Skip to main content

Ah, oktober – een spannend moment voor je e-commerce onderneming. Je marketingstrategie voor het e-commerce hoogseizoen is nauwkeurig afgestemd en je voorraad is klaar voor de naderende toename in verkoop. Je bent helemaal klaar om de komende maanden veel je sales naar een hoger niveau te tillen! Of toch niet? Er is nog een vitaal element dat je succes tijdens dit gouden kwartaal kan maken of breken: je verzendproces.

Hoewel stijgende verkoopvolumes fantastisch zijn, kan het ook een uitdaging zijn om de vraag bij te houden en ervoor te zorgen dat je orders op tijd geleverd worden. Tijd dus om je verzendproces voor te bereiden op de drukste periode van het jaar. Profiteer van deze 11 tips om je verzendproces te optimaliseren voor gegarandeerd succes tijdens het hoogseizoen!

Waarom je verzendproces voorbereiden op het hoogseizoen?

Het hoogseizoen is een van de belangrijkste periodes van het jaar om de omzet van je webshop te laten groeien. Uit onderzoek van Ware2Go blijkt dat 73% van de e-commerce ondernemers in de VS dit jaar een hogere piekverkoop verwacht in vergelijking met voorgaande jaren. Als je de verzending niet goed regelt, komen klanten waarschijnlijk niet terug naar je shop.

Hier zijn drie belangrijke redenen om aandacht te besteden aan de manier waarop je orders worden afgeleverd:

 • Klanttevredenheid: Tijdige levering is essentieel om klanten tevreden te houden. Tijdens de feestdagen verwachten mensen dat hun bestellingen op tijd arriveren voor om deze bijvoorbeeld cadeau te doen. Als je niet aan deze verwachtingen voldoet, kan dat leiden tot ontevredenheid bij de klant en omzetverlies.
 • Concurrentievoordeel: Betrouwbare verzending kan je onderscheiden van je concurrenten. Het kan een verkoopargument zijn dat meer klanten aantrekt en overtuigt om bij jouw shop te kopen.
 • Maximaliseer je verkoop: Met een goed voorbereid verzendproces kun je een groter volume aan bestellingen efficiënt verwerken. Dit betekent dat je een groter deel van de markt tijdens het hoogseizoen kunt veroveren, nu en in de toekomst. Dit leidt uiteindelijk ook weer tot meer verkoop.

Peak-Season-2023-calendrier

Wat zijn de belangrijkste data tijdens het hoogseizoen 2023?

Nu het einde van het jaar nadert, bereiden bedrijven in heel Nederland zich voor op het hoogseizoen van 2023. Houd de volgende data in gedachten voor je Q4 verkoop:

 • 31 okt. ’23: Halloween: 1e griezelig hoge verkooppiek van het seizoen
 • 11 nov. ’23: Singles Day: Tegenovergestelde van Valentijnsdag voor veel shoppers
 • 24 nov. ’23: Black Friday: Grote piek, ook in de dagen ervoor en erna
 • 27 nov. ’23: Cyber Monday: Bijna even hoge verkopen als Black Friday
 • 18 dec. ’23: Maandag voor Kerstmis: Traditioneel een dag met hoge verkoopcijfers
 • 23 dec. ’23: 2023: Super Saturday: Enorme verkoop als gevolg van kerstactiviteiten
 • 24 dec. ’23: Last-minute kerstinkopen
 • 26 dec. ’23: Tweede Kerstdag: Goed voor speciale aanbiedingen na Kerstmis

Met deze belangrijke data in je achterhoofd ben je goed uitgerust om door de drukste periode van het jaar te navigeren. Om je verder te helpen, delen we 10 essentiële verzendstrategieën die ontworpen zijn om een fantastisch hoogseizoen voor e-commerce bedrijven te garanderen.

11 Verzendstrategieën voor succesvolle feestdagen

1. Laat klanten hun favoriete verzendopties kiezen

Shoppers laten hun winkelwagentje vaak achter vanwege onvoldoende bezorg- en betaalopties. Klanten zijn op zoek naar flexibiliteit en keuze – en dit geldt vooral tijdens de feestdagen. Het aanbieden van verschillende verzend- en betaalopties vermindert de bezorgdheid, zodat je klanten op hun eigeb voorwaarden kunnen bestellen en betalen.
Daarnaast bieden afhaalpunten klanten de kans om hun pakketten op te halen wanneer het uitkomt, in plaats van binnen te moeten blijven en op een pakket te wachten tijdens de drukke feestdagen.

2. Verdeel je verzendvolume over verschillende vervoerders

Een strategische benadering voor het optimaliseren van verzendactiviteiten is het verdelen van het verzendvolume over verschillende vervoerders. In plaats van uitsluitend op één vervoerder te vertrouwen, biedt het gebruik van meerdere vervoerders verschillende voordelen. Het vermindert het risico op problemen en vertragingen. Daarnaast vermindert het de impact van verstoringen zoals natuurrampen of stakingen, omdat je kunt overschakelen naar een vervoerder die niet getroffen is.

Bovendien kun je door gebruik te maken van verschillende vervoerders de kosten optimaliseren en hun sterke punten in specifieke regio’s benutten. Het biedt flexibiliteit bij het kiezen van verschillende serviceniveaus, wat de klantervaring verbetert.

3. Voorkom verzendtoeslagen tijdens het hoogseizoen

Tijdens het hoogseizoen kunnen vervoerders extra kosten in rekening brengen om hun serviceniveau en bezorgervaring op peil te houden ondanks de toename van het aantal zendingen. Deze toeslagen compenseren extra kosten, zoals meer personeel en langere werkuren, en worden toegevoegd aan de reguliere toeslagen. Als je een budget vrijmaakt voor het hoogseizoen of de verzendkosten voor je webwinkel evalueert, is het belangrijk om rekening te houden met deze extra kosten.

4. Bescherm je pakketten tijdens het hoogseizoen

De kans op een zoekgeraakt, beschadigd of gestolen pakket neemt tijdens de piekperiode enorm toe. Zonder verzekering moet je echter zelf opdraaien voor eventuele verliezen. Stuur je pakketten verzekerd op om de kosten te dekken als het misgaat. Het verzekeren van je pakketten vermindert vertragingen voor vervangende artikelen, omdat je erop kunt vertrouwen dat je de extra kosten voor het vervangen van ontbrekende of beschadigde artikelen kunt dekken.

Tip: Als het gaat om beschadigde artikelen, zorg er dan voor dat je het product bewaart, of zorg dat je gedetailleerde foto’s bij de hand hebt voor de inspectie voordat de verzekeraar je uitbetaalt.

5. Gebruik automatisering om labels in bulk af te drukken

Labels in bulk afdrukken

Investeren in de efficiëntie van je magazijnactiviteiten is vooral belangrijk tijdens het hoogseizoen. Een zeer voordelige strategie is het gebruik van automatisering om labels in bulk af te drukken. Deze efficiënte methode bespaart veel tijd en minimaliseert de kans op fouten die kunnen optreden bij handmatig afdrukken.

Bovendien bespaar je met het afdrukken van labels in bulk veel kosten, waardoor het een praktische keuze is voor verkopers met een hoog volume aan bestellingen. Het is een eenvoudige, maar krachtige strategie die een aanzienlijk verschil kan maken bij het beheren van de grote bestelvolumes tijdens het hoogseizoen.

6. Gebruik picklijsten om de efficiëntie van je magazijn te verhogen

Het verminderen van menselijke fouten tijdens het picken en packen is cruciaal tijdens het hoogseizoen. Een effectieve strategie is batch picking, waarbij meerdere orders worden gegroepeerd en toegewezen aan één picker. Deze methode vermindert de tijd en moeite die nodig zijn om items op te halen, doordat pickers meerdere items tegelijk kunnen verzamelen. Bovendien, als je producten precisie vereisen, helpt single-scan picking je om van order naar order te springen met slechts een snelle scan.

Om de efficiëntie nog verder te verbeteren, kun je overwegen om een picking software te implementeren die aangepaste picklijsten genereert op basis van de manier van werken van je voorkeur. Deze operationele verbeteringen voldoen niet alleen aan de eisen van het hoogseizoen, maar leggen ook een basis voor de efficiëntie van het magazijn op de lange termijn.

7. Wees transparant over bezorgtijden tijdens het hoogseizoen

De feestdagen verstoren vaak de bezorgschema’s, waardoor klanten vol ongeduld op hun langverwachte pakketten wachten. Als je duidelijk communiceert over levertijden en mogelijke vertragingen, kunnen klanten van tevoren plannen en shoppen. Overweeg je bezorgschema te delen op sociale media om een gevoel van urgentie te creëren en vroege aankopen aan te moedigen.

Informeer je klanten daarnaast proactief over mogelijke vertragingen in je bestelbevestigingen voor het hoogseizoen. Dit laat niet alleen zien dat je je inzet voor tijdige leveringen tijdens de feestdagen, maar het schept ook realistische verwachtingen en erkent dat vertragingen aan de orde van de dag zijn tijdens de vakantiedrukte. Vergeet niet dat vervoerders ook worstelen met een hoger volume aan pakketten binnen een beperkt tijdsbestek!

8. Houd shoppers op de hoogte met persoonlijke tracking

Je klanten op de hoogte houden is een van de belangrijkste dingen om te doen bij vertraging. Om je klanten op de hoogte te houden van updates over hun eigen levering, kun je automatische tracking e-mails instellen. Door klanten in staat te stellen hun zendingen bij elke stap van de pakketreis te volgen, kun je de transparantie vergroten, het aantal “WISMO” (waar is mijn bestelling?) verzoeken verminderen en hun ervaring verbeteren.

Bovendien zorgen tijdige updates via e-mails of SMS er niet alleen voor dat eventuele problemen direct worden aangepakt, maar geven je klanten ook een gevoel van controle over hun aankoop. Ze kunnen anticiperen op de bezorging en de nodige regelingen treffen, waardoor de bezorging soepeler en bevredigender verloopt. Deze extra servicelaag kan een groot verschil maken, vooral tijdens de hectische feestdagen.

9. Verhoog de klanttevredenheid met servicepuntlevering

Servicepunten voor het hoogseizoen

Bied je klanten meer controle over hun bezorging tijdens de feestdagen door servicepunten aan te bevelen voor een gegarandeerde timing en automatische tracking e-mails in te stellen voor realtime updates over hun bestellingen. Dit verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid van je leveringen, maar geeft klanten ook de mogelijkheid om de afleverlocatie van hun voorkeur te kiezen, waardoor het risico op gemiste leveringen en logistieke vertragingen afneemt. Bovendien biedt het extra gemak omdat klanten hun pakketten kunnen afhalen wanneer het hun uitkomt, wat resulteert in een soepelere en prettigere winkelervaring.

Bovendien zijn afhaalpunten vooral waardevol tijdens de feestdagen, omdat ze een hogere aflevergarantie bieden. Ze stellen vervoerders in staat om leveringen op de geplande dag te garanderen, bieden klanten flexibele afhaalopties en bieden een kosteneffectieve manier om meerdere pakketten in één rit af te leveren.

10. Laat klanten hun bestellingen retourneren na de feestdagen

Normaal gesproken is de gemiddelde retourperiode 14 dagen. Om klanten tevreden te stellen en hun ongerustheid tijdens het wachten te verminderen, kun je een verlenging van de standaard retourperiode aanbieden. Dit helpt om rekening te houden met eventuele vertragingen. Een lange retourperiode helpt ook om de druk weg te nemen van de vervoerders, die overbelast zijn met piekpakketten.

Onderzoek heeft aangetoond dat een lange retourperiode betekent dat klanten minder vaak terugsturen omdat ze “gehecht” raken aan de producten of er een andere toepassing voor vinden.

11. Geef prioriteit aan je klantenservice tijdens en na het hoogseizoen

Stel je klantenserviceteam in staat om je klanten op de hoogte te houden, vooral tijdens het hoogseizoen. Train, beman en waardeer je klantenserviceteam goed, want zij behandelen problemen van klanten en werken extra uren tijdens drukke periodes, waarbij ze vaak het eerste aanspreekpunt zijn voor problemen van klanten.

Vergeet niet dat hun toewijding een grote invloed heeft op de klanttevredenheid. Een klant die goed wordt geholpen zal eerder terugkomen en jou verkiezen boven een concurrent. Aarzel daarnaast niet om je klantenserviceteam aan te moedigen om tevreden klanten te vragen om beoordelingen achter te laten op je webshop. Hierdoor krijg je niet alleen waardevolle feedback, maar bouw je ook een gemeenschapsgevoel en vertrouwen op.

Zet uitdagingen tijdens het hoogseizoen om in succes met verzendautomatisering

Een snel, soepel en efficiënt verzendproces is cruciaal om het hoogseizoen te overleven. De sleutel tot succes is niet door harder werken, maar door slimmer te werken. Door je verzendproces te automatiseren, bespaar je tijd bij het voorbereiden van zendingen en verminder je het aantal fouten tijdens de hectische feestdagen.

Met goede verzendsoftware kun je al je logistieke processen automatiseren, waaronder het in bulk aanmaken van labels, het genereren van douanedocumenten die vooraf zijn ingevuld met de gegevens van de klant, het optimaliseren van het order picking & packingproces in je magazijn en het soepel afhandelen van retourzendingen.

Met Sendcloud kun je je hele verzendproces automatiseren voor jou en je klanten, zowel nationaal als internationaal.
Benieuwd wat we voor je kunnen doen, zelfs wanneer het hoogseizoen al is begonnen? Maak vandaag nog een afspraak en ontdek het!

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo