de douane. Voor deze douaneplichtige zendingen is de HS code noodzakelijk.

Op basis van de code berekent de douane de invoerrechten en vervolgens kan de zending vrijgegeven worden.

Voor webshops is het dus essentieel om de juiste goederencode te gebruiken, zodat de zending zo snel mogelijk bij de klant aankomt. 

Naast dat de code aangeeft welke goederen er precies in een zending zitten, maakt hij ook duidelijk of er wellicht nog andere documenten bij de zending horen.

Denk aan producten die een in- of uitvoervergunning nodig hebben of specifieke gezondheidscertificaten (zoals vaak bij medicijnen vereist is). 

Lees ook eens ons artikel over Incoterms

Goederencodes: GN code & Taric code

In principe is de informatie hierboven vrij makkelijk te begrijpen, maar er zijn nog andere veelvoorkomende termen die het verwarrend kunnen maken.

Andere aanduidingen die ook gebruikt worden zijn de GN code (Gecombineerde Nomenclatuur), de Taric code (voor Integrated Tariff of the European Communities) of simpelweg goederencode.

Toch bestaan er tussen deze omschrijvingen kleine verschillen. De HS code is feitelijk de verzamelnaam voor alle goederencodes.

De GN code is de achtcijferige goederencode die je gebruikt als je een product vanuit de EU naar een land erbuiten stuurt.

Wanneer je als webshop bijvoorbeeld producten uit China, Amerika of een ander niet-EU land invoert, heb je de Taric code nodig.

De Taric code telt in de EU altijd tien cijfers, maar kan in sommige landen oplopen tot wel 18 getallen. 

Hoe moet je de HS code gebruiken?

Zoals je hierboven al kon lezen telt een HS code acht of tien cijfers. Voor goederen die je vanuit de Europese Unie exporteert, gebruikt men een achtcijferige GN code. Wanneer je goederen in de EU invoert, gaat het om een Taric code van tien cijfers.

HS codes opzoeken begint met het juiste sectienummer selecteren uit 21 algemene categorieën (zoals ‘minerale producten’). Dit sectienummer komt niet in de HS code terug.

 • De eerste twee cijfers van de HS code staan voor één van de 99 hoofdstukken waar je uit kunt kiezen binnen die sectie.
 • Na de eerste twee hoofdstuknummers volgen twee cijfers die staan voor de rubriek. Er zijn in totaal 1.244 rubrieken om uit te kiezen.
 • De code wordt daarna aangevuld met subkopcijfers. Er zijn maar liefst 5.224 subkoppen binnen het HS codesysteem.
 • Afhankelijk van het land waarnaar je verzendt, moet de code nog wat worden aangevuld. Onderzoek daarom altijd goed wat de regels zijn per land.

HS code opzoeken

Je kunt de juiste HS code voor je producten vinden bij de Nederlandse Douane. Maar nog handiger is de speciale HS code finder die wij voor je ontwikkeld hebben.

Het enige wat je hoeft te doen, is in te vullen welk type goederen je verzendt, en je weet in no time de juiste HS code. Je kunt met onze tool echter ook gewoon selecteren op de sectie en vanuit daar door klikken.

Vul de juiste code in op het daarvoor bestemde veld op je douanedocument (commercial invoice, CN22/CN23). Indien je meerdere typen producten verzendt in één zending, dan dien je dus meerdere HS codes te vermelden.

Wanneer de verplichte documenten volledig zijn ingevuld en op de zending zijn geplakt, is je pakket klaar voor verzending! Problemen met de goederencode

Met maar liefst 200.000 type producten op de lijst van het HS-systeem komen problemen weleens voor. We beantwoorden de meest gestelde vragen voor je!

Wat als ik de juiste HS code niet kan vinden?

Helaas komt dit geregeld voor, omdat verschillende producten niet letterlijk in de lijst terug te vinden zijn. Bijvoorbeeld ‘laptop’ of ‘tablet’ worden niet als zodanig herkend.

Met onze tool kun je gelukkig gemakkelijker zoeken, maar je kunt in zo’n geval ook zoeken op de overkoepelende beschrijving van het product. In het geval van bovenstaand voorbeeld is dat: automatic data processing

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden waar je even goed naar moet zoeken. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, dan heb je voorlopig de juiste.

Wat als ik per ongeluk de verkeerde HS code noteer?

Wanneer je de verkeerde code noteert, kan het zijn dat je te weinig invoerrechten betaalt en daarvoor kun je tot drie jaar na dato een naheffing krijgen. Omgekeerd geldt overigens hetzelfde: mocht blijken dat je teveel invoerrechten betaald hebt, dan kun je dat nog drie jaar lang terugkrijgen. 

Houd er overigens rekening mee dat wanneer je product aangepast wordt (bijvoorbeeld een andere samenstelling of verpakking), je mogelijk een andere HS code nodig hebt. Bovendien wordt de lijst van codes elke 5 jaar bijgewerkt, dus check eens in de zoveel tijd of de code nog juist is.

Wat gebeurt er als er geen HS code op een zending staat?

Zonder code weet de douane niet welke goederen het land ingevoerd worden. De douane kan hiervoor contact opnemen met de verzender of ontvanger om te achterhalen om welk soort goederen het gaat. Het gevolg: vertraging van de zending, dus zorg dat je altijd de juiste code vermeldt!

hs codes

Tot slot: sla onze HS code finder op

We kunnen ons voorstellen dat het volgen van de HS code regels aanvoelt als een vervelende verplichte formaliteit, maar probeer het vooral te zien als een manier om ervoor te zorgen dat je producten zo snel mogelijk bij je internationale klant komen.

Tip: sla onze HS code finder tool op in je favorieten en je hebt voortaan binnen een mum van tijd de juiste code gevonden. 

Twijfel je toch of je de juiste te pakken hebt? Neem dan voor de zekerheid contact op met de Nederlandse douane. Beter een vraag teveel gesteld dan een vertraagde zending of een naheffing.

Alles weten over probleemloos internationaal verzenden? Lees dan ons artikel met 10 must-read tips voor het internationaal verzenden van je pakketten.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo

11 Reacties

 • Paul Damhuis schreef:

  Prima tool om de HS-code te vinden

  • Iris Dings schreef:

   Bedankt voor je reactie Paul! Dat vinden we heel fijn om te horen. Mocht je verbeterpunten hebben dan ontvangen we die ook altijd graag.


   Iris

  • Lida Dzeitova schreef:

   hallo ik probeer een pakket naar Israël te sturen. Ik wil een koper melkkan sturen en ik kan de HS tarifnummer code niet vinden, help me alstublieft
   Mvg.Lida

   • Daniëlle Elbertse schreef:

    Beste Lida,

    Bedankt voor je reactie. Ik raad je aan om gebruik te maken van de HS code Finder in de blog of op onze webpagina. Hier kun je een beschrijving invoeren om zo bij de juiste HS code uit te komen. Kom je er niet uit of twijfel je? Neem dan altijd contact op met de douane.

    Fijne dag verder!
    – Daniëlle

 • Ton van den Burg schreef:

  Erg handig en gebruiksvriendelijk die HS code finder, daar kunnen ze bij de douane nog wat van leren.
  Hele middag zitten zoeken, kwam even op jullie site en pats, daar had ik m’n HS code binnen 5 minuten.

  • Iris Dings schreef:

   Hi Ton,

   Wat fijn om te horen dat het gelukt is via onze tool! Daar doen we het voor :). Mocht er in de toekomst nog iets zijn waar je van denkt, ik wil er meer over weten dan horen we het graag. We werken namelijk graag aan nieuwe content die kan helpen met verzenden.

   Succes met de zending!


   Iris

   • Hans schreef:

    Mooie tool Iris. Zou ook handig zijn als het omgekeerd werkt. HS Code invoeren en dan de import duties vinden (Voor import naar EU)

    • Iris Dings schreef:

     Hi Hans,

     Bedankt voor het compliment en wat een goed idee! Ik kan niet beloven dat we hier op korte termijn mee aan de slag gaan. Maar alle input is welkom en we gaan zeker kijken of we er iets mee kunnen.

 • Hans schreef:

  Een erg handige tool Iris.
  Het geeft direct de basiscodes dier nodig zijn en daarna wordt het zoeken in de bekende overheidshooiberg voor de verdere detaillering heel eenvoudig.
  Zeker in de techniek is het vaak moeilijk om goede omschrijvingen te vinden, maar nu was ik zo klaar.
  Dank je wel voor de tijd.

 • Jasko schreef:

  Ik heb moeite om hs cod te vinden.
  Product is een container verbouwd tot woonunits.
  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Senna Cobben schreef:

   Hi Jasko,

   Bedankt voor je reactie! Mocht je moeite hebben met het vinden van de juiste HS code, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Je kunt hiervoor het beste een mail sturen naar [email protected] met een uitgebreide beschrijving van je product. Zij zullen je dan zo snel mogelijk verder helpen :). Hopelijk gaat het zo lukken!

   Een fijne dag verder.

   – Senna